Nowa działka jak odchwaścić?
Nowa działka jak odchwaścić?
Witam przejąłem działkę po babci i jest mocna zachwaszczona. chciałbym się pozbyć zielska i posiać trawę. Nie mam za dużo czasu na ręczne wyrywanie i zastanawiałem się nad roundupem. ale czy mogę nim potraktować tak wysokie rośliny? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/887 ... ff891.html
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Nowa działka jak odchwaścić?
Możesz śmiało wszystko za 2-4 tygodnie zniknie. Możesz lekko zwiększyć dawkę.
To środek pochodny od Napalmu, więc wszystko wypala.
Siew trawy i tak dopiero za około 4 tygodnie będziesz mógł wykonać bo okres karencji chyba wynosi 3 tygodnie.
To środek pochodny od Napalmu, więc wszystko wypala.
Siew trawy i tak dopiero za około 4 tygodnie będziesz mógł wykonać bo okres karencji chyba wynosi 3 tygodnie.
- portugalia
- 50p
- Od: 3 lip 2011, o 18:24
Ja nie użyłem chemii tylko zacząłem wszystko systematycznie kosić i równać teren metodą łopaty i grabi teraz jestem na etapie nawożenia trawy zachwaszczonej odpowiednim nawozem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
- gemciu83
- Kontakt:
Jasne macie rację chemia nie jest konieczna ale jeśli ktoś chce bawić się w odchwaszczanie miejsca pod trawnik przez 2-3 lata i to wytrwale mimo pogody (np deszcz i ciepło - bujnie chwasty rosną lub w suszę trawa pada, a chwast rośnie wytrwale) to można.
Chemią jak się pobawi to na koniec sierpnia będzie miał ładny trawnik.
Chemią jak się pobawi to na koniec sierpnia będzie miał ładny trawnik.
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
Witam,
zapraszam do mojego wątku, tam na początku zobaczysz jak wyglądała nasza działaka.
My wybraliśmy opcję z roundapem - doprawda wstrzymało to prace na trawniku na jakiś czas, ale w tym czasie mieliśmy masę innej pracy w pozostałej części działki więc było to tylko na korzyść.
Roundap jest dosyć mocny, ja jednak najpierw kosą potraktowałem nasze chaszcze a dopiero potem roundapem. Wszystko ładnie sie wypaliło, później tylko przekopać, oczyścić i mozna siać - oczywiście uwzględniając kwarantanne i same etapy zakładania trawnika:) Trawka super, dopiero w tym roku jakies chwasty wychodzą ale da się nad tym zapanować.
Bo oczyszczac wszystko ręcznie to zajmie ci trochę czasu a zakładam że reszta działki też wymaga opieki - więc zwłaszcza dla początkujących jest to dobre podejscie bo na spokojnie podejdziesz do wszystkie po kolei.
zapraszam do mojego wątku, tam na początku zobaczysz jak wyglądała nasza działaka.
My wybraliśmy opcję z roundapem - doprawda wstrzymało to prace na trawniku na jakiś czas, ale w tym czasie mieliśmy masę innej pracy w pozostałej części działki więc było to tylko na korzyść.
Roundap jest dosyć mocny, ja jednak najpierw kosą potraktowałem nasze chaszcze a dopiero potem roundapem. Wszystko ładnie sie wypaliło, później tylko przekopać, oczyścić i mozna siać - oczywiście uwzględniając kwarantanne i same etapy zakładania trawnika:) Trawka super, dopiero w tym roku jakies chwasty wychodzą ale da się nad tym zapanować.
Bo oczyszczac wszystko ręcznie to zajmie ci trochę czasu a zakładam że reszta działki też wymaga opieki - więc zwłaszcza dla początkujących jest to dobre podejscie bo na spokojnie podejdziesz do wszystkie po kolei.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
Co trzeba do tego Roundap'u?
Wystarczy umyta butelka po płynie do mycia szyb?
Rozpuszczać to według ulotki czy na podgarycznik lepsze są większe stężenia?
Wystarczy umyta butelka po płynie do mycia szyb?
Rozpuszczać to według ulotki czy na podgarycznik lepsze są większe stężenia?
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
najlepiej by było opryskiwacz cisnieniowy [ ręczny - z pompka ] szybciej i sprawniej bo takimi pojedyńczymi ruchami to sie zmęczysz a zejdzie też tego rozworu więcej niz jakies 0,5l. co do stęzenia to to co podaje producent jest wystarczająco mocne.
Te opryskiwacze można kupić już za 40zł w markecie widziałem - rewelacja to to nie ejst ale po randapie też na dużo się nie zda więc do jednego celu moze być:) przeczytaj uważnie instrukcję co do warunkow do oprysku, bez wiatru, odpowiednia temperatura itd
Te opryskiwacze można kupić już za 40zł w markecie widziałem - rewelacja to to nie ejst ale po randapie też na dużo się nie zda więc do jednego celu moze być:) przeczytaj uważnie instrukcję co do warunkow do oprysku, bez wiatru, odpowiednia temperatura itd
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
- portugalia
- 50p
- Od: 3 lip 2011, o 18:24
Jak już używasz Randap-u to pamiętaj żeby dodać krople płynu do naczyń, żeby zwiększyć lepkość oprysku.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
- diesymphonie
- 50p
- Od: 22 maja 2013, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Randap wszystkiego nie wytłucze, ale u nas nawet na krzaki dał radę. Pryskaliśmy skarpy w okolicy, trawska były powyżej pępka, wszystko żółkło aż miło. Została jakaś taka jakby dzika anginka i małe pokrzywy. Nie poddawać się! Poradzę to co w innym, podobnym wątku. Nakryć czarną folią i zostawić na dłużej, aż wszystko padnie bez światła. Ale to wersja dla cierpliwych.
Ładny płotek widać w tle
Ładny płotek widać w tle

Pozdrawiam
~Justyna
~Justyna
- gemciu83
- Kontakt:
Nie tylko czarna folia.
Lepsza jest jasna folia.
Uprzednio rosić cały obszar wodą, przykryć jasną bezbarwną folią w upalny dzień. Po około 30 minutach będzie ładnie widać żółty kolor spalonej roślinności, po całym dniu kaplica.
Sprawdzone niefortunnie u siebie na działce
Lepsza jest jasna folia.
Uprzednio rosić cały obszar wodą, przykryć jasną bezbarwną folią w upalny dzień. Po około 30 minutach będzie ładnie widać żółty kolor spalonej roślinności, po całym dniu kaplica.
Sprawdzone niefortunnie u siebie na działce

- diesymphonie
- 50p
- Od: 22 maja 2013, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I nie wybijało potem? Tzn. czy kłącza i korzenie też ugotowało? 

Pozdrawiam
~Justyna
~Justyna
- gemciu83
- Kontakt:
Nie wiem bo od razu zacząłem ratować trawnik, czyli woda !
Ale już do końca sierpnia było widać gołe place, więc we wrzesniu dosiałem trawy.
Ale już do końca sierpnia było widać gołe place, więc we wrzesniu dosiałem trawy.