Nowa działka jak odchwaścić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
wojti1830
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2009, o 21:17

Nowa działka jak odchwaścić?

Post »

Witam przejąłem działkę po babci i jest mocna zachwaszczona. chciałbym się pozbyć zielska i posiać trawę. Nie mam za dużo czasu na ręczne wyrywanie i zastanawiałem się nad roundupem. ale czy mogę nim potraktować tak wysokie rośliny? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/887 ... ff891.html
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Nowa działka jak odchwaścić?

Post »

Możesz śmiało wszystko za 2-4 tygodnie zniknie. Możesz lekko zwiększyć dawkę.
To środek pochodny od Napalmu, więc wszystko wypala.
Siew trawy i tak dopiero za około 4 tygodnie będziesz mógł wykonać bo okres karencji chyba wynosi 3 tygodnie.
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p
Od: 3 lip 2011, o 18:24

Post »

Ja nie użyłem chemii tylko zacząłem wszystko systematycznie kosić i równać teren metodą łopaty i grabi teraz jestem na etapie nawożenia trawy zachwaszczonej odpowiednim nawozem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jasne macie rację chemia nie jest konieczna ale jeśli ktoś chce bawić się w odchwaszczanie miejsca pod trawnik przez 2-3 lata i to wytrwale mimo pogody (np deszcz i ciepło - bujnie chwasty rosną lub w suszę trawa pada, a chwast rośnie wytrwale) to można.
Chemią jak się pobawi to na koniec sierpnia będzie miał ładny trawnik.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Post »

Witam,
zapraszam do mojego wątku, tam na początku zobaczysz jak wyglądała nasza działaka.
My wybraliśmy opcję z roundapem - doprawda wstrzymało to prace na trawniku na jakiś czas, ale w tym czasie mieliśmy masę innej pracy w pozostałej części działki więc było to tylko na korzyść.
Roundap jest dosyć mocny, ja jednak najpierw kosą potraktowałem nasze chaszcze a dopiero potem roundapem. Wszystko ładnie sie wypaliło, później tylko przekopać, oczyścić i mozna siać - oczywiście uwzględniając kwarantanne i same etapy zakładania trawnika:) Trawka super, dopiero w tym roku jakies chwasty wychodzą ale da się nad tym zapanować.
Bo oczyszczac wszystko ręcznie to zajmie ci trochę czasu a zakładam że reszta działki też wymaga opieki - więc zwłaszcza dla początkujących jest to dobre podejscie bo na spokojnie podejdziesz do wszystkie po kolei.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Golonka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lip 2013, o 08:40

Post »

Co trzeba do tego Roundap'u?
Wystarczy umyta butelka po płynie do mycia szyb?
Rozpuszczać to według ulotki czy na podgarycznik lepsze są większe stężenia?
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Post »

najlepiej by było opryskiwacz cisnieniowy [ ręczny - z pompka ] szybciej i sprawniej bo takimi pojedyńczymi ruchami to sie zmęczysz a zejdzie też tego rozworu więcej niz jakies 0,5l. co do stęzenia to to co podaje producent jest wystarczająco mocne.
Te opryskiwacze można kupić już za 40zł w markecie widziałem - rewelacja to to nie ejst ale po randapie też na dużo się nie zda więc do jednego celu moze być:) przeczytaj uważnie instrukcję co do warunkow do oprysku, bez wiatru, odpowiednia temperatura itd
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p
Od: 3 lip 2011, o 18:24

Post »

Jak już używasz Randap-u to pamiętaj żeby dodać krople płynu do naczyń, żeby zwiększyć lepkość oprysku.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p
Od: 22 maja 2013, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Randap wszystkiego nie wytłucze, ale u nas nawet na krzaki dał radę. Pryskaliśmy skarpy w okolicy, trawska były powyżej pępka, wszystko żółkło aż miło. Została jakaś taka jakby dzika anginka i małe pokrzywy. Nie poddawać się! Poradzę to co w innym, podobnym wątku. Nakryć czarną folią i zostawić na dłużej, aż wszystko padnie bez światła. Ale to wersja dla cierpliwych.
Ładny płotek widać w tle :wit
Pozdrawiam
~Justyna
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie tylko czarna folia.
Lepsza jest jasna folia.
Uprzednio rosić cały obszar wodą, przykryć jasną bezbarwną folią w upalny dzień. Po około 30 minutach będzie ładnie widać żółty kolor spalonej roślinności, po całym dniu kaplica.
Sprawdzone niefortunnie u siebie na działce :D
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p
Od: 22 maja 2013, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I nie wybijało potem? Tzn. czy kłącza i korzenie też ugotowało? ;:oj
Pozdrawiam
~Justyna
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem bo od razu zacząłem ratować trawnik, czyli woda !
Ale już do końca sierpnia było widać gołe place, więc we wrzesniu dosiałem trawy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”