Nornice?
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nornice?
To są niestety korytarze nornic
. Niestety...bo to szkodnik w naszych ogrodach
. Odżywia się korzeniami i bulwami roślin O ile nie ma niebezpieczeństwa zatrucia się kota lub psiaka po zjedzeniu zatrutego gryzonia, to nasyp do otworów (nie na powierzchnię gleby,gdyż istnieje niebezpieczeństwo zatrucia z kolei ptaków) specjalnej trutki na nornice. Polecam skuteczną i sprawdzoną trutkę firmy Bros.

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
U mnie takie korytarze rozchodzą się z kretowisk, zwłaszcza pod śniegiem, nornic u mnie z tej strony ogrodu nie uświadczyłem. Ich korytarze były w innym miejscu całe pod ziemią i wygryzione korzenie, czego znowu kret nie robi.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 23:37 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Witam, czy nornice zjadają korzenie cyprysików lawsonia columnaris? Mam rozłożoną pod krzewami agrowłókninę i przysypaną żwirem. Przez 5 lat tak rosły sobie bez żadnych problemów pomimo iż pod kamieniami i włókniną były tunele kretów i nornic. Jednakże od jesieni zaczynają mi usychać pojedyncze drzewka. Zauważyłem że korzenie tuje są otoczone tunelami nornic. Na początku myślałem że drzewka umierają od jakiego ataku grzyba jednak teraz zastanawiam się czy to nie sprawka nornic. Wiem raczej że całkiem się ich nie pozbędę ponieważ mieszkam na wsi z trzech stron otoczony polami a do tego nieużytkiem gdzie pewnie nornice mają swoje gniazda. Nawet dokarmiam 2 wiejskie koty które bywają u mnie kilka razy na dzień. Myślałem że przynajmniej będzie mniej nornic a tu w tym roku mam plagę od kilku dni. Oprócz rycia pod krzewami ryją mi cały trawnik.
Jest na to jakaś rada?
Jest na to jakaś rada?
Czy ktoś może pomóc w temacie nornic?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2012, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomysł z dokarmianiem kotów na pewno jest dobry i u mnie sprawdzony. W ubiegłym roku kot odwdzięczył mi się za mleko i w przejeździe( żebym zauważyła) zostawił dzień po dniu trzy nornice. Jedna właśnie buszowała w tujach. Problem z kotami jest tylko taki, że podobno polują kocice.
Zastanawiam się nad zdjęciem włókniny i żwiru z pod cyprysów bo to doskonałe miejsce dla nornic z tego co widzę. Jak myślicie ograniczy to ich żerowanie?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie mam doświadczeń, poza drzewami owocowymi, ale w ich przypadku dodatkowy objaw był wyraźny: drzewka chwiały sie, że aż trzeba było palik postawić. Jeśli twoje cyprysiki się nie kiwają, to nie myszy, a ta szmata sama w sobie może być przyczynkiem infekcji korzenia i zamierania.wabik222 pisze:Witam, czy nornice zjadają korzenie cyprysików
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p2966537
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
No właśnie, drzewka od razu zaczynają się chwiać, tak jakby korzenie nie trzymały, a z czasem się łamią u samej nasady korzenia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 kwie 2015, o 09:32
Nornice lubią wigotne miejsca, a takim będzie ziemia pod włókniną i żwirem. U siebie miejsca wokół drzewek podsypywałem trawą z koszenia ale zauważyłem tam po jakimś czasie korytarze nornic i zrezygnowałem.
U mnie sprawcą takiego pobojowiska jak u bogdanm by kret. Z dnia na dzień zryta była coraz większa część trawnika i rabatek. Były dziury i żadnego kopca. Też myśleliśmy, że to nornice, ale dziwne było to, że żadna roślinka nie została podgryziona. Kopacz tak się rozzuchwalił, że zaczął w dzień spacerować po ogródku. Nic na niego nie pomagało. W końcu którejś nocy zapuścił się poza ogrodzony ogródek na teren gdzie biegają pieski i zginął tragiczną śmiercią. Od tamtej pory jak ręką odjął. Z dnia na dzień ustało przekopywanie ogródka.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ot, różnica!jagusia111 pisze: żadna roślinka nie została podgryziona.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
... Bo kret wyjada pendraki i tym podobne (nie podgryza korzeni). Skoro tak mocno kopał, to pewno sporo jego smakołyków tam masz.
Kreta można polubić
Myszy - tak podgryzają korzenie
Kreta można polubić

Myszy - tak podgryzają korzenie
Pozdrawiam Serdecznie