Jak pozbyć się nornic?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
spiot
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 mar 2011, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trutka na nornice

Post »

Ja też poproszę o niehumanitarną wiadomość na PW.
Piotr
roman747
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 gru 2012, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

można łączyć środki chemiczne czasem daje bardzo dobre efekty
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37

Post »

Stosowałem Normix we wrześniu. Po kilku dniach od wyłożenia znajdowałem po kilka martwych nornic na zewnątrz, nie wiem jak sprawa wyglądała pod ziemią i raczej nie chcę wiedzieć ;-) Trudno mi ocenić jaki procent wyłożonych trutek został skutecznie skonsumowany - miewałem po kilkadziesiąt nor (dziur w ziemi w które sypałem granulat) na raz.
gruubas
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W którymś z wątków znalazłam przepis na pozbycie się nornic poprzez wlewanie do dziur gnojówki z liści bzu czarnego, więc w przyszłym roku zacznę go stosować bo nornic u mnie dostatek, moje koty łapią je skutecznie, ale niestety są w mniejszości, trutki nie stosuję właśnie ze względu na koty własne i sąsiedzkie. Może komuś się to przyda. 1 kg świeżych liści bzu czarnego zalać 10 l wody po 4-6 dniach używać do zalewania nor, w międzyczasie mieszać miksturę bo liście podchodzą do góry.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Identyczną metodę ponoć stosują niektórzy na kreta.Ale oczywiście o skuteczności nic nie wiem sam nie stosowałem.
Z opowiadań śmierdzi niesamowicie :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja nornic pozbyłam się zimą, wtedy są głodne z ziemia zamarznięta.
"Karmniki" robiłam z opakowań o serkach, jogurtach, margarynie. Wycinałam mały otwór, kładłam do góry dnem na plastikowym talerzyku, a od góry przyciskałam kamieniem.
Chodzi nie tylko o koty, ale również o ptaki, które mogłyby się skusić na trutkę.
No i oczywiście trutka nie zamaka.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

Reniak pisze:W którymś z wątków znalazłam przepis na pozbycie się nornic poprzez wlewanie do dziur gnojówki z liści bzu czarnego.
Stosowalem, smierdzi niemozebnie a nornice chyba lubiä ten zapach. ;:223
Stosowalem te siersc kota, psa, wode po sledziach, kawalki tui, lanie wodä, granulaty i zatrute ziarno.
Z wymienionych przeze mnie wyzej ziarno i granulaty dawaly jakies efekty. Reszta to placebo, ale doskonale zajmuje czas ogrodnika w dlugie letnie dni, oraz poprawia samopoczucie. Na dzien göra dwa, do czasu nowych szköd.
Oczywiscie ziarno czy granulat zabezpieczamy, mozna tak tak jak Comcia pisze, bo ptaszyska i te inne stwory. :)
Ja sypalem ziarno do butelek po mineralnej, tylko pod gwintem je obcinalem troche na skos, coby otwör powiekszyc i zeby nie zamakalo.
A bzu szkoda, zostaw na owoc do nalewki ;:304
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Jerome, bzu ci u mnie dostatek, by nie powiedzieć nadmiar, nalewki z bzu jeszcze nigdy nie robiłam( czas najwyższy zacząć),trochę mnie zniechęciłeś tym smrodkiem,chociaż przypomniałam sobie że 2 lata temu w związku z nadmierną populacją nornic w moim warzywniku ,postanowiłam że w następnym roku coś muszę zrobić, coś -oznaczało obsadzenie naokoło warzywnika czosnku, teraz sobie uświadomiłam że faktycznie przez całe lato miałam spokój z nornicami,co prawda mocno go zaniedbałam i nie bardzo też zwracałam uwagę,bo miałam następny etap remontowy, ale teraz sobie to przypomniałam.Na ile pomógł czosnek, a na ile taki był po prostu rok to nie wiem.Ale poza nadmiernie rozrośniętymi krzaczorami pomidorów i chwastami po pas,wszystkie warzywka były super, a może nie mogły się przebić przez gąszcz korzeni chwastów, i poszły sobie do wypielęgnowanego ogródeczka :D
123mamut
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2011, o 15:23
Kontakt:

Nornice

Post »

W zeszłym roku przez nornice straciłem 6 krzaków borówki amerykańskiej i o mało co udało się ocalić jeżyny, zastosowałem jakiś środek który na chwilę pomógł potem niestety kolejny powrót nornic i tak jeszcze ze 2 razy xD. Po tym jak śnieg stopniał odkrył mase dziur po nornicach macie może jakieś skuteczne sposoby walki z gryzoniem?
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Re: Nornice

Post »

Ja swoje zwierzątka pokarmiam REGULARNIE.Przez kilka lat nikt ich nie niepokoił. Jak swoich się pozbędziesz to przyjdą od sąsiada.Przyroda nie znosi próżnii. :(
123mamut
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2011, o 15:23
Kontakt:

Re: Nornice

Post »

Nigdy ich nie było pojawiły się dwa lata temu jednak w zeszłym roku to masakra była w niektórych miejscach tak było przekopane że jak się na depło to dołek powstawał.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
michal750
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2012, o 17:30

Nornice?

Post »

Czy takie slady zostawiaja nornice?
http://pokazywarka.pl/fmyeh4/
Czy moga zaszkodzic moim iglakom? Czy walczyc z nimi jakos czy tez nie przejmowac sie?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Re: Nornice?

Post »

To są niestety korytarze nornic :|. Niestety...bo to szkodnik w naszych ogrodach :evil:. Odżywia się korzeniami i bulwami roślin O ile nie ma niebezpieczeństwa zatrucia się kota lub psiaka po zjedzeniu zatrutego gryzonia, to nasyp do otworów (nie na powierzchnię gleby,gdyż istnieje niebezpieczeństwo zatrucia z kolei ptaków) specjalnej trutki na nornice. Polecam skuteczną i sprawdzoną trutkę firmy Bros.
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Re: Nornice?

Post »

U mnie takie korytarze rozchodzą się z kretowisk, zwłaszcza pod śniegiem, nornic u mnie z tej strony ogrodu nie uświadczyłem. Ich korytarze były w innym miejscu całe pod ziemią i wygryzione korzenie, czego znowu kret nie robi.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 23:37 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14

Ratujcie! Inwazja gryzoni!

Post »

Witam Was po długiej nieobecności!
Piszę, bo jestem zdruzgotana! ;:185 Po tej zimie mam straszne straty - 7 róż zostało zjedzonych od spodu czyli od korzenia (były to dosyć potężne już krzaczki). To samo spotkało dwie moje budleje Dawida i wszystkie prawie lilie i tulipany (mimo sadzenia ich w koszyczkach). Co to za świństwo - nornice czy karczowniki? Pozostawiają otwory w ziemi bez kopców. Stosowałam już na nie prawie wszystko i bez skutku :( Jak tak dalej pójdzie, to na działce nie będę mieć niczego, prócz czosnku... Pomóżcie!!!!!!

P.S. Proszę mi nic nie mówić o kotach... Na działkach mamy kilka nawiedzonych pań, które uparcie przekarmiają wszystkie koty, dzikie i oswojone i te paskudy są już tak spasione, że całymi dniami tylko leżą i nic nie robią. Masakra! ;:14 ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”