Moja ziemia pod stopami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Moja ziemia pod stopami

Post »

Witajcie kochani !
Choć się nie znamy bo się tutaj mało odzywałam to jednak podczytywałam was i podziwiałam regularnie wasze piękne ogrody. Dzisiaj przyszła kolej na mnie. Chwalić się nie zamierzam, bo nie mam czym. No może piachem pod stopami który mam na własność i kupą betonu w budowie która powoli staje się moim miejscem na ziemi.
Ale do piachu wracając...
Odziedziczyliśmy rodzinną działkę - właściwszym określeniem chyba jednak byłoby pole, choć też można by się czepiać nazywania naszej V klasy kupy piachu, polem. Grunt że nasze . No i to "Nasze" ma 47 arów i to dopiero jest grunt :)
Nasza praca na działce zaczęła się od nawiezienia około 100 ciężarówek ziemi - nie była to ziemia najpiękniejsza bo z pod budowy autostrady, czyli kupa gruzu - od roku zbieramy kamienie i gruz a on z każdym dniem wychodzi nad ziemię w nowych ilościach. Chciałam to mam - teraz do śmierci będę te kamienie zbierać.
Teraz budujemy dom. Właściwie to został jeszcze dach na stan surowy. I jak tylko go położą to zabieramy się za ogród. Jak do tej pory w samym tyle działki (wymiary działki to 45m/110m) posadziliśmy około 40 drzew owocowych i na terenie sadu posialiśmy trawę. Na pozostałej części niestety nie i teraz mamy w nagrodę prawie pół hektara chwastnicy jednostronnej i w miliardowych ilościach jej nasiona ;:124 .
Nasza droga dopiero się zaczyna - jesienią chcemy zalegającą na kopie ziemię rozwieźć po działce i porównać. Tak aby wiosną nie przy domu na razie bo czeka nas wykończeniówka ale z tyłu działki założyć jeszcze warzywniak i jagodnik - choć jagodnik nie wykluczone że powstanie jeszcze tej jesieni.

Ja dopiero startuję ale podziwiam wasze ogrody - mam kilka faworytów od których na pewno będę czerpać inspiracje. na razie się uczę, pytam i poznaję rośliny, obserwując świat dookoła i podczytując to forum :).

Pole do popisu chyba mam bo działka ogromna, tylko nic pewnego czy uda mi się na niej stworzyć coś pięknego. Wierzę że z waszą pomocą na pewno.
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Mineralka
200p
200p

Re: Moja ziemia pod stopami

Post »

Teraz troszkę zdjęć

taki był busz jeszcze rok temu
Obrazek

taka równina gdy wzięliśmy się do roboty
Obrazek

a tak wyglądało to jeszcze tydzień temu
Obrazek

to jeszcze może widok z lotu ptaka albo przynajmniej z balkonu
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Witaj.
Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tych problemów. Chętnie powalczyłabym z kamieniami, piachem i chwastnicą byle na swoim. :D
Tylko jak te 40 drzew owocowych zacznie rodzić owoce, doby zabraknie na przerabianie tego plonu. No, chyba że coś Wam się uda sprzedać.
Ogród wielki, urządzajcie go jednak pomalutku, sporo roślin szybko się rozrasta, sporo można samemu namnażać obniżając koszty. Oczywiście najprościej na początek wysiać trawę, ale kto to potem będzie kosił ? ;:224
No i zrywanie darni pod rabaty też do łatwych nie należy.
No forum jest trochę pięknych ogrodów założonych na piaskach, sama widziałam w realu jeden z nich i muszę Ci powiedzieć że można, można mieć ogród na piaskach, ale trzeba się do niego dostosować i nie sadzić wszystkiego co się podoba.
Trzymam za Was kciuki. ;:333
Mineralka
200p
200p

Post »

Dzięki Comcia
No ja mam nadzieję że tą nawiezioną ziemią trochę przełamiemy ten piach. Najwięcej poszło jej właśnie pod sad bo tam było dużo niżej i teraz 50 cm ładnej ziemi przykryło te stare moczary.
Co do roślinek, nie znam się zupełnie ale co mi sie podoba to czytam o tym i zapisuje na specjalnej liście roślin które chcę mieć. Właśnie czekam na ukorzeniacz i zabieram się za tworzenie w starych skrzynkach inspektów. Bardzo chciałabym stworzyć sobie sadzonki bukszpanu i berberysów - tak na dobry początek. poza tym w doniczkach już się pięknie ukorzeniły hosty i żurawki - rozmnażam też sumaka (wiem co powiecie ale mnie się podoba), bzy i milina (tylko nie wiem czy z nim mi się uda)

Muszę zacząć też pomalutku kraść od ciotek i znajomych gałązki różnych roślinek - żeby nie zbankrutować następnej wiosny.
Mineralka
200p
200p

Post »

Kochani tak sobie pomyślałam że może jakby ktoś miał coś wyrzucić jakieś nasionka cebulki albo sadzonki to może zechciałby się podzielić ze mną i moją działeczką (oczywiście ze zwrotem kosztów przesyłki - na wymianę nie mam nic jeszcze a z pieniążkami krucho) - chętnie przyjmę na dobry start chyba wszystko oprócz chwastów bo tych to ja mam pod dostatkiem :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo dobrze, że podałaś link do siebie, od razu jestem z rewizytą.
Faktycznie czeka Was ogromne wyzwanie na takich areałach. Pamiętaj nie wszystko od razu, powoli, etapami. W jesienne, zimowe wieczory rób projekt ogrodu, rabatek myśl jakie roślinki chcesz mieć u siebie. To naprawdę ułatwia póżniejsze prace.
Kamienie będziesz wybierała cały czas, piaskowa ziemia ma takie uroki.
Mogę Ci podpowiedzieć pracując na mojej piaskowej ziemii klasy VI miałam koło siebie cały czas trzy wiadra, na chwasty nadające się do kompostownika, na chwasty do spalenie i na kamienie :;230 patent wypróbowany polecam. Stosowałam też na dłuższy czas okrywanie miejsc pod przyszłe rabatki czarną folią, wiosną odsłaniałam i przekopywałam ziemię.
Będę Wam kibicowała. Proszę pokaż chociaż część swojego sadu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Ach, jak ja Ci zazdroszczę... Taki areał do obsadzenia.... dziewiczy.... Dobrze, że od początku trafiłaś na FO. Na pewno znajdziesz mnóstwo inspiracji, a forumowicze podzielą się swoją wiedzą i pomysłami!
Powodzenia!
Mineralka
200p
200p

Post »

Dorotko - dzięki wielkie, zaglądaj do mnie czasami i wspieraj w kamiennej walce - muszę poczytać jakie chwasty nie nadają się do kompostownika - myślałam że wszystko co suche i miękkie tam poleci (niedouczona jestem) ale całą zimę mam na to - z tym moim projektowaniem to jest tak że co ja wymyślę i rozrysuję to M. zobaczy i: "no coś ty przecież tu będzie garaż na zabawki miotły i łopaty i kosiarkę jeszcze" przesunę roślinki parę metrów dalej rysuje garaż a on wtedy: "tak też nie bo koło garażu będzie przecież parę metrów wygospodarowanych na opał" no i tym sposobem ile razy ja coś wymyślę tyle razy on...
więc na razie spaceruję po FO i podglądam Wasze ogrody, co mi wpadnie w oko to zapisuje na "liście roślin które chcę mieć" i przy okazji szukam okazji....
wczoraj udało mi się kupić na all kępy floksów wiechowatych po 1 zł więc się strasznie cieszę - przy okazji zakochałam się w do tej pory niedocenianych przeze mnie hortensjach i jak się bardziej ośmielę to będę próbowała wysępić patyczki od forumek i spróbuję je ukorzenić. M. się ze mnie śmieje na każdym kroku jak mu tylko o jakiejś roślince opowiadam i zdjęcia pokazuję. Najgorsze jest jednak to że on we mnie nie wierzy i w to że uda mi się ukorzenić to co bym chciała a potem utrzymać te roślinki w ogrodzie. Oj nie łatwo ja z nim mam. Żeby mi nie zaczarował swoim czarnowidztwem rabaty - to nawet mu nie mówię o piwoniowym marzeniu :P

co do sadu - maleńki jest w sensie że posadzony dopiero tej wiosny - choć pięknie się wszystko przyjęło. No prawie wszystko - sporo drzewek dostaliśmy ze szkółki za darmo, bo miały przymrożone wierzchołki ale przyjęły się pięknie - może tylko 3 nie odbiły. Jedno drzewko zeżarła nam zwierzyna - to akurat ciekawe bo jedno w samym środku sadu inne nie ruszone - teraz już jest zagrodzone więc jestem spokojna.
zdjęć poszukam a jak nie znajdę to jak się wypogodzi to pstryknę

Asiu - miło mi Cię powitać w moim skromnym wątku :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj
Jesteście na półmetku , teraz to będzie czysta przyjemność. Zazdraszczam jak poprzednicy i ten teren ... będzie na co popatrzeć :)
Mineralka
200p
200p

Post »

Witaj Piotrze
Jak to się mówi - teraz z górki - teraz pieniądze same wylecą z portfela ;:124
będzie na co popatrzeć i będzie gdzie popracować :tan
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Będę wspierała ;:167 wiem co to walka z wiatrakami, ale przy samozaparciu się uda. Takie powątpiewania innych, że będzie klapa (myślę o Twoim M) mnie np. bardzo by dopingowało, od razu pomyślałabym "Ja wam pokażę" Głowa do Góry nie poddawaj się, rwij gałązki i ukorzeniaj. Zaopatrz się w ukorzeniacz do gałązek zdrewniałych i torf odkwaszony w nim najlepiej patyczki się ukorzenią. A jak powkładasz do doniczek nakryj workiem foliowym, postaw w zacienionym miejscu, sprawdzaj wilgotność ziemii i wietrz. Nie wszystkie ale część gałazek na pewno pokaże chęć do życia. Najłatwiej ukorzenić trzmieliny, krzewuszki, pęcherznice z bukszpanem ja miałam problem. Twój mąż ma rację, poczekaj aż wszystko wokół domu zostanie wybudowane, usprzątnięte, tam nic nie rób tylko planuj. Dla roślin przeznaczonych wokół domku zrób sobie w zacisznym miejscu rabatkę - poczekalnię, roślinki podrosną, będziesz wiedziała jaką mają wysokość jak się rozkładają. Unikniesz w ten sposób wielu błędów w nasadzeniach. Piszę to z własnego doświadczenia, jako kobieta uparta chciałam wszystko mieć zrobione już, przy zmianie ogrodzenia cała wykonana tam rabatka została przez fachowców zrujnowana ( stałam obok, pilnowałam, prosiłam, ale naprawdę było to nieuniknione). Na rabatkach chciałam mieć widoki szybko, ale po roku trzeba było roślinki, przesadzać, pogrupować. Co chwila przychodzi inna koncepcja i biega się z łopatą, Ciebie to też nie ominie. Teraz na spokojnie rozkładam roślinki na rabatce, myślę, oglądam z każdej strony i jak jest dobrze wtedy łopata do ręki i sadzenie.
Z patyczkami krzewów nie ma problemu dostaniesz.
Na kompost nie rzucaj perzu, nawet najmniejszy korzonek się ukorzeni, podegracznika i wszystkie chwasty już kwitnące.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Mineralka
200p
200p

Post »

No ja własnie Dorotko taki chytrus- raptus wszystko chciałabym mieć już i teraz a z roślinkami się tak nie da - koło domu czy przyszłego ogrodzenia nawet nie myślę zaczynać bo wiem jak to się skończy. Teraz myślę o tyłach pod sadem - tam będzie jagodnik i warzywniak - jagodnik myślę obsadzać już jesienią, warzywniak wiadomo na wiosnę. Gdzieś tam między nimi pod murem, który już stoi, będzie poczekalnia dla roślinek ukorzenionych - niech sobie rosną. A reszta w zarodku to będzie ze mną w domu (do działki mam jakieś 20 km) i będzie rosła na moich oczach i cieszyła.
Na gadulstwo męża też tak patrzę myśląc "Ja Ci pokażę", tylko boję się żeby mi złego uroku nie rzucił na krzaczki takim ględzeniem.

Ukorzeniacz i torf już leżą i czekają na ładniejszą pogodę i odpowiedni czas.
Mineralka
200p
200p

Post »

proszę o radę

ukradłam dzieciom kredki, posklejałam kartki i bawię się od kilku dni w moim ogrodzie - bo skoro nie mogę jeszcze kopać to przynajmniej troszkę sobie poplanuję

na dzień dzisiejszy mam kilka małych problemów:
1. od strony wschodniej będzie na całej długości mur i nie bardzo wiem jak obsadzić przy nim ten pas około 6-metrowy od bramy wjazdowej do wysokości placu zabaw będzie tam kamienna droga do garażu (garaż jeszcze nie narysowany ;:124 )Zastanawiam się czy wzdłuż muru sadzić tuje i dopiero przed nimi drzewa i krzewy, czy zrezygnować z zielonego tła tuj i sadzić drzewa - mam na myśli sumaka, jarzębinę, derenie prowadzone na drzewka i może jeszcze parę innych cudeniek - a bliżej drogi krzewy wyższe i niższe - docelowo trawy tam ma nie być tylko gęste obsadzenia

2. jagodnik i warzywniak to dwa największe moje problemy bo to będziemy robić już jesienią więc trzeba planować już konkrety:
- po pierwsze czy jest sens oddzielać je od ogrodu żywopłotem z bluszczu i czy "ubierać" je w takie kanciaste portki czy iść na żywioł i pozwolić roślinom na oznaczanie granic (tu mowa bardziej o jagodniku) ?
- warzywniak chciałabym żeby był inny niż te które znam - czyli nie kawałek pola lecz małe poletka ze ścieżkami pomiędzy nimi z kwiatami jako urozmaicenie oraz ozdobnymi warzywami - macie na to jakieś fajne pomysły ? ja to narysowałam tak byle jak troche schematycznie ale docelowo na pewno będzie inaczej to wyglądać - tylko no właśnie - Jak ?
- jagodnik: 2 porzeczki czerwone, 2 porzeczki czarne, 2 porzeczki białe, porzeczkoagrest 1 albo 2, aronia 1 lub 2 krzewy w przejściu do sadu, maliny duuużo malin bo całą zimę pijemy herbatę z sokiem malinowym, 3-4 agresty, 5-6 borówek amerykańskich - jak to wszystko rozplanować ? dołożyć coś jeszcze ?

3. szklarnia - nie wielka ale zawsze coś - gdzie ją usytuować ? przy zachodnim murze gdzie cień jest od 17 czy lepiej przy wschodnim za garażem gdzie słońce będzie godzinę albo dwie dłużej ?

4. główne ujęcie wody będzie w domu, wiadomo, gdzie do ogrodu podciągnąć pozostałe przyłącza? wiadomo że do szklarni i do garażu a w ogrodzie też jeszcze gdzieś dodać ?

najbardziej zależy mi na odpowiedziach na punkt 2 i 4 bo to za chwilę będziemy robić - ale liczę na waszą pomoc we wszystkim
dziękuję z góry

Obrazek
Mineralka
200p
200p

Post »

nikt nie chce mi pomóc ?
annaha
100p
100p
Od: 18 paź 2010, o 09:04

Post »

Pewnie że chce, tylko nie potrafi, jedynie odnośnie warzywnika moja podpowiedź taka żeby sad go nie zasłaniał. Z własnego doświadczenia wiem, ponieważ mam warzywnik między drzewkami i ziemniaki mi strasznie wybiegły, pomidory nie chcą dojrzewać, słonecznik jest ponad 2 metrowy bo wyciągnął się do słońca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”