Warzywniak dla początkującego :)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
wuju84
50p
50p
Od: 11 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Warzywniak dla początkującego :)

Post »

Witam,

Postanowiłem w tym roku rozpocząć przyjaźń z naturą. Zdecydowałem iż
do tego celu zagospodaruję około 120 m2 działki. Miesiąc temu przekopałem
i przegrabiłem skrupulatnie cały obszar, kupiłem i rozsypałem również obornik
granulowany aby troszkę poprawić właściwości odżywcze gleby :)

Czytałem już kilka postów dotyczących upraw ale nasuwa mi się kila pytań.

Jako że nie posiadam sadzonek wszystko będę musiał wysiewać do gruntu.
Teraz zastanawiam się od czego najlepiej zacząć. Chciałem kupić cebulek dymek
i posadzić je między marchwią i pietruszką. Czy teraz jest już na to odpowiednia
pora? Co powinno być siane w dalszym terminie.

Chciałem również założyć jakiś niewielki zielnik. Również nie wiem od czego zacząć
dlatego proszę o porady :)
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Warzywniak dla początkującego :)

Post »

Witaj :)

Zanim odpowiem na Twoje pytania, muszę Ci powiedzieć, iż takich tematów i im podobnych było tu na forum już sporo i warto, zanim się coś napisze, skorzystać z wyszukiwarki ;)

Wracając do tematu właściwego moim zdaniem powinieneś:

1. Odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie chcecie mieć warzywa, czego potrzebujecie, czego chcecie spróbować, ile możecie mieć na nie miejsca.

2. Poczytać sobie o poszczególnych warzywach w wątkach tematycznych.

3. Popatrzyć na zdjęcia z upraw innych użytkowników.

Co do siewów:
1. Nie wszystko można siać do gruntu, pewne rzeczy w naszym klimacie, sadzi się z rozsady np. (pomidory, papryka, bakłażany, miechunki jadalne, kapustne (kapusty, kalafiory, brokuły itd.), selery korzeniowe itd. Jeśli takie chcesz mieć warzywa to kup sadzonki za jakiś czas i posadź jak już będzie cieplej i nie będzie groźby przymrozków ;)

2. Dyniowate (tj. ogórki, cukinie/kabaczki, dynie, arbuzy),buraki, fasole różne, z zasady sieje się w maju, albo wysadza rozsadę trochę wcześniej wyprodukowaną/kupioną.

3. Teraz możesz siać marchew, pietruszkę/i/lub/pasternak, rzędami, na przemian z dymką/lub/nasionami cebuli. Tylko ważne, żeby dymka była odpowiednich rozmiarów (nie za duża) i odpowiednio podsuszona (nie może wyrastać szczypior). Możesz teraz posiać także groszek zielony, bób, szczaw, szpinak, rzodkiewkę/rzodkiew/rzepę, sałatę i wiele innych.

Skoro jesteś początkujący, myślę, powinieneś mieć chociaż jakieś podstawowe warzywa tj:

-marchew
-pietruszka korzeniowa i/lub pasternak
-seler korzeniowy
-buraki
-sałatę
-pora
-cebulę
-ogórki
-może cukinię i dynię (polecam formy krzaczaste zajmujące małe miejsca)
-pomidory
-fasolkę szparagową

i/lub inne jakie chcecie.

Z zieleniny/ziół/liściowych no to polecam co najmniej koperek, szczypiorek drobny, lubczyk, majeranek, bazylia, oregano, mięta, pietruszka i seler naciowe, rabarbar. To co lubicie, używacie.
Warto niektóre zioła sadzić np. między warzywa, aby je chroniły przed szkodnikami.

Warto też poczytać o naturalnych nawozach, o tym co można sadzić obok czego, jakie rośliny chronią inne, jak oszczędzać miejsce w ogródku (np. ogórki prowadzić w formie pnącej) itd. itp.

Życzę powodzenia ;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

pora jak najbardziej odpowiednia....a jeżeli chodzi o zielnik ,to proponuję wybrać zaciszne słoneczne miejsce i ziółka wysiać w maju,albo teraz do doniczek a potem do gruntu.
Asia
wuju84
50p
50p

Post »

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :) Postanowiłem otworzyć temat ponieważ w moim przypadku
na pewno nie będzie to słomiany zapał i sądzę że wątek będzie się przeradzał w bardziej zaawansowany
(mam nadzieję).

Po południu wybieram się w takim razie do Agrocentrum po nasionka marchwi, pietruszki, sałaty, rzodkiewki i
cebulkę dymkę :) Z zielnikiem i sianiem ogórków, buraków i bakłażanów w takim razie czekam do maja :)
Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas kupowania nasion?

Chciałbym jeszcze zebrać w tym roku pora i seler (naciowy i jak się uda to korzeń). Czy istnieje szansa
aby po wysianiu do gruntu pojawiły się dorodne okazy? :)

Czy nasuwają się Wam jakieś przeciwwskazania co do sąsiadowania ze sobą tych roślin? Kojarzę z innych tematów
że cebula z marchewką dobrze sobie wzajemnie pomagają w walce ze szkodnikami, czy powinienem znać
jeszcze jakieś inne zależności?
wuju84
50p
50p

Post »

No to zakupy poczynione :)

Cebuli dymki nie udało mi się dostać, w agrocentrum powiedzieli mi że już za późno :o
Będę szukał jeszcze w innych miejscach. Kupiłem również nasiona pora i kalarepy (poza marchwią,
pietruszką, selerem, rzodkiewką, buraczkami, koprem i sałatą). Do tego polecono mi zakupić
torfowe doniczki do zasiania tych dwóch warzyw. Wsypałem do ziemi po kilka ziaren na każdą
doniczkę, podlałem wodą, czy teraz coś muszę z nimi jeszcze robić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”