monimg pisze:Proszę o pomoc.
Będziemy niedługo siać trawę na naszej działeczce. Chcemy zasiać tylko część, ponieważ większość terenu to jeszcze taki mały plac budowy (trzeba rozebrać garaż i postawić nową altankę). Zatem wysiew będzie tylko od frontowej części i koło tarasu.
Piach leci po całości - do takiego stopnia, że w niektórych miejscach mąż wykopywał na 3 łopaty doły z czystym piachem hehe.
Na takim piaszczystym podłożu, trawa z roki świetnie da sobie radę, bez dodatkowego podkładu.
Część, którą zamierzamy teraz obsiać została podniesiona na co najmniej całą łopatę ziemią gliną - b. czarną. (w niektórych miejscach nawet na dwie) Na jesieni wysialiśmy gorczycę - nawóz zielony. Został przekopany przed zimą i pozostawiony. Teraz ładnie zgrabiliśmy wszystko i czekamy na walcowanie.
Czy wobec nawiezienia takiej grubej warstwy gliny (klei sie toto do butów strasznie) na tą część przednią mam zastosować mieszankę na gleby suche czy gliniaste. Jak przekopywałam gorczycę to nie doszliśmy do dolnej warstwy.
Hymmm... i co tu doradzić, w zasadzie to najlepiej wywieźć przywiezioną glinę i dać lekką ziemię ogrodniczą.
Przemieszaj gliniastą ziemię z piaskiem, jest to półśrodek, ale ekonomiczny, w krótkim odstępie czasowym.
Wszystko teraz zależy od tego jak dużo jesteś w stanie poświęcić czasu na pielęgnacje trawnika i jak dużo masz siły fizycznej.
Poniżej czytam, że nie zależy Tobie na wyglądzie trawy, więc szukaj mieszanki 50/50 życice/kostrzewy.
Czyli tak zwane mieszanki uniwersalne.
Czy gdy będziemy gotowi do obsiania drugiej części ogrodu (tam jest teren wysoki i nie ma możliwości nawiezienia gliny - co najwyżej lekkie rozsypanie tak z parę cm) mam użyć mieszanki na trawy suche i słoneczne?
Miejsca suche "tolerują" kostrzewy np czerwona w różnych odmianach
Czy takie rozwiązania się stosuje?
Stosuje się do trawy z rolki.
Żywotność takiego trawnika na tak przygotowanym gruncie to kilka sezonów, przeciętnie 3.
Proszę polecić mi jakąś mieszankę traw na frontową część - czyli tą podniesioną gliną i mieszankę na suchą część. Chodzi mi bardziej o jakiś taki mix trawy stosunkowo wytrzymałej (nie musi to być strikte sportowa)i nie bardzo brzydkiej. Nie ma znaczenia kolor i nie zależy mi na trawniku ot, już. Może być ciemna bądź jasna. Ważne by po jednym przejściu nie było śladów butów.
Trudno coś polecić bo to co jest na etykiecie nie odpowiada zawartości wewnątrz.
Przykład podałem tu na fotografii
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=42
A to by była najodpowiedniejsza mieszanka dla Ciebie.
W składzie po winne być mietlica pospolita i kostrzewa owcza
Czytałam, że trawy w supermarketach mam omijać. Chcę kupić mieszankę traw w Centrum Nasiennictwa, ale tam chyba muszę podać ilości i % i gatunki. Nie mam pojęcia jak się do tego przygotować.
Ten link
http://www.dom.pl/gatunki-i-rodzaje-traw.html już podawałem, myślę, że co, nie co wyjaśni.