Co z 25 letnimi świerkami?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
zdorotaz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 wrz 2011, o 06:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co z 25 letnimi świerkami?

Post »

Bardzo proszą o radę, co zrobić z 25 letnimi świerkami,posadziłam wzdłuż ogrodu przy miedzy z sąsiadem, małe wyglądały pięknie a teraz wchodzą do sąsiada , to są olbrzymy .Mamy problem, ponieważ musimy zmienić ogrodzenie ,a tam nie ma dojścia.
Dlatego nie wiem czy ich usunąć czy tylko podciąć i czy pod takimi drzewami coś zechce urosnąć.
A jeżeli podciąć to na jaką wysokość?.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Re: Co z 25 letnimi świerkami?

Post »

możesz obciąć dolne gałezie. Jak one mają z 10m to do 2m możesz obciąć wyżej to bedzie śmiesznie wyglądać. Jak palma z gałązkami na wierzchu
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda drzew wycinać, szczególnie świerków. Jeśli nikomu nie przeszkadzają to wystarczy podciąć. A to, że pod świerkami nic nie urośnie jest zupełnie nieprawdą. :idea:

Eleanor - nie tylko śmiesznie, ale też niebezpiecznie. Źle podcięte (podkrzesane) drzewa stają się bardziej podatne na złamania lub wywroty spowodowane silnym wiatrem. 2 metry (jak piszesz) to w sam raz.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
zdorotaz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za wypowiedzi ;:180 , ale proszę podpowiedzieć co pod tymi podciętymi drzewami zechce rosnąć.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie pod kilkoma tak przyciętymi świerkami rośnie leszczyna, wykopałem dziury między korzeniami świerków,za którymś razem, bo łatwo trafić na korzeń.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
zdorotaz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jakoś trudno wyobrazić sobie tą leszczynę,czy ona wysoka?. ;:88
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie ma półtorej metra, tylko że u mnie świerki co trzy metry, nie pomyślałem że pewnie masz gęściej pewnie :oops:
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p

Post »

Forum ogrodnicze to ogromna baza wiedzy, warto poszukać i poczytać ;:132
np.:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21467
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=43&t=246
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 42&start=0
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 46#p365746
Kilka z nich wyszukała Nalewka

Ponadto warto poszukać jakichś ciekawych inspiracji w ogrodach forumowiczów
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=54

Jeśli i tu nie znajdziesz odpowiedzi to postaramy się pomóc Ci w inny sposób. :wink:

Wybierając rośliny do obsadzenia terenu wokół świerka warto wziąć pod uwagę kilka aspektów:
- świerk dzięki bardzo gęstej koronie mocno absorbuje promienie słoneczne - jeśli drzewa tworzą zwarty zagajnik to pozostają rośliny do głębokiego cienia. Jeśli drzewa rosną w linii to nie ma większego problemu, bo słońce zawsze z którejś strony się przeciśnie. Jedynie od strony północnej za drzewami można użyć roślin cieniolubnych
- zakwasza glebę poprzez długotrwały rozkład igliwia - tu sytuacja jest trochę skomplikowana, bo zależy od naturalnej kwasowości gleby i jej możliwości buforowych, jednakże jaka by u Ciebie gleba nie była to rośliny płytko korzeniące się będą mieć pod świerkiem z dużą pewnością środowisko glebowe o odczynie kwaśnym.
- osusza glebę dzięki płytkiemu systemowi korzeniowemu. Absorbuje także wodę opadową jego gęsta korona
- Odradzałbym także wysiew nasion pod świerkiem - gleba dłużej rozmarza, a co roczne przygotowanie gleby pod siew (przekopanie) wymagałoby od męża sporego małżeńskiego poświęcenia :wink:

Więc jakie rośliny posadzić? No właśnie, podałaś niedużo informacji, więc odpowiedź też byłaby ogólnikowa. Biorąc pod uwagę powyższe, raczej bym odradzał:
- rośliny wapieniolubne (bazofity),
- rośliny wilgociolubne (hygrofity),
- rośliny światłolubne (heliofity) chyba, że drzewa rosną w rzędzie, a teren jest dobrze oświetlony czyli pd. lub. zach.
- rośliny jednoroczne.

Poza tym kilkadziesiąt tysięcy taksonów (gat. i odmian) masz do swojej dyspozycji ;:223

rośliny wrzosowate mniejsze - do ok. 40 cm.:
- wrzos
- wrzosiec
- golteria
- brukentalia
- modrzewnica
- debecja

rośliny wrzosowate wieksze - pow. 40 cm.:
- rododendron
- azalia
- hortensja
- pieris
- kiścień
- kalmia
inne acidofilne - niektóre goryczki, fiołki, dzwonki, pierwiosnki, rogownice, sasanki, skalnice, paprocie, jałowce (heliofity!), choina kanadyjska, żywotnik, żywotnikowiec, cis, mikrobiota, niskie świerki ozdobne, cyprysiki,
I mnóstwo roślin, które nie mają specjalnych preferencji odnośnie odczynu podłoża.

Najlepiej by było abyś zamieściła choć 1 zdjęcie z tymi świerkami, wtedy o wiele łatwiej by nam było coś doradzić a nawet zaproponować jakąś kompozycje. 8-)
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mike22, dzięki za natchnienie, właśnie zastanawiałem się gdzie by jeszcze żurawinę upchnąć, wprawdzie wyścielę workiem dołki przeciwko podsuszaniu, ale reszta powinna się nadać. :wink:
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p

Post »

Ups, jak mogłem przeoczyć żurawinę i borówkę dla smacznych jagód i pięknych szkarłatnych liści jesienią. :oops:
Tak to jest, jak sie jednym okiem ogląda Wiadomości a drugim pisze.
A propos, jak już sie natchnęliśmy wzajemnie :D mógłbyś zafotkować Twoje świerki i leszczynę? Jestem ciekaw jak to wygląda?
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
zdorotaz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Mike22-dzięki ;:180 ,nie miałam pojęcia że tyle jest możliwości ;:223 .
Teraz już wiem że najgłupszą myślą było ich usuniecie,dziękuje jeszcze raz dziękuję za tyle informacji .Zdjęcia swoich świerków prześlę.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Leszczyna na dłuższą metę w pobliżu świerków nie ma szans, potrzebuje wilgotnej gleby.U mnie z powodzeniem pod świerkami rośnie barwinek i marzanka wonna.Jest tam bardzo sucho, podlewam solidnie tylko wtedy gdy nie muszę podlewać rabat i to na ogół wystarcza roślinom do dobrego przetrwania w tych ekstremalnych warunkach.Zimą rzucam śnieg (barwinek to wytrzymuje,ma elastyczne gałązki, a marzanka na zimę zanika) i wiosną tam sporo wilgoci.
Wrzosowate będą cierpiały zimą, bo z reguły śniegu pod świerkami mało.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie leszczyna ma szanse rozwoju, i ona i świerki rosną w terenie lekko zalewowym, kilka metrów od nich jest rów melioracyjny, susza panuje z reguły w wakacje, ogólnie jest sporo wilgoci, ale faktycznie pod swierkami jest dziwnie podsuszona ziemia :) Jutro po podrzucam trochę śniegu, nie pomyślałem o tym wcześniej...
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Wg panujących przepisów nie jest tak prosto wyciąć drzewo koło domu.
Należy złożyć wniosek (gmina starostwo - nie pamiętam) umotywować nooo i zapłacić oczywiście.
Podobnie jest z krzakami powyżej 10 lat mającymi.Można zapłacić niezły mandat.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O drzewach wiedziałem, ale z krzewami to szok... wg. http://www.wymarzonyogrod.pl/1273_4281.htm

Opłaty

Wydane zezwolenie na wycinkę zawiera informację o opłatach, jakie należy uiścić. Jeśli zezwolenie przewiduje przesadzenie roślin bądź zastąpienie innymi, opłata jest odroczona na trzy lata od wydania zezwolenia. W sytuacji, gdy w okresie tych trzech lat drzewa się przyjmą i zachowają żywotność (lub utracą ją, ale nie z naszej winy) ? opłata zostanie umorzona.
Wysokość opłaty uzależniona jest od obwodu pnia oraz rodzaju i gatunku drzewa. Stawki opłat nie mogą przekraczać za jeden centymetr obwodu pnia mierzonego na wysokości 130 cm:

270 zł przy obwodzie do 25 cm
410 zł przy obwodzie od 26 do 50 cm
640 zł przy obwodzie od 51 do 100 cm
1000 zł przy obwodzie od 101 do 200cm
1500 zł przy obwodzie od 201 do 300 cm
2100 zł przy obwodzie od 301 do 500 cm
2700 zł przy obwodzie od 501 do 700 cm
3500 zł przy obwodzie powyżej 700 cm.

Jeśli drzewo rozwidla się na wysokości poniżej 130 cm, każdy pień traktuje się jako odrębne drzewo. Stawka za usunięcie jednego metra kwadratowy powierzchni pokrytej krzewami wynosi 200 zł. Opłaty za usunięcie drzew lub krzewów z terenu uzdrowisk, terenu nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków oraz terenów zieleni są o 100% wyższe od podanych powyżej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”