Tuja / żywotnik - przycinanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
cchriss11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2010, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tuja / żywotnik - przycinanie

Post »

Witam

Mam prośbę o wskazówki odnośnie przycinania tuji, a konkretnie, czy ucinać drugi czubek tuji. Jestem w tych sprawach całkowicie "zielony" opiszę zatem bardzo obrazowo. Mam posadzony żywopłot z tuj, i zauważyłem że po 3-4 latach niektóre bardzo szybko strzeliły do góry, a niektóre są mniejsze, nawet znacznie. Te mniejsze mają dwa, czasem nawet trzy "czubki" - rozgałęziają się gdzieś w połowie krzewu i rosną obok siebie. Dotąd tego nie zauważyłem - czy aby wyrównać ich wzrost powinno się obciąć któryś z tych czubków, a jeśli tak to gdzie? Przy dole, w połowie? Nie chciałbym aby krzew stał się z jednej strony łysawy, choć pewnie po paru latach to się wyrówna. A może te co są wyższe powinienem skracać do poziomu tych niższych?
Bardzo zależy mi na jak najszybszym wzroście tych krzewów, ale też równoległym wzroście. Dotąd myślałem, i pewnie też tak było - iż spowolniony wzrost niektórych krzaków spowodowany był kretami, które w końcu udało mi się w 100% opanować.

Po południu postaram się o zdjęcia, ale może na podstawie tego opisu będą już jakieś porady?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tuje i jej czubki - przycinanie

Post »

Nie piszesz w jakim wieku są tuje - jeśli nie osiągnęły wymaganej przez Ciebie wysokości to po co ciąć im czubki wzrostowe ? Wycinanie części pni też jest bez sensu, bo chyba zależy Ci alby drzewka były gęste... Nierównomierny wzrost jest czymś zupełnie normalnym - moje tuje rosły tak, że 3 drzewka, które miały trochę cienia i więcej wody (wpuszczona była obok nich rura od rynny) szły jak burza i w 3 roku od posadzenia były o 1/3 większe od pozostałych. Czekałam aż wszystkie osiągną wysokośc jaką im wyznaczyłam 2,5-3 m i wtedy dopiero podcięłam czubki. I będę musiała je podcinać, bo inne gałązki przejmują funkcję stożków wzrostowych :)
Nie przejmuj sie więc tym nierównym wzrostem. Zadbaj raczej o to, by tujki się zagęszczały i nie chorowały.

Może ktoś będzie miał inne spostrzeżenia i sie jeszcze wypowie.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Tuja / żywotnik - przycinanie

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
cchriss11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2010, o 08:30

Post »

Dzięki serdecznie za porady, nie będę ich zatem przycinał i poczekamy.

Pozdrawiam!!!!
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

A mi ktoś pomoże :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=31693 poczytałem wszystkie posty o Thujach i nikt nie pisał o starych i zaniedbanych :( doczytałem tylko że 'Brabanty' stare są beznadziejne :( pomocy
Awatar użytkownika
balbinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2010, o 17:51

Tuje na żywpłoty - przycinanie

Post »

witam,
proszę o podpowiedź, co zrobić z tujami 'columna' mają ok. 15 lat. Czy można je trochę odświeżyć cięciem, na wiosnę? Jeśli tak to od góry czy po bokach...Są trochę nierówne w tym żywopłocie (między innymi, bo część została dosadzona w ubiegłym roku i te są młodsze. Czy te dosadzone podcinać...? Nie chcę czegoś popsuć :wink:

dziękuję za rady :tan
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Tuje na żywpłoty - przycinanie

Post »

Ja swoje, co mają właśnie gdzies tyle let i 2.5-3m wzrostu przyciąłem w zeszłym roku na wysokości oczu i do jesieni odbudowały czubki tak że śladu, żadnego 'schodka' nie ma. A!- sztuka w tym, że nie ciąłem nożycami równo jak stół, tylko wybierałem główne gałązki przewodnie, ze środka krzewu, i ucinałem je znacznie niżej niż sterczały boczne.
Mam jedynie większe opory do podcinania, formowanie czy odchudzania żywopłotu po bokach. Tu jakieś doświadczenia macie?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
krys57
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2010, o 11:20

Post »

Witam. Kupilam wczoraj tuję Brabanta w doniczce i postawiłam ją na balkonie. Nie mam działki, żeby ją wysadzic - chciałabym żeby ładnie rosła na balkonie. Nie znalazłam w żadnej wypowiedzi nic na ten temat. Czy brac ją do mieszkania w dni z temperaturą poniżej zera? To pytanie na przyszłośc. :)
Awatar użytkownika
Havana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2010, o 14:46

czy podcinać thuję karłowatą ?

Post »

Mam pytanie :
Czy podcinać thuję karłowatą ?
mam psa kota i rośliny.
Havanka100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2011, o 18:08

Tuja karłowata

Post »

Witam
Mam tuję karłowatą i nie wiem czy ją ciąć, jeśli tak to kiedy i jakiego stanowiska wymaga i czy się ją przesadza
Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Maja
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nic nie piszesz o odmianie, wieku swojej tujki, ani o jej przeznaczeniu. Jeśli to miniaturka, to dlaczego chcesz ją przycinać?

O cięciu żywotników poczytaj w tym wątku i kolejnych podanych w odnośnikach.

O stanowisku tez tam piszemy :) Słoneczne, odpowiednio wilgotne i przepuszczalne.
Nie nawozić, jeśli już to odrobiną wieloskładnikowego, albo kompostem i tylko raz w roku.

O przesadzaniu czytaj zaś tu:
- Tuja żywotnik - przesadzanie

Jeśli będziesz mieć jeszcze jakieś wątpliwości - pytaj w tamtym wątku :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witam, czy ten iglak ma jeszcze szanse? Nie wiem czy to żywotnik, tuja czy co. Mam wrażenie że dwie odmiany w jednym.:)
Był w donicy, chciałabym z nim do gruntu, ale słabo wygląda. Nie jest zbyt reprezentacyjny. Ale żal mi go...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tuja to jest żywotnik :)

A akurat tuje zmieniają na zimę kolory na rdzawe, mniej zielone, i to zupełnie normalna sprawa.
Czy twoja roślina jest żywa? Utnij gałązkę i sprawdź co jest na przecięciu.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

:oops: Wydaje się żywa, chociaż niektóre gałązki są suche.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”