Tuja / żywotnik - przycinanie
Tuja / żywotnik - przycinanie
Witam
Mam prośbę o wskazówki odnośnie przycinania tuji, a konkretnie, czy ucinać drugi czubek tuji. Jestem w tych sprawach całkowicie "zielony" opiszę zatem bardzo obrazowo. Mam posadzony żywopłot z tuj, i zauważyłem że po 3-4 latach niektóre bardzo szybko strzeliły do góry, a niektóre są mniejsze, nawet znacznie. Te mniejsze mają dwa, czasem nawet trzy "czubki" - rozgałęziają się gdzieś w połowie krzewu i rosną obok siebie. Dotąd tego nie zauważyłem - czy aby wyrównać ich wzrost powinno się obciąć któryś z tych czubków, a jeśli tak to gdzie? Przy dole, w połowie? Nie chciałbym aby krzew stał się z jednej strony łysawy, choć pewnie po paru latach to się wyrówna. A może te co są wyższe powinienem skracać do poziomu tych niższych?
Bardzo zależy mi na jak najszybszym wzroście tych krzewów, ale też równoległym wzroście. Dotąd myślałem, i pewnie też tak było - iż spowolniony wzrost niektórych krzaków spowodowany był kretami, które w końcu udało mi się w 100% opanować.
Po południu postaram się o zdjęcia, ale może na podstawie tego opisu będą już jakieś porady?
Mam prośbę o wskazówki odnośnie przycinania tuji, a konkretnie, czy ucinać drugi czubek tuji. Jestem w tych sprawach całkowicie "zielony" opiszę zatem bardzo obrazowo. Mam posadzony żywopłot z tuj, i zauważyłem że po 3-4 latach niektóre bardzo szybko strzeliły do góry, a niektóre są mniejsze, nawet znacznie. Te mniejsze mają dwa, czasem nawet trzy "czubki" - rozgałęziają się gdzieś w połowie krzewu i rosną obok siebie. Dotąd tego nie zauważyłem - czy aby wyrównać ich wzrost powinno się obciąć któryś z tych czubków, a jeśli tak to gdzie? Przy dole, w połowie? Nie chciałbym aby krzew stał się z jednej strony łysawy, choć pewnie po paru latach to się wyrówna. A może te co są wyższe powinienem skracać do poziomu tych niższych?
Bardzo zależy mi na jak najszybszym wzroście tych krzewów, ale też równoległym wzroście. Dotąd myślałem, i pewnie też tak było - iż spowolniony wzrost niektórych krzaków spowodowany był kretami, które w końcu udało mi się w 100% opanować.
Po południu postaram się o zdjęcia, ale może na podstawie tego opisu będą już jakieś porady?
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuje i jej czubki - przycinanie
Nie piszesz w jakim wieku są tuje - jeśli nie osiągnęły wymaganej przez Ciebie wysokości to po co ciąć im czubki wzrostowe ? Wycinanie części pni też jest bez sensu, bo chyba zależy Ci alby drzewka były gęste... Nierównomierny wzrost jest czymś zupełnie normalnym - moje tuje rosły tak, że 3 drzewka, które miały trochę cienia i więcej wody (wpuszczona była obok nich rura od rynny) szły jak burza i w 3 roku od posadzenia były o 1/3 większe od pozostałych. Czekałam aż wszystkie osiągną wysokośc jaką im wyznaczyłam 2,5-3 m i wtedy dopiero podcięłam czubki. I będę musiała je podcinać, bo inne gałązki przejmują funkcję stożków wzrostowych 
Nie przejmuj sie więc tym nierównym wzrostem. Zadbaj raczej o to, by tujki się zagęszczały i nie chorowały.
Może ktoś będzie miał inne spostrzeżenia i sie jeszcze wypowie.

Nie przejmuj sie więc tym nierównym wzrostem. Zadbaj raczej o to, by tujki się zagęszczały i nie chorowały.
Może ktoś będzie miał inne spostrzeżenia i sie jeszcze wypowie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Tuja / żywotnik - przycinanie
Poczytaj też tu:
- Tuja / żywotnik brabant (żywopłot) - przycinanie
- Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
- Czy przycina się sadzonki tui?
- Czy przycina się żywopłoty iglaste?
- Żywotnik wschodni na żywopłot?
- Tuja / żywotnik brabant (żywopłot) - przycinanie
- Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
- Czy przycina się sadzonki tui?
- Czy przycina się żywopłoty iglaste?
- Żywotnik wschodni na żywopłot?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Dzięki serdecznie za porady, nie będę ich zatem przycinał i poczekamy.
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mi ktoś pomoże
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=31693 poczytałem wszystkie posty o Thujach i nikt nie pisał o starych i zaniedbanych
doczytałem tylko że 'Brabanty' stare są beznadziejne
pomocy

Tuje na żywpłoty - przycinanie
witam,
proszę o podpowiedź, co zrobić z tujami 'columna' mają ok. 15 lat. Czy można je trochę odświeżyć cięciem, na wiosnę? Jeśli tak to od góry czy po bokach...Są trochę nierówne w tym żywopłocie (między innymi, bo część została dosadzona w ubiegłym roku i te są młodsze. Czy te dosadzone podcinać...? Nie chcę czegoś popsuć
dziękuję za rady
proszę o podpowiedź, co zrobić z tujami 'columna' mają ok. 15 lat. Czy można je trochę odświeżyć cięciem, na wiosnę? Jeśli tak to od góry czy po bokach...Są trochę nierówne w tym żywopłocie (między innymi, bo część została dosadzona w ubiegłym roku i te są młodsze. Czy te dosadzone podcinać...? Nie chcę czegoś popsuć

dziękuję za rady

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Tuje na żywpłoty - przycinanie
Ja swoje, co mają właśnie gdzies tyle let i 2.5-3m wzrostu przyciąłem w zeszłym roku na wysokości oczu i do jesieni odbudowały czubki tak że śladu, żadnego 'schodka' nie ma. A!- sztuka w tym, że nie ciąłem nożycami równo jak stół, tylko wybierałem główne gałązki przewodnie, ze środka krzewu, i ucinałem je znacznie niżej niż sterczały boczne.
Mam jedynie większe opory do podcinania, formowanie czy odchudzania żywopłotu po bokach. Tu jakieś doświadczenia macie?
Mam jedynie większe opory do podcinania, formowanie czy odchudzania żywopłotu po bokach. Tu jakieś doświadczenia macie?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Witam. Kupilam wczoraj tuję Brabanta w doniczce i postawiłam ją na balkonie. Nie mam działki, żeby ją wysadzic - chciałabym żeby ładnie rosła na balkonie. Nie znalazłam w żadnej wypowiedzi nic na ten temat. Czy brac ją do mieszkania w dni z temperaturą poniżej zera? To pytanie na przyszłośc. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2011, o 18:08
Tuja karłowata
Witam
Mam tuję karłowatą i nie wiem czy ją ciąć, jeśli tak to kiedy i jakiego stanowiska wymaga i czy się ją przesadza
Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Maja
Mam tuję karłowatą i nie wiem czy ją ciąć, jeśli tak to kiedy i jakiego stanowiska wymaga i czy się ją przesadza
Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Maja
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Nic nie piszesz o odmianie, wieku swojej tujki, ani o jej przeznaczeniu. Jeśli to miniaturka, to dlaczego chcesz ją przycinać?
O cięciu żywotników poczytaj w tym wątku i kolejnych podanych w odnośnikach.
O stanowisku tez tam piszemy
Słoneczne, odpowiednio wilgotne i przepuszczalne.
Nie nawozić, jeśli już to odrobiną wieloskładnikowego, albo kompostem i tylko raz w roku.
O przesadzaniu czytaj zaś tu:
- Tuja żywotnik - przesadzanie
Jeśli będziesz mieć jeszcze jakieś wątpliwości - pytaj w tamtym wątku
O cięciu żywotników poczytaj w tym wątku i kolejnych podanych w odnośnikach.
O stanowisku tez tam piszemy

Nie nawozić, jeśli już to odrobiną wieloskładnikowego, albo kompostem i tylko raz w roku.
O przesadzaniu czytaj zaś tu:
- Tuja żywotnik - przesadzanie
Jeśli będziesz mieć jeszcze jakieś wątpliwości - pytaj w tamtym wątku

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Witam, czy ten iglak ma jeszcze szanse? Nie wiem czy to żywotnik, tuja czy co. Mam wrażenie że dwie odmiany w jednym.
Był w donicy, chciałabym z nim do gruntu, ale słabo wygląda. Nie jest zbyt reprezentacyjny. Ale żal mi go...

Uploaded with ImageShack.us

Był w donicy, chciałabym z nim do gruntu, ale słabo wygląda. Nie jest zbyt reprezentacyjny. Ale żal mi go...

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Tuja to jest żywotnik
A akurat tuje zmieniają na zimę kolory na rdzawe, mniej zielone, i to zupełnie normalna sprawa.
Czy twoja roślina jest żywa? Utnij gałązkę i sprawdź co jest na przecięciu.

A akurat tuje zmieniają na zimę kolory na rdzawe, mniej zielone, i to zupełnie normalna sprawa.
Czy twoja roślina jest żywa? Utnij gałązkę i sprawdź co jest na przecięciu.
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt: