Miskant Chiński Kleine Silberspinne

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
sylwekw

Miskant Chiński Kleine Silberspinne

Post »

Piterek zaprezentował nam swoją obszerną kolekcję traw ozdobnych. Postanowiłem pójść w jego ślady - mam nadzieję, że nie ma mi tego za złe.

Jednak w moim przypadku to będzie "spektakl jednego aktora".

Miskant Chiński - Kleine Silberspinne.

Pojawił się u mnie w ogrodzie wiosną 2009r.
Jednak pierwsze zdjęcie jakie mu zrobiłem jest z sierpnia 2009r. Jak widać zaczynają się pojawiać pierwsze wiechy kwiatowe.
Obrazek

We wrześniu miał ich już sporo.

Obrazek

Kolejny miesiąc przyniósł dalszy rozwój kwiatostanów.

Obrazek Obrazek

W porannym słońcu, po pierwszym październikowym przymrozku. Na trawniku widać jeszcze szron.

Obrazek

Jak widać taki szron to dla niego nic, bo dnia następnego (1 listopada 2009) prezentuje się nawet lepiej.

Obrazek

Zimował w takim stanie.

Obrazek

.... i dotrwał do marca 2010r ....

Obrazek

... kiedy to został przycięty.

Obrazek

Już w lipcu 2010 pięknie się rozwija.

Obrazek

Od sierpnia 2010 zaczyna znów prezentować się w pełnej krasie.
Obrazek

Koniec lata i jesień to jego najlepszy okres.
Jak widać w przeciągu roku kępa powiększyła się znacznie. Już nie mogę się doczekać kolejnej jesieni aby przekonać się czym mnie teraz zaskoczy.
Pozostawiam dalsze zdjęcia bez komentarza, do spokojnego obejrzenia.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miskant Chiński - Kleine Silberspinne

Post »

Piękna odmiana! Też mam ją na liście zakupów na przyszły rok, ale pod nazwą 'Little Silver Spider' hehe - w sumie na jedno wychodzi :wit
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To ładna odmiana, szybko rośnie, obficie kwitnie ale... dla mnie za późno jest atrakcyjny. Na solitier to w życiu bym go nie dał ale w rabacie z miskantami (jako później kwitnący) - i owszem.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52

Post »

Bardzo ciekawa fotorelacja. Jedna trawka, a tak fajnie sie ją ogląda :) Kupiłam ją jako M. Kleine Silber Spider (chyba , że to nie to) :wink:
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
sylwekw

Post »

To to samo tylko w innych językach :-)
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

po 2-3 latach zaczniesz go mieć dość i zajmie ci kolejnych kilka lat żeby się go pozbyć.Ale fotorelacja fajna..
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Józef, mylisz miskanta chińskiego z miskantem cukrowym! Zadna z odmian miskanta chińskiego nie jest łażąca, zatem pozbycie się rośliny jest proste i wymaga kilkunastu minut (do godziny) w zależności od wieku kępy a nie kilku lat.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
sylwekw

Post »

Co prawda nie przejąłem się za bardzo przestrogą Józefa (poradziłem sobie z mozgą trzcinowatą to i tu bym sobie poradził :tan ) , bo mam dla tego miskanta odpowiednie miejsce przygotowane ale teraz to mnie Mariusz już całkiem uspokoiłeś.

A tak swoją drogą, to zastanawiam się nad tym, czy on jest już odpowiednio duży aby w nadchodzącym roku go podzielić na dwie kępy?
Zebrałem też nasiona i podobnie jak w ubiegłym roku z innymi trawami, tak teraz z miskantem zamierzam spróbować wyhodować sobie kilka kępek z nasion.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie odmiana 'Little Silver Spider' ma kwiatostany inne, nie tak białe, ale srebrnoróżowe i bardziej zwarte, takie 'pędzelkowate' :roll: Nawet teraz po przekwitnieniu są zwarte, nie puszą się( jak tu pokazano). Mam go drugi rok i to prawda, szybko przyrasta, kwitnie obficie, ale dopiero we wrześniu, a nie ( jak tu wspomniano), w sierpniu.
Podobnie jak ten ( białe kwiatostany i mocno rozłożone paluszki, które szybko robią się puszyste) wygląda u mnie Kleine Fontane :roll: i kwitnie już w sierpniu.
No i już zgłupiałam.. :?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pewnie nie mylisz się, bo mnie on też nie wygląda na Kleine Silberspinne. Nie pasuje mi pokrój - powinien mieć liście "odstające" poziomo, być "najeżony". No i za wcześnie kwitnie.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
sylwekw

Post »

A ja wcale się nie upieram, że to Kleine Silberspinne. Sam się właśnie nad tym zastanawiałem ale nie znalazłem, żadnego jednoznacznego argumentu, która to odmiana spośród tych dwóch. O pomoc w identyfikacji prosiłem jakiś czas temu znawcę traw :wink: ale fakt, wtedy miałem jeszcze mało zdjęć i nawet trudno było określić porę kwitnienia. Starałem się też wyczytać coś z opisów w książkach o trawach, które mi kiedyś Mariuszu poleciłeś, ale nie znalazłem nic jednoznacznego.

Jeśli chodzi o poziome liście to czy macie na myśli coś takiego?: to też jedno ze zdjęć mojego miskanta.

Obrazek Obrazek

Jeśli zaś mówimy o okresie kwitnienia to zdjęcie, które przedstawiłem wcześniej, z sierpnia 2009 co prawda pokazuje pierwsze (naprawdę pierwsze) kwiaty ale trudno to chyba jeszcze nazwać kwitnieniem?

Bardzo chętnie skorzystam z podpowiedzi i pomocy w ostatecznym jednoznacznym rozpoznaniu tej trawy ale czy jest coś co może pomóc w jednoznacznej identyfikacji? (mogę np zrobić zdjęcie macro nasion).
Bo np określenie w rodzaju: "jest trochę niższy" albo "kępa jest trochę węższa" jest raczej mało wymiernym wskaźnikiem.

Mam też trochę więcej zdjęć ale ich nie pokazałem wszystkich może jeśli podpowiecie na co zwrócić uwagę to wynajdę coś na tych zdjęciach.

Pozwolę sobie zacytować fragmenty opisów obydwu odmian z książki Rogera Grounds'a "Trawy ozdobne":

Kleine Fontane "... Kwitnie wcześniej niż większość odmian. Wydaje stosunkowo duże kwiatostany. Ich odgałęzienia silnie się zwieszają, początkowo czerwonawe, szybko bledną..."

Kleine Silberspinne "... Różni się od innych rodzajów tym, że jej wąskie liście są ustawione pod kątem prostym do łodyg i unoszą się poziomo nad ziemią, tworząc uporządkowaną kępę. ... Liście ... jesienią przebarwiają się na wiele odcieni żółtego, słomkowego i czerwonego. Kwiatostany mają bardziej wzniesione odgałęzienia i ości od innych odmian i są początkowo różowe, następnie srebrzyste, a w końcu płowe. Bardzo puszyste."

No i tu jest zagadka dla mnie, bo moja trawa pasuje do fragmentów opisów obydwu odmian.

No i jak widzisz Selli autor akurat kwiaty odmiany Silberspinne określa jako bardzo puszyste :-) - tak więc trudno dojść gdzie tu prawda :-) Zwłaszcza, że te wszystkie określenia są takie mało wymierne.

Czy ktoś mógłby i był tak uprzejmy jakimś zdjęciem zobrazować te różnice w wyglądzie kwiatów (głównie mam na myśli ten układ odgałęzień, bo ja np nie do końca rozumiem określenie "...bardziej wzniesione odgałęzienia...".
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

Nie wiem czy uda się pomóc, to mój egzemplarz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liście są wąskie, z paseczkiem jaśniejszym (srebrzystym), kwiatostany raczej wyprostowane.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

witaj Marto :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Sylwek - koniecznie musisz ustalić co masz bo ja już jestem "zachorowana" na tego miskanta :;230
Jakbyś jeszcze powiedział jaki wysoki jest u ciebie to byłabym szczęśliwsza....
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

moje pytanie do expertów - mój miskant nie kwitnie, tz. ma ochote zakwitnąć ale braknie mu czasu - jeszcze w październiku, listopadzie jest w fazie kłosa. Przycinany jest wiosną - rozrasta się w piękną kępę, ale kwiatostanu brak :?
może jest jakaś konkretna przyczyna ?

taka jego uroda ?
pozdrawiam
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”