A ja wcale się nie upieram, że to Kleine Silberspinne. Sam się właśnie nad tym zastanawiałem ale nie znalazłem, żadnego jednoznacznego argumentu, która to odmiana spośród tych dwóch. O pomoc w identyfikacji prosiłem jakiś czas temu znawcę traw

ale fakt, wtedy miałem jeszcze mało zdjęć i nawet trudno było określić porę kwitnienia. Starałem się też wyczytać coś z opisów w książkach o trawach, które mi kiedyś Mariuszu poleciłeś, ale nie znalazłem nic jednoznacznego.
Jeśli chodzi o poziome liście to czy macie na myśli coś takiego?: to też jedno ze zdjęć mojego miskanta.
Jeśli zaś mówimy o okresie kwitnienia to zdjęcie, które przedstawiłem wcześniej, z sierpnia 2009 co prawda pokazuje pierwsze (naprawdę pierwsze) kwiaty ale trudno to chyba jeszcze nazwać kwitnieniem?
Bardzo chętnie skorzystam z podpowiedzi i pomocy w ostatecznym jednoznacznym rozpoznaniu tej trawy ale czy jest coś co może pomóc w jednoznacznej identyfikacji? (mogę np zrobić zdjęcie macro nasion).
Bo np określenie w rodzaju: "jest trochę niższy" albo "kępa jest trochę węższa" jest raczej mało wymiernym wskaźnikiem.
Mam też trochę więcej zdjęć ale ich nie pokazałem wszystkich może jeśli podpowiecie na co zwrócić uwagę to wynajdę coś na tych zdjęciach.
Pozwolę sobie zacytować fragmenty opisów obydwu odmian z książki Rogera Grounds'a "Trawy ozdobne":
Kleine Fontane "... Kwitnie wcześniej niż większość odmian. Wydaje stosunkowo duże kwiatostany. Ich odgałęzienia silnie się zwieszają, początkowo czerwonawe, szybko bledną..."
Kleine Silberspinne "... Różni się od innych rodzajów tym, że jej wąskie liście są ustawione pod kątem prostym do łodyg i unoszą się poziomo nad ziemią, tworząc uporządkowaną kępę. ... Liście ... jesienią przebarwiają się na wiele odcieni żółtego, słomkowego i czerwonego. Kwiatostany mają bardziej wzniesione odgałęzienia i ości od innych odmian i są początkowo różowe, następnie srebrzyste, a w końcu płowe. Bardzo puszyste."
No i tu jest zagadka dla mnie, bo moja trawa pasuje do fragmentów opisów obydwu odmian.
No i jak widzisz
Selli autor akurat kwiaty odmiany Silberspinne określa jako bardzo puszyste

- tak więc trudno dojść gdzie tu prawda

Zwłaszcza, że te wszystkie określenia są takie mało wymierne.
Czy ktoś mógłby i był tak uprzejmy jakimś zdjęciem zobrazować te różnice w wyglądzie kwiatów (głównie mam na myśli ten układ odgałęzień, bo ja np nie do końca rozumiem określenie "...bardziej wzniesione odgałęzienia...".