jak uprawiać lilie w donicach?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
elka47
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2010, o 20:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

jak uprawiać lilie w donicach?

Post »

Witam serdecznie,
Mam zamiar posadzić kilkadziesiąt cebul lilii orientalnych i trąbkowych w donicach. Chciałabym sie poradzć jak je zaprawic przed posadzeniem, jaką wybrać ziemię i jak nawozić?
Pozdrawiam Elka
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Re: jak uprawiać lilie w donicach?

Post »

W zasadzie to ziemia powinna być lekka, przepuszczalna, do orientalnych o odczynie kwaśnym. Ja do mojej piaszczystej (akurat mam niestety rędzinę) dodaję 2-3 garście torfu kwaśnego na dużą donicę 2-5 l i mieszam. Sadzę,tak aby ziemi nad cebulą było min. 2 x jej wysokość (a nawet 3 x ale zależy to od wysokości doniczki też). Kiedy zaczyna wyrastać to podlewam wodą z nawozem do kwitnących roślin aż do jesieni. Można dac też troszkę nawozu granulowanego wolno działającego typu Osmocote. Zagłębiam donice w ziemi, tak, żeby brzeg wystawał.Do trąbkowych to chyba każda żyzna ogrodowa ziemia będzie dobra :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
elka47
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2010, o 20:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MariaTeresa pisze:W zasadzie to ziemia powinna być lekka, przepuszczalna, do orientalnych o odczynie kwaśnym. Ja do mojej piaszczystej (akurat mam niestety rędzinę) dodaję 2-3 garście torfu kwaśnego na dużą donicę 2-5 l i mieszam. Sadzę,tak aby ziemi nad cebulą było min. 2 x jej wysokość (a nawet 3 x ale zależy to od wysokości doniczki też). Kiedy zaczyna wyrastać to podlewam wodą z nawozem do kwitnących roślin aż do jesieni. Można dac też troszkę nawozu granulowanego wolno działającego typu Osmocote. Zagłębiam donice w ziemi, tak, żeby brzeg wystawał.Do trąbkowych to chyba każda żyzna ogrodowa ziemia będzie dobra :)
bardzo dziękuję za pomoc! ;:180
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te donice z liliami zimują w gruncie? To może być dobry sposób dla ochrony przed wyjadaczami.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

orientpety tak, a orientalne na zimę przenoszę do ocieplonego garażu
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
ODPOWIEDZ