jak uprawiać lilie w donicach?
jak uprawiać lilie w donicach?
Witam serdecznie,
Mam zamiar posadzić kilkadziesiąt cebul lilii orientalnych i trąbkowych w donicach. Chciałabym sie poradzć jak je zaprawic przed posadzeniem, jaką wybrać ziemię i jak nawozić?
Pozdrawiam Elka
Mam zamiar posadzić kilkadziesiąt cebul lilii orientalnych i trąbkowych w donicach. Chciałabym sie poradzć jak je zaprawic przed posadzeniem, jaką wybrać ziemię i jak nawozić?
Pozdrawiam Elka
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: jak uprawiać lilie w donicach?
W zasadzie to ziemia powinna być lekka, przepuszczalna, do orientalnych o odczynie kwaśnym. Ja do mojej piaszczystej (akurat mam niestety rędzinę) dodaję 2-3 garście torfu kwaśnego na dużą donicę 2-5 l i mieszam. Sadzę,tak aby ziemi nad cebulą było min. 2 x jej wysokość (a nawet 3 x ale zależy to od wysokości doniczki też). Kiedy zaczyna wyrastać to podlewam wodą z nawozem do kwitnących roślin aż do jesieni. Można dac też troszkę nawozu granulowanego wolno działającego typu Osmocote. Zagłębiam donice w ziemi, tak, żeby brzeg wystawał.Do trąbkowych to chyba każda żyzna ogrodowa ziemia będzie dobra 

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
bardzo dziękuję za pomoc!MariaTeresa pisze:W zasadzie to ziemia powinna być lekka, przepuszczalna, do orientalnych o odczynie kwaśnym. Ja do mojej piaszczystej (akurat mam niestety rędzinę) dodaję 2-3 garście torfu kwaśnego na dużą donicę 2-5 l i mieszam. Sadzę,tak aby ziemi nad cebulą było min. 2 x jej wysokość (a nawet 3 x ale zależy to od wysokości doniczki też). Kiedy zaczyna wyrastać to podlewam wodą z nawozem do kwitnących roślin aż do jesieni. Można dac też troszkę nawozu granulowanego wolno działającego typu Osmocote. Zagłębiam donice w ziemi, tak, żeby brzeg wystawał.Do trąbkowych to chyba każda żyzna ogrodowa ziemia będzie dobra

Pozdrawiam serdecznie.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te donice z liliami zimują w gruncie? To może być dobry sposób dla ochrony przed wyjadaczami.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
orientpety tak, a orientalne na zimę przenoszę do ocieplonego garażu
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy