W.o...Pieczywie
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W.o...Pieczywie
Czy jest jakaś dobra metoda na przechowywanie pieczywa, aby nie tworzyły się zarodniki pleśni a jednocześnie aby nie sechł ?
Chlebaki plastikowe ze względu na duże prawdopodobieństwo rakotwórczości raczej odpadają
Jakieś praktyczne pomysły ?
Chlebaki plastikowe ze względu na duże prawdopodobieństwo rakotwórczości raczej odpadają
Jakieś praktyczne pomysły ?
- Administrator
- ---
- Kontakt:
Ale bez zamrażalnika może są jakieś skuteczne praktyczne pomysły... ?
Po zamrożeniu tracona jest cała energia produktu / chleba.
Wszystkie mrożone produkty niestety obniżają nam Yang.
PS. W ostateczności papierowa torba i przechowywanie w lodówce , ale to też nie za szczęśliwe rozwiązanie - trudno mieć miejsce na wszystko w lodówce a pieczywo zajmuje sporo miejsca dla średniej rodziny.
Po zamrożeniu tracona jest cała energia produktu / chleba.
Wszystkie mrożone produkty niestety obniżają nam Yang.
PS. W ostateczności papierowa torba i przechowywanie w lodówce , ale to też nie za szczęśliwe rozwiązanie - trudno mieć miejsce na wszystko w lodówce a pieczywo zajmuje sporo miejsca dla średniej rodziny.
- Administrator
- ---
- Kontakt:
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyglądam się postom w tym wątku i z przykrością stwierdzam, że mimo zagrożeń jaki niesie plastik większość domowych chlebaków to właśnie chlebaki z plastiku. Wracając do pleśnienia pieczywa. Jeśli kupuje się każdego ranka świeże, to raczej o jego zepsucie nie ma się co martwić. Tak jest w moim przypadku, świeże każdego dnia. Adminie czyli jeśli ktoś posiada plastikowy chlebak to jest narażony na szkodliwe działania tego tworzywa na zdrowie. Jak to się ma do tego , ze chlebaki są podobno atestowane, dopuszczone do sprzedaży. Chyba jednak ze szkodliwością nie jest aż tak źle jak się sądzi.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Administrator pisze:
Niestety grzyby i pleśnie to najgorsze świństwo jakie człowiek może wchłonąć do organizmu.
Oj wydaje mi się, że są - fenole, benzole, substancje promieniotwórcze. Sądzę, że wielokrotnie paskudniejsze niż grzyby i pleśnie. Poza tym jeśli przyjąć najgorszy scenariusz, to czy nie więcej niż plastik w chlebaku wyradzają nam elektroniczne urządzenia, przy których spędzamy długie godziny każdego dnia.
- Administrator
- ---
- Kontakt:
Jarek masz rację oczywiście mówiąc o szkodliwości przechowywanie w plastiku - to też bardzo złe rozwiązanie moim zdaniem.
Zostaje: stal nierdzewna, papier, i nie wiem co jeszcze, szczerze mówiąc ....... ?
PS Dziwi mnie masowa oferta w sprzedaży plastikowych chlebaków, tym bardziej, że część tworzyw (po kontakcie ze spożywaną żywnością) może drastycznie zwiększać prawdopodobieństwo zachorowalności na raka ...
Zostaje: stal nierdzewna, papier, i nie wiem co jeszcze, szczerze mówiąc ....... ?
PS Dziwi mnie masowa oferta w sprzedaży plastikowych chlebaków, tym bardziej, że część tworzyw (po kontakcie ze spożywaną żywnością) może drastycznie zwiększać prawdopodobieństwo zachorowalności na raka ...

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Jeśli plastik jest szkodliwy, to mnie jeszcze bardziej dziwi sprzedaż kubków plastikowych, tacek, a najbardziej pojemników z plastiku do zdrowego przechowywania żywności. Myślę, że bardzo długie przechowywanie w plastiku sprzyja powstawaniu szkodliwych dla zdrowia substancji. Krótkie myślę, że nie szkodzi. Chociaż różne są zdania naukowców w tym temacie. Przy okazji jeśli szkodliwość byłaby udowodniona to czy urzędy odpowiedzialne za dopuszczenie takich towarów do obrotu handlowego pozwoliłyby na to? Myślę, że chyba nie.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Ludzie! Nie popadajmy w paranoję z tymi nowotworami
Gdyby tak zastanawiać się nad każdym przedmiotem z otaczajacej nas rzeczywistości i nad tym z czego on jest wykonany, to przecież można by było nabawić się ciężkiej choroby psychicznej.
Chleb nie w chlebaku plastikowym, ale w sklepie jak najbardziej do torebeczki plastikowej, mięsko tylko gotowane(bo smażone na tłuszczu wywołuje raka) ale nieważne, że dany kurczaczek był faszerowany sterydami na pobudzenie wzrostu itp. itd. 

- Administrator
- ---
- Kontakt:
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Już sam nie wiem czy lepiej żyć w świadomości czy raczej w niewiedzy jeśli chodzi o takie sprawy.