W.o...Pieczywie
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W.o...Pieczywie
Czy jest jakaś dobra metoda na przechowywanie pieczywa, aby nie tworzyły się zarodniki pleśni a jednocześnie aby nie sechł ?
Chlebaki plastikowe ze względu na duże prawdopodobieństwo rakotwórczości raczej odpadają
Jakieś praktyczne pomysły ?

Chlebaki plastikowe ze względu na duże prawdopodobieństwo rakotwórczości raczej odpadają
Jakieś praktyczne pomysły ?
- Administrator
- ---
- Kontakt:
Ale bez zamrażalnika może są jakieś skuteczne praktyczne pomysły... ?
Po zamrożeniu tracona jest cała energia produktu / chleba.
Wszystkie mrożone produkty niestety obniżają nam Yang.
PS. W ostateczności papierowa torba i przechowywanie w lodówce , ale to też nie za szczęśliwe rozwiązanie - trudno mieć miejsce na wszystko w lodówce a pieczywo zajmuje sporo miejsca dla średniej rodziny.

Po zamrożeniu tracona jest cała energia produktu / chleba.
Wszystkie mrożone produkty niestety obniżają nam Yang.
PS. W ostateczności papierowa torba i przechowywanie w lodówce , ale to też nie za szczęśliwe rozwiązanie - trudno mieć miejsce na wszystko w lodówce a pieczywo zajmuje sporo miejsca dla średniej rodziny.
- Administrator
- ---
- Kontakt:
- Yaro32
- Przyjaciel Forum 
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyglądam się postom w tym wątku i  z przykrością stwierdzam, że mimo zagrożeń jaki niesie plastik większość domowych chlebaków to właśnie chlebaki z plastiku. Wracając do pleśnienia pieczywa. Jeśli kupuje się każdego ranka świeże, to raczej o jego zepsucie nie ma się co martwić. Tak jest w moim przypadku, świeże każdego dnia. Adminie czyli jeśli ktoś posiada plastikowy chlebak to jest narażony na szkodliwe działania tego tworzywa na zdrowie. Jak to się ma do tego , ze chlebaki są podobno atestowane, dopuszczone do sprzedaży. Chyba jednak ze szkodliwością nie jest aż tak źle jak się sądzi.

Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)

- Yaro32
- Przyjaciel Forum 
Administrator pisze:
Niestety grzyby i pleśnie to najgorsze świństwo jakie człowiek może wchłonąć do organizmu.
Oj wydaje mi się, że są - fenole, benzole, substancje promieniotwórcze. Sądzę, że wielokrotnie paskudniejsze niż grzyby i pleśnie. Poza tym jeśli przyjąć najgorszy scenariusz, to czy nie więcej niż plastik w chlebaku wyradzają nam elektroniczne urządzenia, przy których spędzamy długie godziny każdego dnia.

- Administrator
- ---
- Kontakt:
Jarek masz rację oczywiście mówiąc o szkodliwości przechowywanie w plastiku - to też bardzo złe rozwiązanie moim zdaniem. 
Zostaje: stal nierdzewna, papier, i nie wiem co jeszcze, szczerze mówiąc ....... ?
PS Dziwi mnie masowa oferta w sprzedaży plastikowych chlebaków, tym bardziej, że część tworzyw (po kontakcie ze spożywaną żywnością) może drastycznie zwiększać prawdopodobieństwo zachorowalności na raka ...

Zostaje: stal nierdzewna, papier, i nie wiem co jeszcze, szczerze mówiąc ....... ?
PS Dziwi mnie masowa oferta w sprzedaży plastikowych chlebaków, tym bardziej, że część tworzyw (po kontakcie ze spożywaną żywnością) może drastycznie zwiększać prawdopodobieństwo zachorowalności na raka ...

- Yaro32
- Przyjaciel Forum 
Jeśli plastik jest szkodliwy, to mnie jeszcze bardziej dziwi sprzedaż kubków plastikowych, tacek, a najbardziej pojemników z plastiku do zdrowego  przechowywania żywności. Myślę, że bardzo długie przechowywanie w plastiku sprzyja powstawaniu szkodliwych dla zdrowia substancji. Krótkie myślę, że nie szkodzi. Chociaż różne są  zdania naukowców w tym temacie. Przy okazji jeśli szkodliwość byłaby udowodniona to czy urzędy odpowiedzialne za dopuszczenie takich towarów do obrotu handlowego pozwoliłyby na to? Myślę, że chyba nie. 
Pozdrawiam - Jarek

Pozdrawiam - Jarek

Ludzie! Nie popadajmy w paranoję z tymi nowotworami   Gdyby tak zastanawiać się nad każdym przedmiotem z otaczajacej nas rzeczywistości i nad tym z czego on jest wykonany, to przecież można by było nabawić się ciężkiej choroby psychicznej.
  Gdyby tak zastanawiać się nad każdym przedmiotem z otaczajacej nas rzeczywistości i nad tym z czego on jest wykonany, to przecież można by było nabawić się ciężkiej choroby psychicznej.  Chleb nie w chlebaku plastikowym, ale w sklepie jak najbardziej do torebeczki plastikowej, mięsko tylko gotowane(bo smażone na tłuszczu wywołuje raka) ale nieważne, że dany kurczaczek był faszerowany sterydami na pobudzenie wzrostu itp. itd.
 Chleb nie w chlebaku plastikowym, ale w sklepie jak najbardziej do torebeczki plastikowej, mięsko tylko gotowane(bo smażone na tłuszczu wywołuje raka) ale nieważne, że dany kurczaczek był faszerowany sterydami na pobudzenie wzrostu itp. itd.  

Gdyby tak zastanawiać się nad każdym przedmiotem z otaczajacej nas rzeczywistości i nad tym z czego on jest wykonany, to przecież można by było nabawić się ciężkiej choroby psychicznej.
  Gdyby tak zastanawiać się nad każdym przedmiotem z otaczajacej nas rzeczywistości i nad tym z czego on jest wykonany, to przecież można by było nabawić się ciężkiej choroby psychicznej.  Chleb nie w chlebaku plastikowym, ale w sklepie jak najbardziej do torebeczki plastikowej, mięsko tylko gotowane(bo smażone na tłuszczu wywołuje raka) ale nieważne, że dany kurczaczek był faszerowany sterydami na pobudzenie wzrostu itp. itd.
 Chleb nie w chlebaku plastikowym, ale w sklepie jak najbardziej do torebeczki plastikowej, mięsko tylko gotowane(bo smażone na tłuszczu wywołuje raka) ale nieważne, że dany kurczaczek był faszerowany sterydami na pobudzenie wzrostu itp. itd.  
- Administrator
- ---
- Kontakt:
- Yaro32
- Przyjaciel Forum 
Już sam nie wiem czy lepiej żyć w świadomości czy raczej w niewiedzy jeśli chodzi o takie sprawy.