Jakie macie paskowane iglaki?

Drzewa ozdobne
planta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2009, o 20:48

Jakie macie paskowane iglaki?

Post »

Od dawna podobaly mi sie iglaki o paskowanych iglach. Jeszcze w Polsce bedac dochowalam sie ladnej sosny P. densiflora "Oculus Draconis", ok metra wysokosci. Sosna himalajska Zebrina niestety padla po pierwszej zimie. Tutaj, w Teksasie mam w koncu szanse na ogrod, wiec powoli zaczynam przegladac szkolki i eBay w poszukiwaniu takich wlasnie niezwyklych iglakow, glownie sosen. Na eBay kupilam dwie sosny gatunku jak wyzej oraz "Burke's Red Variegated" , ale marzy mi sie cala kolekcja.
Czy ktos ma w ogrodzie sosny o iglach w prazki badz inne kolorowe i moze mi polecic? Studiuje ksiazki i wiem ze niektore opisy sa przekoloryzowane i np odmiana Aurea jest niekoniecznie taka slonecznie zolta jak sie ja pokazuje itp. Chodzi mi wiec o sprawdzone odmiany.

Obrazek sosna Oculis Draconis
Obrazek sosna Burke's Red Variegated
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj na forum!

Czy jest możliwość, abyś stosowała polską czcionkę? Tutaj jest instrukcja:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10597

Pasiaste są:
Pinus ponderosa 'Agniesza'
Pinus mugo 'Sunshine'

Natomiast z zółtoigielnych z całą pewnością pięknie żółta ( poza latem) jest :
Pinus mugo 'Ophir', 'Zundert', 'Winter Gold'
:D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dwubarwną igłę ma 'Kokarde'. Kremowożółte zimą końce na 'Pal Maleter', przyciemnozielonej nasadzie. Ładny kontrast. "Smocze oczy" ma 'Sunshine'.
I jeszcze jedna:
Obrazek
No ale z tej to dopiero pierwsze zrazy poszczepione :D .
Ładna jest p. parv. 'Fukai' no i oczywiście 'Ogon-janome'.
'Z 'Agnieszką' w Teksasie może być problem :D. Zawędrowała za ocean?
Jeszcze P. thunbergii 'Aocha-matsu'.
Znacznie dłuższa jest lista o żółtych, bądź okresowo żóltych igłach. Tego jest wiele, samych kosówek żóltych zimą jest sporo.
planta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Nie moge zainstalowac polskiej czcionki

Post »

bo moj maz jest Amerykaninem i bedzie mial problemy, a ja nie chce mieszac. Przykro mi. CZy jest to warunek pisania na tym forum? Bo nie doczytalam w regulaminie na ten temat.
A wracajac do tematu, kupilam ostatnio piekne ksiazki: Variegated trees and shrubs i Conifers for garden. An illustrated encyclopedia. Ale musze powiedziec ze wiele z nich jest raczej trudno dostepnych, autorzy poslugiwali sie glownie zdjeciami roslin z arboretow. Tak na przyklad jest z cyprysikiem lawsona Versicolor. Niedostepny w kazdej szkolce jaka znalazlam online. W ogrodzie mialam tez sosne kosodrzewine Ophir, ale nie przezyla dlugo. Ze studiowania ksiazek i listy odmian w szkolkach widze ze paskowania na iglach maja glownie odmiany sosny parviflora, densiflora i thunbergii, co do ktorych mam nadzieje ze przezyja na prerii z ciagle wiejacymi wiatrami i na duzej wysokosci npm. W lecie w dzien temp. siega 90-100 F, w nocy spada nawet do 60F, w zimie do zera F. Gleba jest bardzo zyzna ale gliniasta (Pullman) i zaskorupia sie tak ,ze dziure trzeba wyrabywac a nie kopac. Tutejsze drzewa rosnace bez podlewania rzadko przekraczaja 3-5 m, sa powykrecane od wiatru. Tak wiec mam nadzieje ze sosny sobie poradza.
Na eBay w tej chwili sa ciekawe odmiany P. thunbergii Frost Patches, ale troche odstrasza mnie cena za 2 letnia sadzonke, 49 dolarow plus wysylka. Natomiast znalazlam szkolke na stronie www.porterhowse.com ktora ma przyzwoite ceny, ale niestety brak opisow i nie wiem nawet ktore sa paskowane. Poszukuje tez chimer z bialymi i zoltymi iglami...
planta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Do Mirka

Post »

Ladna ta sosna na zdjeciu. Wlasnej selekcji?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A i owszem :D
planta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ma jakas nazwe?
Dpouszczasz mozliwosci wymiany, np na densiflora Dragon's Eye? będę miec dwie. Swoja droga jeszcze nie doszly, bo szkolka zamiast wyslac moje sosenki i Abies pinsapo Aurea , wyslala mi czyjes zamowienie: Acer griseum, davidii, capillepes, truncatum i triflorum orac niezidentyfikowana sosenke ok 20 cm wysokosci, co do ktorej mam podejrzenia ze moze to byc densiflora Pendula (wedlug tego co sprzedaja)...W kzdym razeie skontaktowalam sie ze sprzedawca co mam zrobic z ich drzewkami, odpowiedzial ze moge je zatrzymac :D a moje rosliny wysla jutro.
Mam ochote na te sosne Fukai ale troche odstrasza mnie cena. na porterhowse.com maja wprawdzie inne (bardzo duzy wybor), ale ceny sa o niebo przystepniejsze. Za tegoroczne szczepienie po 20 dolcow, np P. wallichiana Frosty, a 2-4 letnie 30-40...
Nie wiem czy Fukai poza tym trzyma paskowanie na starszych iglach? Na zdjeciu wygladalo ze ogranicza sie do tegorocznych przyrostow..
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nazwę ma :D , roboczą, PLN19. Za tyle wszedłem w posiadanie wypatrzywszy w masie kosówek w centrum handlowym. A że pikowane po 3-4 w doniczkę, a to pod spodem, przegapione. Póki co nie ma się czym dzielić- trzy zrazy zaszczepiłem. Wieczny dylemat- szczepić czy czekać aż mateczne urośnie. I nie da się pogonić.
A ceny to jak widzę kwotowo jak u nas, tyle że w innej walucie :D
planta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kwotowo to zwykle pomiedzy 35-50 dolarow za dwuletnie, i powyzej setki za starsze. Tak wiec zanim będę miec ogrod zamierzam kupic jednoroczne-dwuletnie i podhodowac je na balkonie. Druga z tego korzysc ze zaaklimatyzuja sie do Teksasu, z bardzo wilgotnego i chlodnego klimatu Oregonu gdzie jest wiekszosc szkolek. U nas jest wprost przeciwnie i pradwe mowiac boje sie kupowac wieksze okazy za takie ceny. Szykuje liste zakupow na najblizsze miesiace:))
A sosna ktora dostalam okazuje sie byc P. thunbergii Mikawa i teraz musze znalesc opis odmiany:))
planta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wlasnie dostalam z Oregongrown Nursery LLC dwie sadzonki sosny densiflora Oculis Draconis i jestem zaskoczona, zupelnie nie wygladaja jak moja rosnaca w Polsce, nie maja paskow tylko kremowe odbarwienia igiel przy pedzie. Ze nie wspomne ze szczepione z boku na dwuletniej siewce dwa razy grubszej niz ped szlachetny.. No ale zobaczymy jak to bedzie.
Co do szkolki European Nursery wlasnie wczoraj na forum Garden Web znalazlam wzmianke o niej, ze maja swierka Bialoboka ktory w Stanach dostal nazwe John Paul II.
Dzięki za info! wydrukowalam sobie liste i ruszam na poszukiwania. Mysle nawet o zalozeniu wlasnej szkolki bo widze ze wszystkie ciekawsze odmiany sa sprzedawane w Oregonie, tutaj w Teksasie ludzie pytani o barwne odmiany wzruszaja tylko ramionami i dla nich iglak jest zielony i przewaznie tuja.
Dzięki jeszcze raz i czekam na dalsze podpowiedzi:)
planta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Update...po dokladnym przyjrzeniu sie i skonsultowaniu ze sprzedawca..jestem dumna wlascicielka dwoch sosen parviflora Ogon Janome bo im sie palety pomylily....ale tys pikne :D
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janusz Szewczyk pisze:W Oregonie masz kilka dobrych szkółek w których można zakupić wiele interesujących sosen np. w szkólce Buchholza, czy Stanleya albo u naszego rodaka Jana Redyka (www europeannursery.com).
Janusz Redyk to mój przyjaciel. Jeśli ktoś chciałby mieć kontakt to niego to bardzo służę.
Janusz zamierza otwierzyć filie w Polsce, i jakiekolwiek kontakty będą mu potrzebne.
Z resztą kontact jest na: www europeannursery.com.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Ja korzystając z okazji ,ze są tu obecne osoby z USA chciałbym się dowiedzieć czy są tam jakieś szkółki prowadzące sprzedaż wysyłkową roślin poza granice. Interesuje mnie konkretnie dostępnie jedynie w USA bardzo efektowna odmiana jałowca skalnego - Tolleson's Weeping Blue. Bardzo lubie iglaki a wszczególnosci jałowce i kiedyś przeglądając zdjęcia różnych odmian odrazu bardzo mnie zauroczyła ta odmiana -

Obrazek

Ponoć z czasem osiaga jeszcze większe rozmiary. Czy w ogóle mozliwa jest przesyłka rośliny z USA do Polski tak aby sadzonka dotarła w dobrym stanie ?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No faktycznie niezły.
Mnie by tam wystarczył zraz do zaszczepienia....
greggis
50p
50p
Od: 22 mar 2008, o 13:43

Post »

ja posiadam na razie jedynie p. parviflora ogon janome. Jest bardzo ładna :) Planuje zrobić sobie małą kolekcje ale ze względu na małą przestrzeń musze szukać czegos wolnorosnącego... Możecie coś polecic?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”