Moje oczko i kaskada - ocencie :)

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
strazak998psp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 paź 2008, o 15:58

Moje oczko i kaskada - ocencie :)

Post »

witam, jestem tu nowy.. to moje dzielo na dzien dzisiejszy.. troche potrzebje jeszcze dopracocwania... chcial bym byscie wyrazili swoja opinie :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kaskada aby wyglądała naturalnie powinna być najwęższa u góry i rozszerzać się ku dołowi
tak jak prawdziwa rzeka czy potok a u Ciebie jest odwrotnie.

Napisz coś więcej o tym oczku, wymiary ilość półek i technologia wykonania/uszczelnienia.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
strazak998psp
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No wiec tak:

oczko ma wymiary dł. 3,8m szer.2,7 glebokosc 1,20 i polka 0,80

dol wylozony wata szklana, folią oczkowa o grubosci 0,6mm i wybetonowane 5cm warsta betonu z kamieniami i wszystko zagruntowane 2 razy :)

kaskade zrobilem tak poniewaz ogranicza mnie troche miejsce poniewaz chcialem jak najbardziej wykorzystac teren bo mam tylko taka waska dzialke, no a wlot do stawu jakos tak dziwnie by tak wygladal bo byl by za pionowy moim zdaniem... a macie jakies propozycje i pomysly jak ladnie jeszcze dozdobic moje dzielo, ?? nie wyglada to jakos profesionalnie no bo czekam na wiosne z dokanczeniem...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mnie się bardzo podoba. Już widzę jak będzie pięknie, gdy oczko zapełni się wodą, a wokół rozrosną się rośliny.
Waleria
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Kontakt:

Post »

oczko ma wymiary dł. 3,8m szer.2,7 glebokosc 1,20 i polka 0,80
pytałem o półki bo ich nie widzę
90% roślin do oczek wodnych sadzi się na głębokości do 30 cm - Ty nie masz takich możliwości
pozostają Ci tylko lilie wodne i rośliny swobodnie pływające
pominięcie strefy błotnej to najczęściej występujący błąd i chociaż często o tym piszę to i tak widzę że często się powtarza
i jeszcze ma mała uwaga co do wierzb - będą Ci mocno śmiecić w oczku a ich liście są na tle wąskie że przelatują przez siatki zabezpieczające
a technologioa wykonania co najmniej dziwna - beton bez zbrojenia i tak popęka, zresztą po co on skoro masz folię
Pozdrawiam Arek.
strazak998psp
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

mam bardzo malo miejsca na dzilce dlatego bylem ograniczony co spowodowalo taki ksztalt oczka, rosliny zamierzam umiescic w koszach, no a beton jest zbrojony bo w niego jest wtopiona siatka z drutow... blokowaly mnie tez mozliwosci finansowe... a mozecie mi doradzic jakie kiwty i rosliny ladnie by sie komponowaly w ten charakter ocza (rownierz rosliny wodne) ?? a wierzby?? smieca to racja :) no ale to tylko na jesien a tak do daja ladne odbicie w lustrze wody... :) beton na folie ??? poniewaz nie mam zaufanie co do foli a to podwojne zabezpiecznie, mozna spokojnie wejsc do ocza i je wyczyscic i nie bac sie ze sie przebije folie :)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No cóż, w takim razie i ja powiem co o tym wynalazku :shock: myślę.
Po pierwsze, jak już Arek wspomniał, brak jest półek na rośliny, które można zrobić nawet w najmniejszym oczku, bo półki robi się we wenątrz oczka, tak że tłumaczenie o wielkości działki odpada.
Lecz to mały pikuś, w porównaniu z ujściem kaskady i samą jej konstrukcją. Co to za "lejek", podparty na słupach posadowionych na dnie oczka. Sam kształt kaskady będzie powodował bardzo szybki nurt wody. Będzie to skutkowało tym, że woda wpadając na kamienie w korycie będzie się rozpryskiwać poza koryto kaskady, nie mówiąc już o spłukiwaniu ich do oczka, bo to masz jak w banku. Żeby woda płynąca kaskadą płynęła nad kamieniami, a nie znikała pod nimi, musisz dać bardzo wydają pompę, co najmniej taką powyżej 15 000 l /h, i też się zastanawiam, czy nie będzie za mało wydajna. Woda spływając od góry, szerokim korytem, będzie przyśpieszać dalej, aż do wąskiego ujścia kaskady, skąd będzie wpadać silnym i szybkim nurtem do oczka. Przewiduję efekt huku, zamiast kojącego plusku spadającej na taflę w oczku wody.

Druga sprawa, to te filary podpierające ujście kaskady. Wytrzymają dwa, trzy lata, i jak zbutwieją to całe ujście kaskady runie do oczka.

Trzecia sprawa, to to "faszynowe" wzmocnienie skarpy pod kaskadą. Zastanawiam się kiedy całość tej skarpy, wraz z tonami kamieni również runie do oczka, jak przegniją podtrzymujące ją kołki.

Czwarta sprawa to, w jakim celu zrobiłeś ten brukowany "amfiteatr", po obu stronach koryta kaskady. Czy masz zamiar oprowadzać wycieczki, i sadzać je na tych "kamiennych stopniach" aby posłuchały huku strumienia wpadającego do oczka, bo kaskadą bym tego nie nazwał. Kaskada z samej definicji, to wodospad naturalny lub sztuczny, spadający po progach skalnych lub kamiennych, których ja u Ciebie nie widzę, niestety.
A można było inaczej wykorzystać niezaprzeczalne walory tej skarpy. Zbudować tarasowo np. suche murki oporowe na skarpie, a miejsca między nimi wypełnić podłożem pod przyszłe rośliny. Jednym słowem stworzyć skalniak, obsadzony skalnymi roślinami, lub bylinami. Przez te tarasy puścić strumień z kaskadami, wykorzystując poziome powierzchnie na tarasach na spowolnienie nurtu, tworząc małe zbiorniki, a na murkach zrobić stopnie kaskady.

Poniżej masz przykłady kaskad na naturalnych zboczach.

Obrazek

Obrazek

TUTAJ masz przykład kaskady na podobnej skarpie. I na takich przykładach powinieneś się wzorować, wszystkie one zostały wykonane jedynie na foli PVC.

Przepraszam, za te słowa krytyki, ale ręce mi opadają, jak widzę, że ludziska robią takie wynalazki olbrzymim nakładem sił i środków, na darmo. Na darmo, bo ani to nie zdobi ogrodu, ani nie rokuje dłuższej niż dwa trzy lata eksploatacji, od momentu zalania wodą, jeśli tego doczeka, po najbliższej zimie. Oczka wodne, to inwestycje na długie lata, która ma nam umilać życie, swoim urokiem, pięknem roślin, w nim i w jego otoczeniu rosnących oraz obserwacją życia w wodzie. Lecz urok swój osiągają w pełni dopiero po kilku latach. Aby, tego piękna jednak doczekać w pełnym zdrowiu psychicznym, musimy być zdrowi, i nie wykończeni nerwowo, ciągłymi naprawami i przebudowami swego pupila.

Konkludując, szkoda, że nie trafiłeś tutaj w okresie projektowania Twego oczka, bo na pewno uniknął byś wielu błędów przy jego budowie. Ponieważ naprawy, czy tym bardziej przebudowy, są bardziej pracochłonne, niż wybudowanie nowego oczka od podstaw.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
strazak998psp
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ja robilem to wszystko z tego co mialem... dlatego np. nie sa to jakies super łupki czy otoczaki tylko zwykle rozne kamienie... zrobilem ten "anfiteatr" poniewaz zalezalo mi na przejsciu na druga strone stawu.... te ów słupki juz trzymaja 3 lata :) I faszyna tez :) wiem ze to nie jest jakies doskonale i piekne oczko i kaskada ale jak na moje warunki to mi sie to podoba....
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Kontakt:

Post »

strazak998psp pisze:ja robilem to wszystko z tego co mialem... dlatego np. nie sa to jakies super łupki czy otoczaki tylko zwykle rozne kamienie... zrobilem ten "anfiteatr" poniewaz zalezalo mi na przejsciu na druga strone stawu.... te ów słupki już trzymaja 3 lata :) I faszyna tez :) wiem ze to nie jest jakies doskonale i piekne oczko i kaskada ale jak na moje warunki to mi się to podoba....
nie musisz używać super kamieni itd. większość robiących oczka robi z tego co ma i można to zrobić dobrze praktycznie bez kosztów.

Przejrzyj galerie zdjęć z oczek na moim forum i zobacz jak inni sobie radzą (jest tam tysiące zdjęć).

A co do folii ja tez nie mam do niej zbytnio zaufania i dla tego mam sam beton - po co mi dodatkowy koszt w postaci folii pod spodem.
Pozdrawiam Arek.
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

Sledzę wszystkie oczka wodne bo mój M. przymierza się do zrobienia oczka wodnego.Też będę robić z kamieni polnych.
Nie dlatego że taniej lecz dlatego,że bardziej pasuje do mojej działki na polskiej wsi.Mnie się bardzo nasze kamienie polne podobają.
Nie wypowiadam się na temat techniki budowy.Nie znam się na tym.
Oczko bardzo mi się podoba. :D :D
My planujemy takiej samej wielkości.Zgadzam się co do półek na rośliny.Raczej powinny być.
Wierzby nad oczkiem - super sprawa.Liście zebrać i tyle.
Pozdrawiam
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wierzby nad oczkiem - super sprawa.Liście zebrać i tyle.
łatwo powiedzieć trudniej zrobić, liście wpadają do wody i dość szybko toną trzeba wyławiać parę razy dziennie
a to czego nie wyłapiesz spada na dno i zanieczyszcza wodę.
Pozdrawiam Arek.
alys
200p
200p

Post »

No :( Chyba masz racje.
Trochę mnie to speszyło bo ja w pobliżu miejsca gdzie planuję oczko mam duże drzewo - wiąz.
Niestety, oczko musi tam być.
Drzewa nie usunę za żadne skarby świata.
Nie ma róży bez kolców.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
alys
200p
200p

Post »

Arku. Zaczełam oglądać Twoją stronę.Zorientowałam się,że to jest ta "SŁYNNA" strona mojego męża. Na Twojej stronie poznał metodę betonowego,zbrojonego oczka.Takie właśnie postanowił zrobić.
Jesteś dla niego guru w tej sprawie.
W imieniu męża i oczywiście swoim dziękuje za super stronę.
Pozdrawiam serdecznie
ALYS
Lepiej późno niż wcale
strazak998psp
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

moze rzeczewiscie moglem bardziej poczytac no ale mnioe juz tak nie krytykujcie za wszystko :) pomocie mi jak by mozna dodoatkowo przyozdobic oczko( jakie kwiaty, moze jakies kamyki dosypac itd)
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Kontakt:

Post »

Trochę mnie to speszyło bo ja w pobliżu miejsca gdzie planuję oczko mam duże drzewo - wiąz.
wiązy mają większe liście i można je wyłapać rozpinając jesienią siatkę nad oczkiem- liście wierzby są podłużne i wiele przelatuje przez oczka w siatce.
pomocie mi jak by mozna dodoatkowo przyozdobic oczko( jakie kwiaty, moze jakies kamyki dosypac itd)
strazak998psp co do roślin to tak powiedziałem wcześniej podstawa to lilie wodne oraz rośliny swobodnie pływające (pistia, hiacynt, rogatek, osoka) Na rośliny strefy przybrzeżnej nie masz miejsca. Wokół oczka możesz posadzić funkie, irysy , liliowce i trawy ozdobne.
Jak dobrze to rozplanujesz to będzie może wyglądać całkiem nieźle - roślinami można zamaskować większość niedociągnięć.
Pozdrawiam Arek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”