Działka wśród sosen

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
bababa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2008, o 16:44

Działka wśród sosen

Post »

Witam,
od niedawna mam do dyspozycji kawałek ziemi na której, obecnie rosną zasadzone 20 lat temu sosny a wśród nich drzewka samosiejne: dąbki, jarzębiny, klony... Cały układ roślin jest przypadkowy. Chciałabym się tym wszystkim zająć i zrobić tam naprawdę piękny zakątek zachowując główny charakter tego miejsca czyli: klimat lasku sosnowego.
Niestety drzewka samosiejne, głównie klony i jarzębiny wyglądają na chore i jakieś takie mizerne. Mam wrażenie, że są tam zupełnie niepotrzebne, choć do obydwu gatunków mam sentyment. Wolałabym jednak zaopiekować się kilkoma okazami niż kilkunastoma mizernymi... jak zadbać o te drzewka? czy one w ogóle mają szansę pośród wyniosłych sosen? a może zrezygnować z nich na konto innych drzewek - drzewek/ krzewów, które żyją w symbiozie z sosnami?
no i pytanie do fachowców :-) jak określić taki biotop (hu, hu! to chyba tak się nazywa środowisko, w którym żyje konkretny gatunek czegoś???). No bo jak mam dobierać roślinki skoro nie wiem jakie warunki spełnia moja działeczka??? wiem tylko tyle, że sosny dają tam sporo cienia i gdzieś doczytałam się, że sosny rosną na kwaśnych glebach...

podsumowując:
1. jakie środowisko panuje na mojej działce?
2. co zrobić z chorymi i mizernymi klonami i jarzębinami?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Siewki innych gatunków drzew nie wygladają zbyt dobrze bo nie jest to ich typowe środowisko. Sosny są sadzone na bardzo słabych glebach (klasa VI, suche, piaszczyste). Klony i dęby wymagają lepszych gleb jako siedliska dla siebie - gleby świeże, wilgotne. Jarząb może rosnąć na słabszych glebach ale prawdopodobnie sosna zabiera mu szystkie "soki". W naturze rośliny wyrosłe na niewłaściwym dla siebie siedlisku ekologicznym giną i taka jest kolej rzeczy.
bababa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję, za szybką odpowiedź.
Tak też myślałam... choć dęby całkiem dobrze sobie radzą, problemem są jedynie te jarzębinki-chucherka i klony.
A co nadaje się do posadzenia pomiędzy sosnami? Sosny są już na tyle wysokie, że czuję sie wśród nich odsłonięta ("na oku" sąsiadów), czym można by się "zasłonić"? co znosi takie kiepskie warunki glebowe, które kochają sosny?
I czy aby gleba na, której rosną sosny musi być kiepska? pytam, bo około 20-30m od działki płynie rzeka, a wszystko dookoła bardzo bujnie rośnie. a może te sosny nie były zasadzone, bo gleba kiepska - tylko dlatego, że ktoś chciał sobie je po prostu mieć??? :wink:
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

siedlisko można określić analizując gatunki wszystkich pięter lasu (runo i podszyt bardzo ważne!) oraz robiąc przekrój profily glebowego i określając glebę -> mając te dane wyjdzie nam czy to jest
* kontynentalny bór sosnowy świeży
* subatlantycki bór sosnowy świeży
* bór sosnowy suchy
* bór sosnowy wilgotny
* nadmorski bór sosnowy
* kontynentalny bór mieszany
* subborealny bór mieszany
* brzezina bagienna

czy może coś jeszcze zupełnie innego ;)

nie mamy tutaj chyba do czynienia z naturalnym siedliskiem więc będzie to dość naciągane... ale odtworzyć coś można :)
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Wykop dół na minimum 50 cm i zobacz jak wygląda profil glebowy wierzchniej warstwy gleby. Zrób zdjęcia i/lub opisz jaką masz glebę - piaszczysta <-> gliniasta, sypka <->zwięzła, sucha <-> wilgotna itp. Wtedy będzie można coś powiedzieć o możliowści uprawy innych gatunków w podszyciu na Twojej działce.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

właśnie zaczęłam jeszcze pisać to co xipe :)
do tego polecam Systematyke Gleb z wikipedi
http://pl.wikipedia.org/wiki/Systematyka_gleb
można tam dopasować glebę do tego co zobaczyliśmy (o ile nie mamy czegoś zbyt skomplikowanego)
i poczytać więcej na ten temat
bababa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

o rany, brzmi to wszystko bardzo poważnie 8)
ale co tam! wykopię dołek i zrobię zdjęcie.
dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”