Dziurki w trawie...
Dziurki w trawie...
Witam,
na ogródku mam duzo wysuszonej trawy przez te upały. Od kilku dni pojawia sie na niej mnóstwo malutkich (srednica palca i glebokosc ok 1-2cm) dziurek.
Jak odkryje trawe to widze małe zółte mrówki pod nia.
Z czego te dziurki? Moze jakies larwy wychodza??
Jutro zrobie zdjecia.
Prosze o pomoc.
na ogródku mam duzo wysuszonej trawy przez te upały. Od kilku dni pojawia sie na niej mnóstwo malutkich (srednica palca i glebokosc ok 1-2cm) dziurek.
Jak odkryje trawe to widze małe zółte mrówki pod nia.
Z czego te dziurki? Moze jakies larwy wychodza??
Jutro zrobie zdjecia.
Prosze o pomoc.
Obecnie srodkow na mrówki jest tysiace w płynie sypkie jakie chcesz, zrób cos z tym i to szybko!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14498
Moja działeczka.
Moja działeczka.
Witam,
co najlepiej kupić na mrówki? Dodam ze tego trawnika jest ok 12m x 6m.
Mam psa ktorego na noc zamykam w kojcu dlatego chcialbym kupic cos zeby pies sie nie otruł.
Dodatkowo teraz przylatuja do tej trawy szpaki całymi dniami dziubajac trawe i wyglada teraz jakby wybuchł nad nia granat odłamkowy.
co najlepiej kupić na mrówki? Dodam ze tego trawnika jest ok 12m x 6m.
Mam psa ktorego na noc zamykam w kojcu dlatego chcialbym kupic cos zeby pies sie nie otruł.
Dodatkowo teraz przylatuja do tej trawy szpaki całymi dniami dziubajac trawe i wyglada teraz jakby wybuchł nad nia granat odłamkowy.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
jeszcze jest taki owad który zamieszkuje dziurki w piaszczystej ziemi, pożyteczny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczerklina_piaskowa

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczerklina_piaskowa
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
dziurki w ziemi - co to może być za robal?
Witam,
Kilkanaście dni temu na podwórzu - udeptana, twarda ziemia- zauważyłam sporo dziurek, średnicy ok. 0,5 - 1 cm. Wyglądają tak, jakby coś z dość dużą siłą wypychało ziemię od środka. Pojawiają się codziennie rano. Nie widzę żadnych robali wokół tego. Kilka dni temu zauważyłam, że podobne dziurki pojawiły się też na kopcach świeżo posadzonych karp szparagów (doły były zaprawione jesienią granulowanym obornikiem - z braku naturalnego
) Swego czasu jak chyba wszędzie miałam inwazję ślimaków. Zastanawiam się, czy to znowu ślimaki (dziurki pojawiają się także teraz w bezdeszczowe dni), czy może turkuć podjadek, czy jeszcze jakieś inne niechciane stworzenie. I raczej dobrze im się współdzieli glebę z nornicami, których niestety tez dużo mam na ogrodzie. Będę wdzięczna za podpowiedzi - zdjęcia "dziurek" postaram się zrobić i umieścić jutro (dziś już było za ciemno)
Kilkanaście dni temu na podwórzu - udeptana, twarda ziemia- zauważyłam sporo dziurek, średnicy ok. 0,5 - 1 cm. Wyglądają tak, jakby coś z dość dużą siłą wypychało ziemię od środka. Pojawiają się codziennie rano. Nie widzę żadnych robali wokół tego. Kilka dni temu zauważyłam, że podobne dziurki pojawiły się też na kopcach świeżo posadzonych karp szparagów (doły były zaprawione jesienią granulowanym obornikiem - z braku naturalnego

Re: dziurki w ziemi - co to może być za robal?
Załączam obiecane fotki. Zauważyłam, że wyjścia z tych dziurek są mokre, a przy większości są takie mokre kulki z ziemi.

Dziurek jest mnóstwo - na ubitej ziemi na podwórzu

Wczoraj wieczorem na kostce brukowej widziałam dżdżownicę ziemną - wypełzła spomiędzy kostek, natomiast dziś rano na podwórzu zobaczyłam gościa i jego widok mnie nie ucieszył

Pomóżcie proszę zidentyfikować wroga <help>

Dziurek jest mnóstwo - na ubitej ziemi na podwórzu

Wczoraj wieczorem na kostce brukowej widziałam dżdżownicę ziemną - wypełzła spomiędzy kostek, natomiast dziś rano na podwórzu zobaczyłam gościa i jego widok mnie nie ucieszył

Pomóżcie proszę zidentyfikować wroga <help>
Re: dziurki w ziemi - co to może być za robal?
Dzięki:) Nie taki wróg straszny:) (tzn. te dżdżownice)