Zasilanie roślin
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2007, o 13:47
Zasilanie roślin
Jakie nawozy byście polecili do zasilania roślin?Ja właściwie używam azofoski, ale ze mnie taki ogrodnik jak... 

- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja stosuję w zależności od potrzeb roślin i ich wymagań: azofoska (uniwersalny), siarczan amonu (kwasolubne), florovit (dolistnie), siarczan potasu (winorośl, rośliny wrażliwe na zasolenie podłoża formy sole chlorkowe potasu), dolomit (trawniki, odkwaszanie, winorośl), saletrzak magnezowy (trawniki).
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
To zależy do jakich roślin
Lubię stosować granulowane długo działające np. typu osmocote bo nie mam dużo czasu na nawożenie

Lubię stosować granulowane długo działające np. typu osmocote bo nie mam dużo czasu na nawożenie

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
W taką suszę to i tak muszę podlewać ,żeby mi wszystko nie uschło, VI klasa, 5 m piaseczku.
Wolę nawozy o przedłużonym diałaniu bo zastosuję raz i nie muszę myśleć więcej o tym-jeden problem mniej
Są dość wydajne i nie ma problemu ,że na przykład po azofosce na świerku karłowatym wystrzelają niektóre pędy o 30 cm dluższe od reszty itp. Albo polało porządnie i większość nawozu (zwł. azotu) poszła do podglebia poniżej zasięgu korzeni-czyli czysta strata.
I jeszcze jedno
dla początkujących ogrodnikow uważam,że bezpieczniejszy ...
drogiego nawozu zwykle nie rzuca się garściami , granulki stopniowo uwalniają składniki w zależności od nawilgocenia gleby więc możliwość popalenia roślin mniejsza 
Wolę nawozy o przedłużonym diałaniu bo zastosuję raz i nie muszę myśleć więcej o tym-jeden problem mniej

Są dość wydajne i nie ma problemu ,że na przykład po azofosce na świerku karłowatym wystrzelają niektóre pędy o 30 cm dluższe od reszty itp. Albo polało porządnie i większość nawozu (zwł. azotu) poszła do podglebia poniżej zasięgu korzeni-czyli czysta strata.
I jeszcze jedno
dla początkujących ogrodnikow uważam,że bezpieczniejszy ...

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy