Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Marysiu nawet jedna pszczółka wiosnę czyni ;:173 U mnie dzisiaj było mnóstwo bzyczków bo podsypałam magnolię trocinami z iglaków... zapach tak je zwabił, że aż było głośno ;:3 słoneczko im sprzyjało ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu kochana ;:196 , Ty miałaś przyjaciółkę na lewkonii, a ja dziś w domu dwa komary zabiłam ;:134 , ja też jesienią nic nie wywalam, tylko wiosna, ktoś kiedys mi powiedział, że to też zimowa ochrona dla roślin i tego się trzymam, u nas dziś prószył śnieg Marysiu ;:202
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko U mnie te wcześniej pokazane monardy też wychodzą i jedną musiałam wyprosić, bo mi chciała zaróść Grahama Thomasa ;:124
Pciółkę wyniosłam za okno, bo bałam się zostawić w pokoju gdzie śpię. Nigdy nie wiadomo czy nie przyszłaby jej ochotę przespać się ze mną ;:oj i po moim uczuleniu na szerszenie nie chciałam ryzykować. Miskanty leżą, ale jeszcze nie obrane

Obrazek

Mam nadzieję że szybko uporałaś się z obowiązkami Obrazek

Tereniu moje drzewa za duże i bałabym się, bo o nieszczęście nie trudno. To panowie co wiedzą jak podejść do drzewa, a poza tym zabiorą drewno, bo my nie palimy iglastymi ;:185
Znaczną część dnia też świeciło słońce i do pracy była świetna pogoda ;:215
Miłego wieczoru i odpoczynku po pracy Obrazek

Agulu teraz więcej czasu poświęcamy ogródkom niż FO ;:168 Bzyczek mnie zszokował, bo okno które uchylam jest z moskitierą i jak on tu wlazł ;:202 ale oddałam go naturze. Lewkonie mogły doznać szoku, bo ja swoje kapustki nakrywam włókniną a w dzień odkrywam i otwieram drzwi i okienko. Następne listki powinny już być bardziej zielone. Tak! zauważyłam różnicę z kolorach i wschodu i zachodu...dla mnie jest jakby bardziej energetyczny :lol:
Uściskaj malutką ogrodniczkę i życzę jej zdrowia ;:167
Pysznogłówki trzeba mieć koniecznie, bo to ziółko a poza tym urodziwe ziółko. Jeżeli masz w okolicy Auch to takie orliki można kupić widziałam w tym roku też. Ciekawa jestem czarnych kwiatków :uszy
Jeszcze takie dwa kolory orlików z Auch.

Obrazek

Obrazek

Do czerwonych kwiatków zapomniałam dodać jeszcze firletkę chalcedońską, a jest ich na pewno jeszcze więcej.
Moje drzewo czereśniowe jest stare to i owoców pewnie ma więcej i co przechodzę to skubnę kilka.
Dzień był udany! dziękuję! Tobie życzę szybkiego wykurowania córuni i zatopienia się w rabatkach Obrazek

Anido to co ta bida ma jeść jak za wcześnie wstałaObrazek

Basiu a wiesz że jak mnie leci ciśnienie do góry to jest mi zimno i mam dreszcze, to może to był objaw ciśnienia. U mnie było dość ciepło, bo nie wiało a w okolicy południa wyszło słońce. Solidnie popracowałam i jestem zadowolona. Basieńko nie zaniedbuj ciśnienia i zażywaj dropsy, bo ono uszkadza mięsień i szkody są nieodwracalne Obrazek

Dorotko groźny komunikat poczytaj komu grozi ten zgnilec, że też aż z Ameryki takie dziadostwo zawlekli tylko z czym? ;:223

Aniu już jakieś porządki robiłaś i na pewno nie wszystko zostało, a poza tym kto w naturze sprząta Obrazek
Czytam, że ma być chłodniej zarówno w dzień jak i przymrozki wrócą :wink: Mam nadzieję że nieduże, bo na niektórych różach widziałam pączki ;:oj

Lucynko Wypogodziło się i sporo zrobiłam, a przede wszystkim wysprzątałam mniejszy kurnik, wymalowałam wapnem i potem poleciałam po drzewach owocowych, Ty wiesz? że pierwszy raz bieliłam drzewa ;:oj Jakoś tak ładnie się zrobiłoObrazek Panowie wycięli połowę modrzewi, a ja przepuściłam trochę gałęzi przez młynek i zrębki już chronią RH i azalię. Miłego wieczoru Obrazek

Elżbietko mam fajniutki sekatorek, ostry jak brzytwa i od wczoraj praca aż się pali w rękach Obrazek Zdrowie ponoć już było, ale jakoś przebieram nogami po ogrodzie, powiem że coraz żwawiej Obrazek Jest nadzieja, że się rozruszam i będzie ok! Ja mak sieję właśnie teraz i dobrze że mi przypomniałaś bo muszę wysiać. Potem koniecznie oznacz miejsce, żeby nie wyciupać myśląc, że to chwasty Obrazek No to zdrówka i kondycji życzę Obrazek

Karolino przedwiośnie jak się patrzy, pogoda się plecie ale jest coraz lepiej i coraz więcej roślin się budzi :D

Ewuniu o tak słoneczko czyni cuda, jak świeci wszyscy wylegają na zewnątrz Obrazek Ja to nawet w zimie jak słonko świeciło jakieś muchy widywałam. A Ty podziałałaś podwójnie bo roztoczyłaś olejki eteryczne :D

Iwonko jesteś kochana ;:196 komary ;:202 też sobie zrobiły noclegownie z Twojego domu ;:134 Ja też tak traktuję stare roślinki , bo chyba czytałyśmy tą samą lekturę i nawet nie ścinam i nie kładę tylko zostawiam jak w naturze ;:215 Śnieg? widziałam wczoraj u dwóch forumek, ale mam nadzieję że mnie już ominie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Tobie Marysiu robota pali się w rękach!!! ;:333
Masz rację, jutro pojadę zrealizować receptę... ;:219 Mnie ogólnie gorąco było, w sumie pociłam się dzisiaj jak szczur, ale na zewnątrz miałam dreszcze i zimno mi było. I w sumie nawet palcem nie kiwnęłam. Daleko w lesie jestem... ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu nie wolno lekceważyć ciśnienia, kup ciśnieniomierz i w razie podwyższenia zbijaj to ważne, bo skoki są niebezpieczne. Przejdzie wiosna to zdrowie wróci do normy ;:168 a ogród poczeka :D
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..no to z pracami rozkręciłaś się na dobre, fajnie że pogoda ci sprzyja. ;:128 . U mnie dziś od rana do wieczora chmurki nie ujrzałam, słonka także. ;:oj Niebo zasnute szarością i do tego zimno. ;:222 Jeszcze się na dobre na działce nie rozkręciłam i znów siedzenie w domu. :wink: Moja czerwona monarda też już się pokazała, reszta się ślimaczy. ;:173 . Pozdrawiam i na jutro także słonka życzę. ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,czytam,ze drwale przyjechały to dobrze ,bo to taka najgorsza robota i jak rośliny by rosły to bardzo by wszystko zniszczyli,moi też podeptali śnieżyczki,ale piwonii pilnowałam bardzo ,bo nie mógł być złamany ani jeden kieł,aż mi powiedzieli ,ze chyba bardzo kocham piwonie ,bo o żadne rośliny ich nie upominam ,tylko ciągle o piwonie ;:306 teraz fajnie Ci się w ogrodzie rozjaśni ,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196 ja też zmykam ,bo dzisiaj jestem zmęczona,pa,pa
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, znowu pozachwycam się Twoimi kurkami.
Lewkonia szybko podrosłam to pewnie i szybko zakwitnie.
Maki posiane.
Wszystkiego dobrego życzę. ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Ty to pracowita pszczółka jesteś ;:108 . Normalnie ciągle coś robisz, Ty odpoczywasz w ogóle kiedykolwiek ?? Owady już budzą się do życia, ja wczoraj widziałam też kilka ale nie pszczółek tylko much ;:306 . Zaczęły do słońca wariować ;:306 . Co jak co ale akurat z ich obecności to nie cieszę się za bardzo ;:224 . Dzisiaj u mnie taka szarość przykryła niebo ;:222 . Pozdrawiam i słońc życzę :wit .
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu kawał roboty za Tobą. Tylko nie szarżuj za bardzo.
Fajnie ,że o makach piszesz też posieję w czasie najbliższej wizyty na działce , dostałam nasionka od Lucynki , myślałam wysiać je dopiero w kwietniu.
Mój ulubiony sekator zgubiłam jesienią ;:145 podejrzewam ,ze gdzieś w kompoście leży ale znaleźć nie znalazłam, może znajdę jak będę przesiewać kompost ,ale czy wtedy jeszcze będzie zdatny, czy już przerdzewieje ;:145
Kupiłam nowy ale nie pasuje mi tak do ręki jak ten stary. Za to dalej poluję na rębak ,jeszcze nie było w tegorocznej ofercie lidla. Kupię na pewno nawet mam kaskę odłożoną najwyżej dołożę jak będzie mało. Muszę jeszcze doczytać jak sobie radzi z twardymi częściami bylin bo długo w kompoście się rozkładają.
Szykuję się na sobotę, planów sporo chcę zrobić kolejne grządki z desek, i kompost przerzucić , część wynosząc na rabatki więc plany, są oby tylko pogoda pozwoliła bo w deszczu nie pójdę.
Dzisiaj mam za oknem słońce, po wczorajszym deszczu miła odmiana szkoda tylko ze chłodniej.
Tobie na dziś życzę słońca i przyjemnej pracy w ogrodzie
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu Modrzewie to śmieciuchy wiec nie koniecznie muszą być na działce ... A co robisz z miskantowych patyków ? Dbaj o siebie ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Maryś, cieszę się, że zajrzałam, właśnie zastanawiałam się nad makami, rozumiem, że można już wysiewać do gruntu.
Firletkę chalcedońską miałam, ale chyba obraziła się na towarzystwo, w sąsiedztwie posadziłam pomidory, więc się wyniosła.

Pamiętaj o siłach i zamiarach ;:303

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu, praca widzę wrze u Ciebie jak zawsze :) pewnie już niedługo zapomnisz o nas jak się zrobi cieplutko, bo nie będzie czasu na pisane tylko będziesz się zajmować ogrodem :) :wink:
Najlepsze życzenia z okazji Dnia Kobiet ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję Marysiu za troskę ;:168 ciśnieniomierz mam, tabletki też kupione... dzisiaj ciut podniesione, ale w normach, ale tętno podwyższone. Nie służy mi coś chyba to wiosenne przesilenie ;:185 Poogródkowałam odrobinkę, ale wróciłam do domku, bo już umordowana byłam.
Dobrze, że wycięłaś modrzewie, to jest chyba jedno z niewielu drzew, którego nie chcę / nie chciałabym mieć w ogrodzie.
Dużo słoneczka i wszelkiej pomyślności z okazji naszego święta... oby trwało co dzień! ;:3
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam pięknie!
Rano nie powiadało ładnego dnia, ale wypogodziło się i świeci słońce ;:3 Niestety zimny wiatr wróży, że w górach spadł śnieg :wink:

Zuziu w prognozach pokazywali słońce, ale nie wierzyłam że zaświeci, a tu niespodzianka znowu koło południa wyszło i do tej pory umila czas. Tylko, że ja dzisiaj byłam w Krakowie i wracałam autobuskiem, bo autko trzeba było zostawić w serwisie :cry: Czasem lubię tak podróżować, tylko potem już nie mam chęci na prace w ogrodzie :wink: Jutro znowu trzeba będzie do Krakowa i kolejny dzień stracony. Życzę słońca i szybkiej wiosny Obrazek

Martusiu ja tam akurat kwiatów nie mam ale krzewy i drzewa tak, no i połowy pigwy nie ma :wink:
Dzisiaj nie kontynuowano ścinki, bo trzeba będzie traktorem od tylca zajechać, a na to potrzebna zgoda sąsiadów. ja też kiepska jestem więc dzień odpoczynku. Będę miała miejsce do obsadzenia ładnymi krzewami ;:215 Miłego popołudnia i buziaki Obrazek

Bea ciekawa jestem czy moje zeszłoroczne maki się wysiały? na razie ich nie widać :wink: Poza tym powinny być dwa bylinowe... zobaczymy! Bardzo lubię lewkonie! jak raz posiałam to teraz już co roku sieję Obrazek

Ewelinko oczywiście , że odpoczywam ;:306 o tak Obrazek Muchy, muszki to niespożyte organizmy i nawet w zimie wystarczyło że zaświeciło słońce, a już wyłaziły z dziur ;:oj Dzisiaj nie pracuję w ogrodzie więc luzik! Dmucham słonko w Twoją stronę ;:3

Julciu maki posiej w dwóch partiach, będą dłużej kwitły. Tylko pamiętaj gdzie żeby je nie wyplewić, ja tak mam z sianymi do gruntu ;:306 Pierwsze maki dostałam od Marty Marginetki i kazała zaraz w marcu siać...no i tak zostało. Sekatory często ukrywają się w kompoście razem z małymi łopatkami, a potem jaka radość z odzyskania. Niestety czasem podrdzewiałe :oops: Julciu ja też patrzę trochę z przerażeniem na ogrom prac i ważne żeby zdrowie było. Przed Tobą też nowe przyjemności i obowiązki, ale dobrze że chłopcy więksi to mogą się już sami sobą zająć. Słonko mi świeci i zdecydowanie radośniej jest. Miłego popołudnia Obrazek

Ewciu to ogromne drzewa urosły, a w razie marznącego opadu są groźne, bo mają w sobie dużo wody. W mojej gminie przed wielu laty ktoś załatwił sporo sadzonek modrzewi i każdy sadził gdzie popadnie. Dwa zawadzają z przodu posesji o nasze przewody elektryczne i też sąsiad obiecywał ciachnąć, bo raz strażacy przycięli to podrosły jeszcze bardziej. Patyki służą mnie i moim znajomym za podpórki do kwiatów domowych i sadzone papryk w donicach. Sporo zużywam w ogrodzie i podpierania. Staram się Ewciu Obrazek

Irenko z nadgorliwości firletkę wyplewiłaś ;:306 bo już sobie wyobrażam jak u Ciebie jest sterylnie na grządkach :D Gdybym chciała tak mierzyć jak piszesz to pewnie ogród powinnam zaorać i zasiać trawę...i kupic traktorek do koszenia ;:202
Pozdrawiam :wit

Mariuszu! w życiu o Was zapomnieć? mowy nie ma. Przecież w sezonie będę chwalić się co zrobiłam, co zakwitło a co nie wyszło! już nie wspomnę że w sezonie odbywają się spotkania i o tym też piszę :D
Dziękuję za życzenia Obrazek

Basiu jak czytam co piszesz o zdrowiu to tak jakbym to ja pisała ;:306 Możemy sobie dłonie podać i ponarzekać Obrazek Niestety wkurza mnie to bo nie tego się spodziewałam, ale dzisiaj jak jechaliśmy do Krakowa i słuchałam prognozy to wiedziałam, że dzień przeznaczę na lenistwo. Skoki ciśnienia nie sprzyjają zdrowiu. Modrzewi nie sadziłabym na pewno, chociaż w parkach wyglądają zjawiskowo szczególnie na wiosnę. W ogrodzie, a jeszcze gorzej przed domem są pomyłką dlatego jak pojawiła się możliwość w mojej gminie wszyscy je wycinają. Jak kupiłam dom miałam dziesiątki mniejszych i większych drzew do wycięcia, żeby dało się działkę użytkować i poszło pod piłę kilka drzew niezgodnie z ówczesnym prawem, ale poprzedniczka sadziła wszystko i wszędzie bo w ten sposób zapewniała sobie prywatność ;:223 Ściskam po babsku Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”