Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Ewelinko, pokazuję keiki od Ciebie, jak obiecałam. Jest lepiej niż myślałam- dopiero przy robieniu zdjęć zobaczyłam, że rosną mu 2 korzonki w doniczce i wychodzi 1 całkiem nowy ;:138

Tu całość- dostał taki wysoki kubeczek na doniczkę, bo miał sztywne i b.długie korzonki- ledwo się tam zmieścił ;) :

Obrazek

Ten listek miał ok 2cm jak dostałam keiki- przez jakiś czas stał w miejscu- niedawno pojaśniał i wyraźnie zaczął rosnąć- teraz ma ok 5 cm:

Obrazek

Tu widać wychodzący malutki nowy korzonek (taka kropeczka) od tego keiki z rosnącym listkiem (to będzie 1wszy korzonek tego keiki, pozostałe 3 należą do tego 1-ego, któremu pędzik wyszedł ze stożka). Widać też, że oba korzonki, które włożyłam do podłoża, pięknie rosną :) :

Obrazek

Obrazek

Ale coś mi porasta doniczkę od wewnątrz :shock: - czy ktoś wie co to jest? Na typową pleśń nie wygląda, raczej jakiś grzybek, pytanie tylko czy to z tych "dobrych"? Nie chciałabym przesadzać keiczka, skoro ledwo otrząsnął się z szoku po wsadzeniu go w podłoże... Jak dotąd, chyba mu to nie szkodzi, bo roślinka ma się świetnie..? Pomoże proszę! ;:180

Obrazek

Tu pokażę jeszcze szybko jak zakwitł mój ratowany od września 2008r phalaenopsis, który w grudniu 2008r został całkiem bez korzeni- jego historię opisałam jakieś 2-3 strony wcześniej:

Obrazek

Obrazek

Tyle na dziś, uciekam spać- dobrej nocki wszystkim! ;:19
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Reanimowany jest śliczny. Mój taki sam stracił stożek wzrostu i teraz czekam na keiki...może się doczekam...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I ja dzień dory :D
Nie wiem czemu...ale uwielbiam patrzeć na takie rosnące dzidziusie albo reanimowane storczyki...Młode korzonki, listeczki, ach...jak to cieszy ;:108
I do tego kwitnąca roślinka...która była bez korzonków...aż się wierzyć nie chce...Widać wolę przeżycia....
Gratuluję cierpliwości, ręki i hmm...chyba to też ważne....Serducha do roślinek :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczynki za dobre słowo! :)

Ten zreanimowany jest naprawdę piękny, ależ się cieszę, że wygrałam tą walkę- to pierwszy z moich zdechlaczków który ponownie zakwitł! :) Był bardzo wigorną roślinką, mam nadzieję, że o tym nie zapomniał... Zresztą, co ja mówię, tempo odzyskania formy mówi samo za siebie! Uwielbiam go :)

Justynko, a na tym od Ciebie cuś się kluje... ;) Wygląda obiecująco, ale dopiero się przebija, więc jeszcze trudno wyrokować. Wrzucę niedługo fotkę.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Agnieszko, wiesz ... ja wiedziałam! Wiedziałam, że będzie dobrze :D
Ale cóż się dziwić ... dziecię trafiło pod wspaniałe skrzydła ;:118 a przykład białaska z różowym środeczkiem jest tego najlepszym przykładem :)

Dodam jeszcze, że Twoje maleństwo posiada rodzeństwo, które kwitło już dwa razy :)
Mamusia z tych olbrzymich, długoliściastych i nie zdziwi mnie, jeśli keiki za chwilę domagać się będzie większej doniczki :)

Na grzybkach się nie znam, więc nie pomogę :(

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Gratuluję sukcesu, to bardzo budujące dla wszystkich, którzy walczą :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Odratowany ma piękne liście a kwiat cudo :)
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratulacje, że uratowałaś swojego storczyka, a i kwitnienie piękne !
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Biały z rózową warżką przecudny.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Uratowany storczyk bardzo efektowny ,piękne zestawienie kolorów gratuluje wytrwałości ;:180
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Agnieszka W.
200p
200p
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Kontakt:

Post »

Witam,

Dzisiaj rozpocznę reanimację. Niestety wczoraj jednego musiałam wyrzucić, pierwszy raz przelałam. Dzisiaj rano zauważyłam, że drugiegi korzonki są miękkie. Spróbuję znanym w tym wątku sposobem, pozbawię go korzonków, bo liście nadzwyczaj jeszcze ładne. Mam keramzyt i ziemię będziemy walczyć.

Zbyt nadgorliwa byłam z tym moczeniem i za długo przetrzymałam w wodzie. ;:224
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, keiki od Ciebie on idzie jak burza, jego listek ma już z 8cm i wyszedł kolejny korzonek z "pnia"- widać, że ma potencjał! ;:108
Dzięki raz jeszcze za nie, przyznam, że trochę się obnawiałam jak to będzie- długo rósł w powietrzu, a tu nagle podłoże i zmiana otoczenia- ale maluszek dał sobie radę śpiewająco. Jest super! ;:138

Gosiu, Celinko, Patryku, Dusiu, Agnieszko_, Agnieszko W., dziękuję Wam i życzę podobnych radości- jeśli już w ogóle zajdzie potrzeba reanimacji, ale to chyba każdego prędzej czy później dopada. Trzeba walczyć do końca! :)

Parę słów na temat "co słychać u moich storczyków":
- ewidentnie widać nadchodzącą wiosnę; idą listki, budzą się korzonki, a kilka dni temu przypadkowo i z wielkim zdziwieniem znalazłam nowy pędzik na niedawno kupionym żółtym w bordowe plamki- kilka kwiatów już zrzucił, ale przedłuża pędy, rosną mu korzonki, nowy listek i następny pędzik- wszystko naraz! Ale mi się żywotny okaz trafił :shock:
-3 dni temu wyrzuciłam jednego z moich ostatnio ratowanych (przemarzniętych) falenopsis- to ten fioletowy peloric, który nie miał ani stożka wzrostu ani korzeni- poddał się, zżółkł i padł. Drugi wygląda całkiem dobrze, może choć ten da radę.
- nic nowego się u mnie nie pojawiło, nawet mimo tego, że M. z okazji walentynek zabrał mnie do tzw. "falkarni" ;) czyli ogrodnictwa gdzie mają różne gatunki storczyków, również przekwitnięte przecenione, patrzyliśmy też w marketach, ale nie było czego kupować.
- zabrałam się dziś za długo odkładaną wymianę sphagnum u moich keiczków z akwarium- stare było już brzydkie, ciemne, rozłożone, zalatywało trochę pleśnią. Muszę przyznać, że czekała mnie miła niespodzianka- wszystkie pięknie sobie radzą, rosną im listki (jednemu już drugi "mój", a mam go od sierpnia) i dzielnie idą maleńkie korzonki. Mimo chłodu u mnie w mieszkaniu, mimo, że stały w pokoju pn-zach gdzie słońce nie zagląda i gdzie do końca grudnia był zepsuty kaloryfer, a temperatura spadała do 16-17 stopni, a one w wilgotnym akwarium- dały radę!!! ;:138 Po prostu rewelacja, cieszę się jak gwizdek! :D

Koniec przynudzania, czas na zdjęcia:

Moje 2 pierwsze storczyki, właśnie razem kwitną- są niemal takie same, bo wtedy podobały mi się tylko takie ;) 1-ego kupiłam trochę bez przekonania, po 2 tygodniach wróciłam po następnego. Ciąg dalszy już znacie... :D
Po lewej ten zreanimowany:
Obrazek

Tu zreanimowany w pełnym rozkwicie:
Obrazek

Tutaj leader w pełnym rozkwicie, ma 17 kwiatów, opadło mu z 6-8 pąków i na ich miejsce nie pojawiły się nowe- szkoda, byłoby jeszcze piękniej. Dla mnie on jest jak kwitnące drzewko wiśni ;) :
Obrazek

Wielkie dzisiejsze moczenie. To połowa mojej kolekcji (z braku czasu i wiaderek moczę w 2 turach), na zdjęciu jest 12 kwitnących. W tej drugiej, "nieobecnej" części kwitnie jeszcze 6 innych i 1 jest w pąkach. Jak już pisałam, na brak kolorów nie narzekam :) :
Obrazek

I ciemniejsze zdjęcie, tu ładniej widać kolory kwiatów:
Obrazek

A to moje dzielne maleństwa już w świeżym sphagnum:
Obrazek

Aha, zapomniałam o jeszcze jednej radosnej wieści:
-w grudniu od Asi-Haim dostałam małe keiki Dendrobium Firebird- od tej pory nawypuszczało kilka keików i nowych przyrostów. Wydawało mi się, że to maleństwa, mają ok 10cm, a one już wypuściły własne potomstwo- czyżby taki był rozmiar dorosłej rośliny D. Firebird?? Tak sobie chodziłam i patrzyłam na te keiki (niektóre już nawet listki mają), aż pewnego dnia zszokowana dostrzegłam, że jedno z nich to... pączek! Będzie kwiatek! ;:138 Jeden jedyny, ale jak fajnie- obawiałam się, że nigdy u mnie nie zakwitnie bo mam za ciepło, czytałam, że jak jest im za ciepło, to wypuszczają tylko keiki, a tu niespodzianka! To pewnie zasługa Asi- ona je chłodziła i suszyła na strychu w temp. 5 stopni.
W życiu nie widziałam D. Firebird na oczy, niesamowite, że tak szybko się przekonam jakie jest :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Agnieszko pięknie u Ciebie :) widać że storczykom bardzo dobrze, bo o nie dbasz. Świetne zdjęcia z kąpieli.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Agita ale u Ciebie kolorowo i rodzinnie ,te pierwsze Twoje storczyki to moje ulubione jak wszystkie białe i te zupełnie i te z bordowymi czy żółtymi warżkami .Maluszki widać ,że zdrowo rosną są takie ładne i soczyście zielone szczególnie ten jednen nowy listek ;:138 A to nowe Dendrobium Firebird- to ja zaraz w necie oglądać będę -musi mu być dobrze ,że puszcza pąki cieszę się razem z Tobą Agnieszko i oby to nie był ostatni pączek :D .
Stolik z falkami bardzo ,bardzo wiosenny.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Agita piękne kwitnienia. Jeżeli roslinki czują już wiosnę to nie jest źle.Gratuluję
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”