Składniki:
Spód (kruche ciasto):
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła, posiekanego
1 jajko
można dodać łyżkę mleka jeśli potrzeba
oraz ulubione suszone zioła
Nadzienie:
1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
1/2 oczyszczonego i podzielonego na niewielkie różyczki brokuła
garść startego żółtego sera
Masa jajeczna:
100 g śmietanki 30%
50 g serka mascarpone
40 ml mleka
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
Wykonanie:
1. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Schłodzić 15 minut w zamrażarce lub godzinę w lodówce, następnie ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Ostudzić.
Aby spód nie wyrósł zbyt mocno w czasie pieczenia, można wyłożyć na ciasto pergamin i obciążyć go suchym grochem lub fasolą, piec z obciążeniem ok. 15 minut, po czym zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze kilka minut, aby się przyrumieniło.
2. Kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na łyżce oleju. Usmażone mięso zdjąć z patelni, lekko ostudzić.
3. Wszystkie składniki masy jajecznej zmiksować na gładko, przyprawić solą i białym pieprzem do smaku.
4. Różyczki brokuła ułożyć na upieczonym kruchym spodzie, dodać kurczaka i zalać całość masą jajeczną. Posypać wierzch startym serem i zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180*C, aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni.
Można podawać na gorąco z ulubioną sałatą, ale na zimno też pycha
Smacznego
