Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Rodzinka przecudna! Dziękuję za poradę dla lilii zapiszę i wykonam ;:180
To na białego się zapisuję Elżbietko ;:180 ;:180 Jednak świeże nasiona papryk mają najlepszą siłę kiełkowania. Sałata po terminie też kiełkuje :lol: Trzymam kciuki za sieweczki ;:215
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam miłych gości w słoneczny poniedziałek. :wit

Moniś papryki lubią ciepełko a ja mam chłodno i ciężko z tym kiełkowaniem ale dały radę. Własnie wystawiłam paletkę do słonka...niech się ogrzeją, a co ;:306

Jadzinko papryki te z wydłubanych ładnie kiełkują ale martwią mnie ostre, na które bardzo liczyłam bo mi się kończą zapasy.
Zostawiłam sobie nasionka do wysiewu i teraz cierpliwie czekam jak na ogrodniczkę przystało. :lol:
Paprykę ostrą wysuszoną praktycznie dodaję choć ociupinkę do większości potraw. Jest smak jest radość jedzenia.
Słonka i ciepełka nam teraz trza żeby ruszyły. ;:3 Trzymam kciuki i za Twoje od Grażki kogry. ;:167

Ewko ;:168 nic tak nie cieszy tej wiosny jak kiełkujące roślinki. Noc była bardzo zimna i już nawet nie patrzę na termometr.
Zazdroszczę foliaka i ja myślę coś w tym kierunku ale o moich planach napiszę jak będę coś więcej wiedziała. Najpierw trzeba obulić stary brzydki garaż blaszany...i w tym miejscu ... :heja
Tak, koty muszą mieć swoje miejsce na słonecznym parapecie. Diobołek wczoraj mi wlazł na paletkę z paprykami...posiedział chwilę i na szczęście zlazł bo miał mokro.
Jednak jak się nagrzało to znowu tam polazł....musiałam go ściągać na siłę. Wszyscy garniemy się do ciepełka i nasze koty też spragnione.

Maryś dzięki...a mam nadzieję na powiększenie rodzinki. :lol:
Lilie na pewno się udadzą...nie ma bata :wink: W ogóle lilie są cudowne i trzeba je mieć.
Lilak biały na pewno będzie Twój i jak tylko wyjdę na dwór to ukopia.
Dzięki za trzymanie kciuków za sieweczki....dziś robię spis co, gdzie i kiedy wysiać.

Teraz biorę się za następne wysiewy bo znalazłam nasionka ;:306
W tym roku mam zamiar posiać trawy tylko nie wiem kiedy je wysiewać i czy do kofliczków w domu czy można od raz do ziemi na zegrodce a jeżeli do ziemi to kiedy. ;:219

Dla Was piękny Jevel. Jak zaschnie będzie przesadzony do innej doniczki bo ta mi podbiera całą wodę....zbyt chropowata jest ta gliniana doniczka.

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jevel jest niezwykle urodziwy i jego biel chyba taka śnieżnobiała ;:63 Śliczne ma płatki, takie ostro powycinane i podwójne. Sukienkę ma nadającą się na bal ;:63 Piękne Ci porosły hipeastra. Mój chyba jednak w tym roku nie zakwitnie, liście są już dość duże i nic pękatego nie wyłania się z cebulki.
Twoje sieweczki są w dużym niebezpieczeństwie, skoro Diobliczek upodobał je sobie jako posłanie :;230 Dobrze chociaż, że nie lubi jak mu w tyłek mokro, w tym cała nadzieja ;:306
Papryk nigdy nie siałam, ale widzę że do nich trzeba mieć nie lada cierpliwość. Ponad miesiąc czekać na kiełki, to chyba nie na moje nerwy ;:185 Tydzień temu w kilku kuwetkach znowu coś posiałam i już się stresuję, że nie we wszystkich widać ruch. Może one też z tych dla cierpliwych :;230 ? Pozdrawiam i ciepełka życzę, bo u Ciebie sporo chłodniej ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Elżuniu, trawy uwielbiam ale nie pomogę co do ich siania bo kupuję gotowe sadzonki.
Jedynie co to trawę "dmuszek" wysiewam - tę siać można i wprost do gruntu i w docelową doniczkę. Bardzo ją lubię i dlugo zdobi.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluniu ta lilia Św. Józefa cudowna :D Przepiękny kwiat . I domowe tak cudownie Ci kwitną . Ciesze się że malutkie sieweczki już pokazy u Ciebie swoje główki :D Ja też próbuje coś wysiewać :D Nie mogę doczekać się wiosny ale podobno idzie do nas.. Pozdrawiam Cie i zyczę Ci dużo , tak potrzebnego i roślinkom na dworze i sieweczkom słońca ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia moje papryki wykiełkowały równo z pomidorkami czyli tydzień. Zastanawiam sie czy nie posiać też tych które miałam w ubiegłym roku a najbardziej czekam na Pepino, bo bardzo słabo bierze sie do rośnięcia chociaż fajnie wykiełkowało .To samo Heliotropki też słabo rosną, ale niech ino zrobią listki to zaraz dostaną papu i do dzieła ;:3 dzionka, aaaaaaaa nie pochwaliłam młodej pani w cudnej sukni
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Elunia :wit
Biała lilia ;:180 , patrząc na nią oprócz tego, że podziwiałam ją jako kwiat, to zdjęcie jest tak zrobione, że prawie fizycznie czułam to ciepełko, te promienie słońca ;:3

Doniczkowe też przepiękne, no i szacun za wysiewy ;:108 Ja w tym roku skupię się jeszcze na nasadzeniach i podpatrywaniu Waszych doświadczeń z uprawą roślin od nasion.

Czekam na kolejne fotorelacje, życzę ;:3 i wiosennego ciepełka

Pozdrawiam ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko cudo ten Jevel...to lilia czy hipeastrum? Nie kop na razie bzu bo ziemia zmarznięta, mamy trochę czasu ;:306 U mnie śnieg, lód i twarda ziemia.
Kiedyś były tylko gliniane doniczki i były dobre, a teraz okazuje się że mają tyle wad i plastikowe je wypierają. Jednak kamionkowe szkliwione są najpiękniejsze, ale rośliny ich nie bardzo lubią więc jedynie u mnie odgrywają role osłonek :) Wiosennego ciepełka życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Elżuniu, hippeastrum i jevel (a co to takiego?) przepięknie zdobią Twój domek! ;:215
Sieweczki pną się w górę, niech się pną i mężnieją ku radości ogrodniczki. ;:138 :tan
Pozdrawiam cieplutko w ten niemal wiosenny dzionek. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Elżbietko, dziękuje za piękne wspominki ;:180 chętnie oglądam pijąc kawkę ;:oj jak to odpręża. Piwonie są cudne
tylko szkoda ,że tak krótko kwitną . Słonka życzę ;:3
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Ależ dziś pięknie na dworze.
Słonko świeci i pierwszy roz szło iść bez czopki na zakupy i nachytać wit. D3 choć nie wiem czy przez ten smog dociera do ziemi.
Tak więc spacerek zaliczony a jutro od rana planuję wycinanie malin i suszków na zegrodce.

Dziękuję za Wasze odwiedzinki i za słoneczko, które mi posyłacie ;:168 ;:167

Ja również życzę słonka i ciepełka. ;:4

Iwonka Hippeastra są fajne bo kwitną kiedy na dworze cisza i burość. Uwielbiam domowe kwitnące.
Mam takie, które kwitną co dwa lata ale to normalne i jestem cierpliwa. Naprawdę opiekuj się nimi a one prędzej czy później zakwitną specjalnie dla Ciebie. ;:168
Diobliczek zrozumiał swój błąd i już nie wchodzi na sieweczki paprykowe bo martwi się o swój własny tyłek ;:306 Masz rację do siewek trzeba mieć anielsko cierpliwość a przede wszystkim lubią ciepełko. Jednak ma być coraz cieplej w końcu wiosna blisko :heja to i przez okno promyki słoneczne będą coraz cieplejsze docierać do naszych sieweczek.

Beatko nasiona traw jeszcze czekają na swoja przegródka w kofliczku. Nadal nie wiem kiedy je wysiać. Dmuszka nie mam..mam tylko trawę obiedka, palmową i maczugę Herkulesa. Dziś popytam ...no chyba, że ktoś mi podpowie. ;:180

Beatko srebrny śnieżku lilijka przecudnie pachnie i naprawdę warto ją mieć w ogrodzie. Cudnie rozsiewa zapach szczerze polecam. ;:196
Wiosna idzie do nas i nasze sieweczki mają coraz więcej słoneczka no i my oczywiście też.

Jadzinko to masz ekspresowe te papryczki. Pepino nie siałam bo wolę pomidorki, papryki i dynie bo po prostu szkoda mi miejsca .
Heliotropy kiedyś siałam ale jakoś marnie mi szły i zrezygnowałam. Za Twoje trzymam kciuki. W tym roku mam pelargonie, fuksje, ołowniki i agapanty. Sporo wody i tak potrzebują. aha... tym roku pomidor Snow White sadza do dużej donicy...będzie smaczna ozdoba. :tan
Białe hippeastrum Jevel śle podziękowania. ;:196

Beatko Bazyla cieszę się, że poczułaś u mnie ciepełko słoneczne i dotarły do Ciebie promyki ;:3
Wierz mi cały czas się uczymy i ciągle podpatrujemy się nawzajem: jak, co i kiedy ale to takie przyjemne i miłe zwłaszcza kiedy mamy wiosnę u stóp. ;:167

Maryśko to hippeastrum Jevel. Tak się cieszę, że mi zakwitł bo naprawdę jest cudny. Uwielbiam kwitnące domowe w zimie.
Dobra ...nie będę jeszcze wykopywać lilaka :;230 ale jak co to daj znać a zarozki ida z łopatą na niego. ;:306
Doniczka już nalazła przeznaczenie...będzie domkiem dla skorków na zegrodce. ;:108

Lucyśko ten Jeve to odmiana hippeastreum. Muszę poprawić podpis pod kwiatkiem.
Tak, masz rację sieweczki wnoszą słonko do naszych domków i sprawiają, że żyjemy. ;:196

Wandziu miło mi, że kawka przy wspominkach smakowała. ;:196
Już niedługo zobaczymy nasze ogrodowe cuda na żywo....mamy wiosnę u stóp. ;:138

A teraz obiad a po obiedzie zrobię sobie kakao.
Ciąg dalszy planowania kiedy co posiać. Zrobia też lista pomidorów jakie będę siać.

Obrazek

Miłego i słonecznego dnia Wam życzę.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Wszystko zaplanowane,podziwiam!
Ja na razie mam zaplanowane wyzdrowienie.Grypa szaleje.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko :wit zdrowiej, kuruj się i na razie daruj sobie ogród bo zdrowie ważniejsze. ;:168 ;:196

Na tapecie mam na razie trawy:
trawa obiedka to chasmanthium latifllium lub uniola
trawa palmowa to carex muskingumensis
trawa maczuga Herkulesa to carex Gray'a

nigdzie nie pisze kiedy się je wysiewa. :!:
Skoro są to trawy niewymagające i z naszej strefy klimatycznej to myślę posiać je w okolicach kwietnia do gruntu.
Może podpowiecie a jak źle myśla...od razu w łeb ;:14
:D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Elżuniu! W sprawie traw nic nie powiem, ;:185 bo się w tym temacie nie wyznaję, a nawet nie chcę wyznawać, ;:185 ;:185 bo one do podziwiania w ogrodach przydomowych, a nie na mojej działce, którą w okresie zimowym odwiedzam może ze trzy razy. ;:7
A za info w sprawie owego 'Jevel' serdeczne podzięki. ;:180
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lucyśko rozumiem Cię doskonale. Ja długo się wzbraniałam przed trawami tak samo jak przed daliami ale jak sama widzisz wpadłam a wszystko przez forum. Bo pokazujecie takie śliczności i w dodatku ciągle kusicie nasionkami....i jak tu nie wpaść po same uszy. ;:306
No i takim sposobem o ile w ogóle wysieję trawy i o ile wyrosną :;230 to będę je miała. :heja

Poczekam cierpliwie aż coś doradzicie odnośnie terminu wysiewu traw a teraz zajmę się
pomidorami ;:1
Grządka przed malinami:
Aurija tylko 2-3krzaki, Azoychka, Ananas Noire, Malachitowa Szkatułka, Pineapple, Stara Babcina Malinówka, Sakharnyi Zeltyi, Zołotoi Samorodok,

Grządka za malinami:
Sybiskij Kozyr, Siberian, koktajlowe malinowe (wg wzrostu w kierunku słońca)

Grządka za blaszakiem:
Red Penna, Black Krim, Chocolate Stripes i od słonecznej strony koktajlowe malinowe

Grządka pod płotem:
Albenga xKosowo, zielono-żółta zeberka

Do dużej donicy:
Snow White

Do pomyślenia czy sadzić:
Volove Ukho, Principe de Borghesse, Czuchłoma

W tym roku nie sieję:
Aussie

...to na tą chwilę takie przemyślenia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”