To na białego się zapisuję Elżbietko
Elizabetka po śląsku nr 7
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Elizabetka po śląsku nr 7
Rodzinka przecudna! Dziękuję za poradę dla lilii zapiszę i wykonam
Jednak świeże nasiona papryk mają najlepszą siłę kiełkowania. Sałata po terminie też kiełkuje
Trzymam kciuki za sieweczki 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam miłych gości w słoneczny poniedziałek.
Moniś papryki lubią ciepełko a ja mam chłodno i ciężko z tym kiełkowaniem ale dały radę. Własnie wystawiłam paletkę do słonka...niech się ogrzeją, a co
Jadzinko papryki te z wydłubanych ładnie kiełkują ale martwią mnie ostre, na które bardzo liczyłam bo mi się kończą zapasy.
Zostawiłam sobie nasionka do wysiewu i teraz cierpliwie czekam jak na ogrodniczkę przystało.
Paprykę ostrą wysuszoną praktycznie dodaję choć ociupinkę do większości potraw. Jest smak jest radość jedzenia.
Słonka i ciepełka nam teraz trza żeby ruszyły.
Trzymam kciuki i za Twoje od Grażki kogry.
Ewko
nic tak nie cieszy tej wiosny jak kiełkujące roślinki. Noc była bardzo zimna i już nawet nie patrzę na termometr.
Zazdroszczę foliaka i ja myślę coś w tym kierunku ale o moich planach napiszę jak będę coś więcej wiedziała. Najpierw trzeba obulić stary brzydki garaż blaszany...i w tym miejscu ...
Tak, koty muszą mieć swoje miejsce na słonecznym parapecie. Diobołek wczoraj mi wlazł na paletkę z paprykami...posiedział chwilę i na szczęście zlazł bo miał mokro.
Jednak jak się nagrzało to znowu tam polazł....musiałam go ściągać na siłę. Wszyscy garniemy się do ciepełka i nasze koty też spragnione.
Maryś dzięki...a mam nadzieję na powiększenie rodzinki.
Lilie na pewno się udadzą...nie ma bata
W ogóle lilie są cudowne i trzeba je mieć.
Lilak biały na pewno będzie Twój i jak tylko wyjdę na dwór to ukopia.
Dzięki za trzymanie kciuków za sieweczki....dziś robię spis co, gdzie i kiedy wysiać.
Teraz biorę się za następne wysiewy bo znalazłam nasionka
W tym roku mam zamiar posiać trawy tylko nie wiem kiedy je wysiewać i czy do kofliczków w domu czy można od raz do ziemi na zegrodce a jeżeli do ziemi to kiedy.
Dla Was piękny Jevel. Jak zaschnie będzie przesadzony do innej doniczki bo ta mi podbiera całą wodę....zbyt chropowata jest ta gliniana doniczka.

Moniś papryki lubią ciepełko a ja mam chłodno i ciężko z tym kiełkowaniem ale dały radę. Własnie wystawiłam paletkę do słonka...niech się ogrzeją, a co
Jadzinko papryki te z wydłubanych ładnie kiełkują ale martwią mnie ostre, na które bardzo liczyłam bo mi się kończą zapasy.
Zostawiłam sobie nasionka do wysiewu i teraz cierpliwie czekam jak na ogrodniczkę przystało.
Paprykę ostrą wysuszoną praktycznie dodaję choć ociupinkę do większości potraw. Jest smak jest radość jedzenia.
Słonka i ciepełka nam teraz trza żeby ruszyły.
Ewko
Zazdroszczę foliaka i ja myślę coś w tym kierunku ale o moich planach napiszę jak będę coś więcej wiedziała. Najpierw trzeba obulić stary brzydki garaż blaszany...i w tym miejscu ...
Tak, koty muszą mieć swoje miejsce na słonecznym parapecie. Diobołek wczoraj mi wlazł na paletkę z paprykami...posiedział chwilę i na szczęście zlazł bo miał mokro.
Jednak jak się nagrzało to znowu tam polazł....musiałam go ściągać na siłę. Wszyscy garniemy się do ciepełka i nasze koty też spragnione.
Maryś dzięki...a mam nadzieję na powiększenie rodzinki.
Lilie na pewno się udadzą...nie ma bata
Lilak biały na pewno będzie Twój i jak tylko wyjdę na dwór to ukopia.
Dzięki za trzymanie kciuków za sieweczki....dziś robię spis co, gdzie i kiedy wysiać.
Teraz biorę się za następne wysiewy bo znalazłam nasionka
W tym roku mam zamiar posiać trawy tylko nie wiem kiedy je wysiewać i czy do kofliczków w domu czy można od raz do ziemi na zegrodce a jeżeli do ziemi to kiedy.
Dla Was piękny Jevel. Jak zaschnie będzie przesadzony do innej doniczki bo ta mi podbiera całą wodę....zbyt chropowata jest ta gliniana doniczka.

-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Jevel jest niezwykle urodziwy i jego biel chyba taka śnieżnobiała
Śliczne ma płatki, takie ostro powycinane i podwójne. Sukienkę ma nadającą się na bal
Piękne Ci porosły hipeastra. Mój chyba jednak w tym roku nie zakwitnie, liście są już dość duże i nic pękatego nie wyłania się z cebulki.
Twoje sieweczki są w dużym niebezpieczeństwie, skoro Diobliczek upodobał je sobie jako posłanie
Dobrze chociaż, że nie lubi jak mu w tyłek mokro, w tym cała nadzieja
Papryk nigdy nie siałam, ale widzę że do nich trzeba mieć nie lada cierpliwość. Ponad miesiąc czekać na kiełki, to chyba nie na moje nerwy
Tydzień temu w kilku kuwetkach znowu coś posiałam i już się stresuję, że nie we wszystkich widać ruch. Może one też z tych dla cierpliwych
? Pozdrawiam i ciepełka życzę, bo u Ciebie sporo chłodniej 
Twoje sieweczki są w dużym niebezpieczeństwie, skoro Diobliczek upodobał je sobie jako posłanie
Papryk nigdy nie siałam, ale widzę że do nich trzeba mieć nie lada cierpliwość. Ponad miesiąc czekać na kiełki, to chyba nie na moje nerwy
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Elżuniu, trawy uwielbiam ale nie pomogę co do ich siania bo kupuję gotowe sadzonki.
Jedynie co to trawę "dmuszek" wysiewam - tę siać można i wprost do gruntu i w docelową doniczkę. Bardzo ją lubię i dlugo zdobi.
Jedynie co to trawę "dmuszek" wysiewam - tę siać można i wprost do gruntu i w docelową doniczkę. Bardzo ją lubię i dlugo zdobi.
- silversnow
- 500p

- Od: 30 maja 2016, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eluniu ta lilia Św. Józefa cudowna
Przepiękny kwiat . I domowe tak cudownie Ci kwitną . Ciesze się że malutkie sieweczki już pokazy u Ciebie swoje główki
Ja też próbuje coś wysiewać
Nie mogę doczekać się wiosny ale podobno idzie do nas.. Pozdrawiam Cie i zyczę Ci dużo , tak potrzebnego i roślinkom na dworze i sieweczkom słońca 
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Elusia moje papryki wykiełkowały równo z pomidorkami czyli tydzień. Zastanawiam sie czy nie posiać też tych które miałam w ubiegłym roku a najbardziej czekam na Pepino, bo bardzo słabo bierze sie do rośnięcia chociaż fajnie wykiełkowało .To samo Heliotropki też słabo rosną, ale niech ino zrobią listki to zaraz dostaną papu i do dzieła
dzionka, aaaaaaaa nie pochwaliłam młodej pani w cudnej sukni
- Bazyla

- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Elunia
Biała lilia
, patrząc na nią oprócz tego, że podziwiałam ją jako kwiat, to zdjęcie jest tak zrobione, że prawie fizycznie czułam to ciepełko, te promienie słońca
Doniczkowe też przepiękne, no i szacun za wysiewy
Ja w tym roku skupię się jeszcze na nasadzeniach i podpatrywaniu Waszych doświadczeń z uprawą roślin od nasion.
Czekam na kolejne fotorelacje, życzę
i wiosennego ciepełka
Pozdrawiam
Biała lilia
Doniczkowe też przepiękne, no i szacun za wysiewy
Czekam na kolejne fotorelacje, życzę
Pozdrawiam
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Elżbietko cudo ten Jevel...to lilia czy hipeastrum? Nie kop na razie bzu bo ziemia zmarznięta, mamy trochę czasu
U mnie śnieg, lód i twarda ziemia.
Kiedyś były tylko gliniane doniczki i były dobre, a teraz okazuje się że mają tyle wad i plastikowe je wypierają. Jednak kamionkowe szkliwione są najpiękniejsze, ale rośliny ich nie bardzo lubią więc jedynie u mnie odgrywają role osłonek
Wiosennego ciepełka życzę 
Kiedyś były tylko gliniane doniczki i były dobre, a teraz okazuje się że mają tyle wad i plastikowe je wypierają. Jednak kamionkowe szkliwione są najpiękniejsze, ale rośliny ich nie bardzo lubią więc jedynie u mnie odgrywają role osłonek
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Elżuniu, hippeastrum i jevel (a co to takiego?) przepięknie zdobią Twój domek!
Sieweczki pną się w górę, niech się pną i mężnieją ku radości ogrodniczki.
Pozdrawiam cieplutko w ten niemal wiosenny dzionek.

Sieweczki pną się w górę, niech się pną i mężnieją ku radości ogrodniczki.
Pozdrawiam cieplutko w ten niemal wiosenny dzionek.
- mimoza55

- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Elżbietko, dziękuje za piękne wspominki
chętnie oglądam pijąc kawkę
jak to odpręża. Piwonie są cudne
tylko szkoda ,że tak krótko kwitną . Słonka życzę
tylko szkoda ,że tak krótko kwitną . Słonka życzę
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

Ależ dziś pięknie na dworze.
Słonko świeci i pierwszy roz szło iść bez czopki na zakupy i nachytać wit. D3 choć nie wiem czy przez ten smog dociera do ziemi.
Tak więc spacerek zaliczony a jutro od rana planuję wycinanie malin i suszków na zegrodce.
Dziękuję za Wasze odwiedzinki i za słoneczko, które mi posyłacie
Ja również życzę słonka i ciepełka.
Iwonka Hippeastra są fajne bo kwitną kiedy na dworze cisza i burość. Uwielbiam domowe kwitnące.
Mam takie, które kwitną co dwa lata ale to normalne i jestem cierpliwa. Naprawdę opiekuj się nimi a one prędzej czy później zakwitną specjalnie dla Ciebie.
Diobliczek zrozumiał swój błąd i już nie wchodzi na sieweczki paprykowe bo martwi się o swój własny tyłek
Beatko nasiona traw jeszcze czekają na swoja przegródka w kofliczku. Nadal nie wiem kiedy je wysiać. Dmuszka nie mam..mam tylko trawę obiedka, palmową i maczugę Herkulesa. Dziś popytam ...no chyba, że ktoś mi podpowie.
Beatko srebrny śnieżku lilijka przecudnie pachnie i naprawdę warto ją mieć w ogrodzie. Cudnie rozsiewa zapach szczerze polecam.
Wiosna idzie do nas i nasze sieweczki mają coraz więcej słoneczka no i my oczywiście też.
Jadzinko to masz ekspresowe te papryczki. Pepino nie siałam bo wolę pomidorki, papryki i dynie bo po prostu szkoda mi miejsca .
Heliotropy kiedyś siałam ale jakoś marnie mi szły i zrezygnowałam. Za Twoje trzymam kciuki. W tym roku mam pelargonie, fuksje, ołowniki i agapanty. Sporo wody i tak potrzebują. aha... tym roku pomidor Snow White sadza do dużej donicy...będzie smaczna ozdoba.
Białe hippeastrum Jevel śle podziękowania.
Beatko Bazyla cieszę się, że poczułaś u mnie ciepełko słoneczne i dotarły do Ciebie promyki
Wierz mi cały czas się uczymy i ciągle podpatrujemy się nawzajem: jak, co i kiedy ale to takie przyjemne i miłe zwłaszcza kiedy mamy wiosnę u stóp.
Maryśko to hippeastrum Jevel. Tak się cieszę, że mi zakwitł bo naprawdę jest cudny. Uwielbiam kwitnące domowe w zimie.
Dobra ...nie będę jeszcze wykopywać lilaka
Doniczka już nalazła przeznaczenie...będzie domkiem dla skorków na zegrodce.
Lucyśko ten Jeve to odmiana hippeastreum. Muszę poprawić podpis pod kwiatkiem.
Tak, masz rację sieweczki wnoszą słonko do naszych domków i sprawiają, że żyjemy.
Wandziu miło mi, że kawka przy wspominkach smakowała.
Już niedługo zobaczymy nasze ogrodowe cuda na żywo....mamy wiosnę u stóp.
A teraz obiad a po obiedzie zrobię sobie kakao.
Ciąg dalszy planowania kiedy co posiać. Zrobia też lista pomidorów jakie będę siać.

Miłego i słonecznego dnia Wam życzę.
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Wszystko zaplanowane,podziwiam!
Ja na razie mam zaplanowane wyzdrowienie.Grypa szaleje.
Ja na razie mam zaplanowane wyzdrowienie.Grypa szaleje.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

Beatko
zdrowiej, kuruj się i na razie daruj sobie ogród bo zdrowie ważniejsze.
Na tapecie mam na razie trawy:
trawa obiedka to chasmanthium latifllium lub uniola
trawa palmowa to carex muskingumensis
trawa maczuga Herkulesa to carex Gray'a
nigdzie nie pisze kiedy się je wysiewa.
Skoro są to trawy niewymagające i z naszej strefy klimatycznej to myślę posiać je w okolicach kwietnia do gruntu.
Może podpowiecie a jak źle myśla...od razu w łeb

Na tapecie mam na razie trawy:
trawa obiedka to chasmanthium latifllium lub uniola
trawa palmowa to carex muskingumensis
trawa maczuga Herkulesa to carex Gray'a
nigdzie nie pisze kiedy się je wysiewa.
Skoro są to trawy niewymagające i z naszej strefy klimatycznej to myślę posiać je w okolicach kwietnia do gruntu.
Może podpowiecie a jak źle myśla...od razu w łeb
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
A za info w sprawie owego 'Jevel' serdeczne podzięki.
Pozdrawiam cieplutko.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

Lucyśko rozumiem Cię doskonale. Ja długo się wzbraniałam przed trawami tak samo jak przed daliami ale jak sama widzisz wpadłam a wszystko przez forum. Bo pokazujecie takie śliczności i w dodatku ciągle kusicie nasionkami....i jak tu nie wpaść po same uszy.
No i takim sposobem o ile w ogóle wysieję trawy i o ile wyrosną
to będę je miała.
Poczekam cierpliwie aż coś doradzicie odnośnie terminu wysiewu traw a teraz zajmę się
pomidorami
Grządka przed malinami:
Aurija tylko 2-3krzaki, Azoychka, Ananas Noire, Malachitowa Szkatułka, Pineapple, Stara Babcina Malinówka, Sakharnyi Zeltyi, Zołotoi Samorodok,
Grządka za malinami:
Sybiskij Kozyr, Siberian, koktajlowe malinowe (wg wzrostu w kierunku słońca)
Grządka za blaszakiem:
Red Penna, Black Krim, Chocolate Stripes i od słonecznej strony koktajlowe malinowe
Grządka pod płotem:
Albenga xKosowo, zielono-żółta zeberka
Do dużej donicy:
Snow White
Do pomyślenia czy sadzić:
Volove Ukho, Principe de Borghesse, Czuchłoma
W tym roku nie sieję:
Aussie
...to na tą chwilę takie przemyślenia.
No i takim sposobem o ile w ogóle wysieję trawy i o ile wyrosną
Poczekam cierpliwie aż coś doradzicie odnośnie terminu wysiewu traw a teraz zajmę się
pomidorami
Grządka przed malinami:
Aurija tylko 2-3krzaki, Azoychka, Ananas Noire, Malachitowa Szkatułka, Pineapple, Stara Babcina Malinówka, Sakharnyi Zeltyi, Zołotoi Samorodok,
Grządka za malinami:
Sybiskij Kozyr, Siberian, koktajlowe malinowe (wg wzrostu w kierunku słońca)
Grządka za blaszakiem:
Red Penna, Black Krim, Chocolate Stripes i od słonecznej strony koktajlowe malinowe
Grządka pod płotem:
Albenga xKosowo, zielono-żółta zeberka
Do dużej donicy:
Snow White
Do pomyślenia czy sadzić:
Volove Ukho, Principe de Borghesse, Czuchłoma
W tym roku nie sieję:
Aussie
...to na tą chwilę takie przemyślenia.