Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Wspaniałe ślady wiosny odkryłas Milenko.. ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czosnek niedźwiedzi...widziałam wprawdzie łany na biało kwitnące w naszych lasach, ale nigdy bym nie pomyślała, że to ów czosnek ;:oj ...
Pod ochroną nie jest, więc mogę śmiało go spróbować na swojej glinie w mniej słonecznym miejscu zaadoptować.
Dzięki Milenko...znów czegoś nowego się dowiedziałam ;:108 .
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Kasiu labeczko - za niedługo powędruje do Ciebie :) Wspaniała roślinka, myślę, że naprawdę warto ją hodować w cienistym zakątku ogrodu ;:196
Kasiu oxalis - pamiętam moją pierwszą wiosnę w Beskidach.. Zastanawiałam się, czy to konwalia ;:224 Dopiero zapach naprowadził mnie na właściwy trop, bo ta konwalia podejrzanie dziwnie kwitła :D A te ogromne połacie czosnku naprawdę intensywnie pachną. Jak masz cienisty zakątek do zadarniania, to polecam też kopytnika - częstego sąsiada czosnku z beskidzkich lasów :) :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Milenko- super powiastka o losie mandragory ;:138 .Ja dowiedziałam się ,że mandragora to bylina .Kwiaty ma białe,żółte i fioletowe.Działa na płodność .Piękna bylina a jej owoce przypominają zapachem jabłka. :D
Pozdrawiam :wit
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taaaaaaaaaa, i ma właściwości halucynogenne :;230 :;230

Chyba że znowu coś pomyliłam.........., ale nie, dopiero miałam w niemieckim serialu że zakonnica swojego brata podtruwała

właśnie mandragorą, dodawała do herbatki, no i facetowi polopirynka już nie była potrzebna ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Milenko u mnie tez cebulowe pazurki wypuściły ale nie widać kwiatów .sama nie wiem co lepsze gdyż mam obawy o powrót zimy.Dzisiaj było w nocy -5.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Odwiedzam :wit i stopniowo podczytuję wątek, rzeczywiście wiosnę już widać, pięknie Ci wszystko kiełkuje, a ja jeszcze niczego nie wysiałam.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Milenko, dzień dobry po małej przerwie. Wiosna zajrzała już chyba do każdego z nas. Cebulki wychodzą nawet w tych zimniejszych rejonach, więc miejmy nadzieję, że zima poszła hen..
Pięknie wzrastają wysiewy ;:433. Moje naparstnice już się chyba nadają do pikowania, a dzisiaj w planach wysiew Kobei. U Ciebie jakie plany?
Pozdrawiam :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Faktycznie Milenko ten obelisk się nie opłaca. Mnie się marzy ta metalowa parasolka na pnącze. Pisałam do kilku kowali ale mi cenę rzucił jeden 750 zł. :shock: . 300 by mi żal było a nie mowa o 750. Pytałaś kiedyś o szeroką pergolę metalową. Znalazłaś coś?
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Czekam cierpliwie jak nigdy Milenko ;:138 ..szczęśliwa i jęzorem na brodzie... :tan :;230
Tak długo mi się marzyła..to jeszcze wytrzymam... ;:196
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Milenko u ciebie juz widać pąki krokusów a u mnie jeszcze dlaeko do takiego stanu.
Wiem pogoda napawa optymizmem i coraz bardziej czuć wiosnę ale ja jeszcze sie strzymam z obcinaniem.
W tym tygodniu kończe wcześniej ( bo koleżanka sie rozchorowała i pracuje od 7 do 15) wieć mam czas n ogród i porządki. Cieszę się i to bardzo.
A to juz Twoja mama sadziła róże czy tylko dołeczki są wykopane i czekaja na różyczki?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Witajcie :wit Kolejny słoneczny dzień za nami, dziś miałam sporo słonka, ale było dość chłodno - 6 stopni w cieniu. Udało mi się dosłownie wyrwać nieszczęśliwie wsadzoną w miskanta wierzbę smoczą. Podłubałam trochę przy korzeniach widelcem ogrodowym, a potem ciąąągnęęłam, zupełnie jak w wierszu Tuwima "Rzepka", tylko dziadka pod ręką nie było :lol: Teraz tylko się modlić, by miskant zbytnio na tej operacji nie ucierpiał ;:224
Jadziu - mandragora to dość tajemnicza roślina, owiana wieloma legendami, z którymi wolę się nie identyfikować :lol:
Agatko - rosnąca pod szubienicami i takie tam inne bajki ;:306 A że ma właściwości jak pawulonik to nie wiedziałam ;:202 Teraz to już nikt do mnie nie zajrzy ;:145
Joasiu - u mnie w nocy temperatura spadła do -3. Jestem jednak cały czas dobrej myśli ;:215
Cynamonku - miło mi bardzo ;:180 Na wysiewy z kilkoma wyjątkami jeszcze sporo czasu, tak więc na pewno zdążysz ;:108
Madziu lulko - witaj po wspaniałym urlopie! ;:168 Widziałam, w jakim cudnym miejscu wypoczywaliście :tan Znowu trochę podziałałam w ogrodzie, ale mimo słońca dziś był tak przenikliwy ziąb, że zbyt długo nie wytrzymałam. Udało mi się powycinać trochę suchych bodziszków, oporządzić kolejne rozchodniki, zdjąć folię z ławki, odsłoniłam też trochę z ziemi kły piwonii (nie kwitnie, prawdopodobnie jest za głęboko posadzona i postanowiłam poeksperymentować) - tak więc znów bez szału, ale znów malutki krok do przodu :)
Madziu MID2006 - czytałam już wcześniej o Twojej parasolce, faktycznie kwota wydaje się być kosmiczna.. Pergoli metalowej w takim rozmiarze nie ma, więc zamówię drewnianą, w zasadzie drewniana będzie bardziej pasować do elewacji, płotu i lampy.
Kasiu ;:196
Sylwuś - wszystko w tym roku się w pogodzie poprzewracało i wiosna wyjątkowo szybciej dotarła do mnie :) Dołki wykopane, ale róże przyjdą pewnie pod koniec marca. Do czasu, zanim przyjdą, muszę mieć zdecydowaną część miejscówek przygotowanych. Mamy ogródek jest priorytetem, bo jeśli jej nie pomożemy, to jest gotowa sama kopać, a powinna się oszczędzać.

Rozkwitł dziś pierwszy krokus (wg znacznika Advance) :tan Niestety jak robiłam zdjęcie, rabatka już była schowana w cieniu, więc krokus z powrotem zaczynał zwijać płatki.

Obrazek

Flammentanz po zimie szaleje:

Obrazek

Obrazek

Sadzona jesienią z gołym korzeniem Friendship - również osłonięta miejscówka przy tarasie, listki wypuszczone zimą przetrwały kilkunastostopniowe mrozy (jak to możliwe?) ;:oj

Obrazek

Chryzantema Czechowsky. Rośnie w ciepełku pod murem, reszta niestety na razie śpi, jedną rozgrzebał mi kos i chyba już po niej :roll:

Obrazek

I wspominana wierzba smocza - na razie na tymczasowym miejscu, obym tylko nie zapomniała znowu o niej ;:306

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Milenko ;:196 bywam u Ciebie ale nie mam dużo czasu do pisania...mam wnusię ...szalejemy z robótkami...masz już piękne oznaki wiosny w moim ogródku jest ich jeszcze malutko... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Milenko, pięknie Ci puszczają róże, u mnie takie właśnie zmarzły w styczniu jak były mrozy i to samo z budleją :?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Milenko! Robiłam dziś porządki i melduje, że jednak jeżówki, a przynajmniej ich większość, ma już kły. Okami biegał cały dzień po polu i teraz śpi jak zabity :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”