Moje storczyki - Anna cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz.2

Post »

Aniu dziewczyny dobrze mówią Twoje rady są bezcenne :) ;:196 dzięki Tobie na dużo się odważyłam i sporo poeksperymentowałam :) ja też dzielę się swoją wiedzą, choć może nie zawsze ona wielka ;:196
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja także już lada chwila będę z ochotą korzystał z Twoich rad i doświadczenia...a jeszcze niedawno pisałem,że wrócę do Twojego wątku za dwa lata /za wysoki poziom/. ;:113
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamilo , Aniu, Agnieszko , Celinko i Henryku dziękuję Wam za ciepłe słowa - duże ;:79 ;:79 ;:79 ;:79 ;:79

Jestem tu na forum już jakiś czas i to jest drugi moment gdy myślę o ograniczeniu bytności i udzielania się. Wiem, że każdy wiek ma swoje prawa ale złości mnie tekst - "bo ten storczyk jest za drogi " albo "nie zrobię tak jak ma tak ma i musi wystarczyć". Przemyślałam sobie pewne sprawy i podjęłam pewne decyzje. ;:108 Od wielu forumowiczów też się uczę , choć może tego nie piszę. Wykorzystuję pewne przeczytane wiadomości , by moim storczykom rosło się jak najlepiej. :D

A teraz troche wiadomości i kwitnień i zapowiedzi. ;:3

1. Phal. eqestris ilocus alba - nadal kwitnie. Zauważyłam, że gdy zwiększyłam dość mocno wilgotność wokół doniczki i częściej namaczam niż przedtem odwdzięczył się takim widokiem. :tan

Obrazek

U mnie dziś zupełny brak ;:3 dlatego zdjęcie jest troche ciemne.

2. Phal. cornu - cervi - otworzył już 3 kwiatek , idą 2 pędziki jak szalone ( widoczne na 2 zdjęciu za kwiatkami). Stoi sobie na południowym cieniowanym parapecie. Podłoże ma kombinowane przeze mnie - kora sosnowa + spagnum +węgiel drzewny. Oczywiście pod spodem jest rynienka z wodą dla większej wilgotności. :P

A oto i ON
Obrazek

Obrazek

3. Phal. amboinensis - pędzik jest na tyle duży i widoczny, że mogę go pokazać. Rośnie w samym spagnum i zauważyłam, że potrzebuje stale wilgotnego podłoża. :tan Wcześniej siedział sobie w korze i słabo rósł co widać na zdjęciu - słabo wyrośnięty listek, gdy zmieniałam na wilgotne spagnum ruszył jak szalony. 1 zdjęcie z pędzikiem a 2 z podłożem i korzonkami. :P

Obrazek

Obrazek

4. Promenaea limelight x promenaea citrata - nadal kwitnie i już ruszyły 2 nowe przyrosty. Według mnie storczyk wdzięczny i chętny do współpracy. Rośnie w koszyczku z kombinowanym znowu przeze mnie podłożem , które sprawdza się w tym przypadku.

Obrazek

Następna odsłona za kilka dni - phal. bellina alba ;:3
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Aniu, jak mogłaś pomyśleć o opuszczeniu nas? Przecież masz tu rzesze fanów ;:180
Ale przyznam, że mnie też dopadają takie dni, że nawet F.O. nie cieszy, zajrzę i wychodzę bez napisanego słowa.

Dla takich widoków jakie pokazujesz to naprawdę warto żyć, aż "zazdraszczam", że widzisz je każdego dnia, cudeńka po prostu :)

pH. equestris to od dawna moja miłość, początkowo bałam się o niego bardzo, teraz za Twoimi radami częściej podlewam, zraszam mech na wierzchu i widzę, że szybciej rośnie :)

pH. cornu-cervi coraz bardziej mi się podoba, więc może, może... :) Chyba już "dorosłam" do kolejnych "botaników" :)
pH. amboinensis też mnie korci, ale co za dużo to niezdrowo, dlatego pogratuluje Ci pędzika i będę zaglądać z ciekawością, czy już zakwitł :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Cudności, piękne i zdrowiutkie, kwiatki cornu-cervi mają niesamowity, dziki i drapieżny charakter, super widoczek!

Aniu, dni zwątpienia ma każdy, mi też czasem ręce opadają, z różnych powodów ;), czasem dobrze zrobić sobie przerwę, ale co tam- trzeba robić swoje i się nie przejmować. A do forum jakoś zawsze prędzej czy później się wraca- jednak jest to miejsce magiczne i wręcz magnetyczne dla storczykomaniaków, i nie da się ukryć- dostajemy tutaj dużo życzliwości od ludzi, a o to czasem trudno na co dzień; każdy zabiegany, dzień za dniem mija i nie ma czasu na jakieś głębsze relacje towarzyskie. Chyba dla wielu z nas forum jest wytchnieniem ;:108
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A ja tak sobie siedzę cichutko przed kompem...weszłam do Ciebie, oglądam fotki i nagle na głos mówię" O rany...ale cuda". Aż się mnie Pytają z drugiego pokoju, co takiego fascynującego zobaczylam w necie ;:108
Aniu, Wiesz, że Twoje rady są naprawdę cenne. A Ludzie są różni, nawet na forum :) Mam nadzieję, że Zostaniesz z nami. A jak nie, to będę prosić Cię o prywatnego np: maila...bo Wiesz..Jesteś dla mnie Guru storczykowym. I właśnie może Ty Spotkałaś się z keiki u katlejki, bo nie wiem co z takim "fantem" mam zrobić ;:224

A Twoje storczyki nadal mnie zachwycają...z dzisiejszych fotek, najbardziej mi się podoba Ilocos alba jak również cornu cervi...te pazerne kolorki czerwieni... cuda :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Aniu, moje ;:167 zabiło szybciej na widok Phal.cornu-cervi...chyba wpiszę go na listę chciejstw :lol:
I nie opuszczaj Nas ;:196 Twoje rady są bardzo cenne, a ciepłe słowa pisane przez Ciebie w Naszych wątkach podnoszą na duchu ;:180
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu ;:138 i ;:196 ;:196 podpisuję się pod słowami dziewczyn.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kochane Dziewczęta ;:196 ;:196 ;:196

Ja mam dziś wolne( nie poszłam do pracy) a to dla mnie wielkie święto mieć 3 dni wolnego :tan Więc mam na spokojnie czas na zaglądanie tu i tam. No i zajrzałam i oczy mam jak przysłowiowe "5-złotówki". Dendrobium nobile już przekwitało i zamierzałam czekać na jesień. A że od ponad tygodnia a w zasadzie od 2 tygodni wystawiam je w dzień na balkon to puszcza małe zielone kropeczki i postanowił dalej kwitnąć. :lol: Masdevallia chyba oszalała jak zaczęłam wystawiać ją na balkon, bo będzie kwitła - widać już 5 "łabędziątek" ( czytaj - pączków).
Tak to jest jak nie ma się czasu zajrzeć na spokojnie tylko z doskoku. :;230
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Aniu,nie rób tego,gdzie będziemy oglądać takie cuda,gdzie będziemy szukali porady,pomocy. ;:98
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pokazałaś część swojego serducha :) bo tak kwitną roślinki którym daje się serce :) widać że masz je WIELKIE ;:167 ;:167 ;:167 ;:196
Phal. cornu - cervi jest moim ulubieńcem w tej sesji ;:108

co do rad...zawsze warto wysłuchać popytać spróbować :) ja dużo więcej wiem odkąd czytam co radzisz Ty inne dziewczyny :)

Brawo dla nowych pąków i pędow :) już nie mogę się doczekać efektownych fotek ;:138
ja dzisiaj wyrzuciłam całą resztę "reanimowańców" do szklarenki :) zobaczymy jaki będzie efekt ;:224
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku coś mi podpowiada, że u Ciebie szykuje się duże wejście ( taki mały druczek) we wcześniejszym poście. ;:31 Będę do Ciebie zaglądała i czekała ;:196

Celinko cornu-cervi jest jednym z moich faworytów , tak cichutko zaczynam myśleć o alba ;:224 Skoro wylądowały w szklarence to zobaczysz jak ruszą do przodu :tan ;:138 Ani się obejrzysz a będziesz miała całe stadko zdrowiutkich okazów. ;:108 :wit

Pozwolę sobie na mały kawałeczek z innej bajki. Mam nadzieję, że nasi moderatorzy i adminek mi wybaczą. :wink: Jak zaglądam do waszych ogrodów to serce mi ściska, że mieszkam w bloku i nie mam nawet kawałeczka ogródka. :( I tak po namysłach zrobiłam małe co nie co na balkonie, który niestety też nie jest wielki. Ale co tam kawałek zieleni mam.
Z góry przepraszam za jakość zdjęcia ale ;:3 świeci i nie jest najlepsze.

Obrazek

To są najzwyklejsze pelargonie i muszkaty ale dobre i to na początek. Zastanawiam się co mogę jeszcze posadzić z boku w skrzynkach biorąc pod uwagę, że mój balkon jest południowy :?: Może podpowiecie coś :?: Chciałabym coś pnącego co mogłabym puścić po balustradzie a co jednocześnie zabezpieczając na zimę mogłoby rosnąć kilka lat. ;:180 o rady.
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu na długi czas proponuję bluszcz hedera :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko dziękuję za fajny pomysł ;:196 jakbyś mogła jeszcze mnie oświecić jak to będzie zimą i czy skrzynki powinny być drewniane czy mogą być plastikowe lub terakotowe :?:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Celinko, bluszcz na płd balkonie się nie sprawdzi, bo nie lubi słonka. Z pnączy wieloletnich proponuję powój/clematis. Jest wiele odmian, do wyboru do koloru, kwitną cały rok i zwykle nie przemarzają. Teraz jest ich wysyp w marketach, z kwiatami przeróżnymi. :)

Miłego 3-dniowego weekendu życzę!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”