Kamilo , Aniu, Agnieszko , Celinko i Henryku dziękuję Wam za ciepłe słowa - duże
Jestem tu na forum już jakiś czas i to jest drugi moment gdy myślę o ograniczeniu bytności i udzielania się. Wiem, że każdy wiek ma swoje prawa ale złości mnie tekst - "bo ten storczyk jest za drogi " albo "nie zrobię tak jak ma tak ma i musi wystarczyć". Przemyślałam sobie pewne sprawy i podjęłam pewne decyzje.

Od wielu forumowiczów też się uczę , choć może tego nie piszę. Wykorzystuję pewne przeczytane wiadomości , by moim storczykom rosło się jak najlepiej.
A teraz troche wiadomości i kwitnień i zapowiedzi.
1.
Phal. eqestris ilocus alba - nadal kwitnie. Zauważyłam, że gdy zwiększyłam dość mocno wilgotność wokół doniczki i częściej namaczam niż przedtem odwdzięczył się takim widokiem.
U mnie dziś zupełny brak

dlatego zdjęcie jest troche ciemne.
2.
Phal. cornu - cervi - otworzył już 3 kwiatek , idą 2 pędziki jak szalone ( widoczne na 2 zdjęciu za kwiatkami). Stoi sobie na południowym cieniowanym parapecie. Podłoże ma kombinowane przeze mnie - kora sosnowa + spagnum +węgiel drzewny. Oczywiście pod spodem jest rynienka z wodą dla większej wilgotności. :P
A oto i ON
3.
Phal. amboinensis - pędzik jest na tyle duży i widoczny, że mogę go pokazać. Rośnie w samym spagnum i zauważyłam, że potrzebuje stale wilgotnego podłoża.

Wcześniej siedział sobie w korze i słabo rósł co widać na zdjęciu - słabo wyrośnięty listek, gdy zmieniałam na wilgotne spagnum ruszył jak szalony. 1 zdjęcie z pędzikiem a 2 z podłożem i korzonkami. :P
4.
Promenaea limelight x promenaea citrata - nadal kwitnie i już ruszyły 2 nowe przyrosty. Według mnie storczyk wdzięczny i chętny do współpracy. Rośnie w koszyczku z kombinowanym znowu przeze mnie podłożem , które sprawdza się w tym przypadku.
Następna odsłona za kilka dni - phal. bellina alba