Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Witam, szybko robię przerwę w czytaniu wątku.
Co to za żółta roślinka nad krokusami w Twoich ostatnich zdjęciach?
Pozdrawiam i wracam do lektury :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie zrobiłam sobie mały spacer i choć wiało i było dość zimno, to jednak słońce zachęcało do wyjścia z czterech ścian.
Na działkę jednak nie dotarłam. Szybko dostałam jakiejś zadyszki i, by nie narażać się na niepotrzebne przypadłości, szybko zrobiłam w tył zwrot. Szczęśliwie samopoczucie wraca do normy i w związku z zapowiadaną zmianą pogody na lepsze mam nadzieję wreszcie wyrwać się z kleszczy i podziałać na rabatach. Czytałam, że po kilkudniowych deszczach temperatury w całej Polsce znacznie wzrosną, a najbardziej na południu kraju. Czyżby więc wiosna?!

Majeczko - spokojnie, to tylko taki chwilowy kaprys pogodowy. Idą ciepłe dni. ;:108
Lecą do nas bociany, lecą. Wszystkich tam nie wybiją, a u nas się znowu rozmnożą i będziemy całe ich klucze żegnać przed zimą. ;:100
Koktajlowych pomidorów nie lubię i takich nie siałam, ;:185 natomiast karłowe z dużymi owocami zawsze miałam. Są wygodne w obsłudze, bo nie potrzebują podpórek. ;:303
Dziękuję za spokojną nockę, ;:196 a wiatr u mnie był nieco słabszy niż u Ciebie i choć nadal wieje, to jednak żadnych szkód nie poczynił. ;:333

Marzenko - u mnie jeszcze wieje, choć już nieco słabiej. Ale idzie ku lepszemu i tego się trzymajmy. ;:108 A rozsady mają się dobrze, dziękuję. ;:333

Danusiu [danuta z] - u mnie śniegu nie było, tylko wiatr i niska temperatura, ale płyną chmury deszczowe, a za nimi ponoć ciepełko nadchodzi. ;:303
Róże to krwistoczerwona 'Sympathia'. Ciekawa jestem, jak się sprawdzi. ;:218
Zdrówko przygarniam z radością i pięknie za nie dziękuję. ;:196 Oczywiście odwzajemniam. ;:167

Iwonko0042 - zobaczymy w praniu. Zasiałam dużo, a ile z tego urośnie... trudno zgaść. ;:306
A ciepłe dni zbliżają się wielkimi krokami, więc będzie ;:215

Natalko - dalej będzie wiosna. Przynajmniej takie są prognozy i niech się sprawdzą. ;:63

Ewelinko - ja też mam papryk za dużo, ale wszystkie są takie ładne, że żal się pozbyć kilku. Może też znajdę kogoś chętnego.... A pogoda się lada dzień poprawi, szczególnie w Twoich stronach ma być nawet 15 - 18*.
Zdrówko przygarniam, dziękuję i odwzajemniam. ;:196

Damianie - ogromnie mi miło powitać nowego Gościa. ;:180 Zapraszam do stałej obecności.
Ta żółta roślinka, o którą pytasz, to rannik. U mnie zawsze zakwita jako pierwszy zwiastun wiosny. ;:303
Pozdrawiam wzajemnie i miłej lektury życzę. ;:168

Jutro zaczynają się dni sprzyjające sianiu i sadzeniu. A dokładnie kalendarz biodynamiczny na najbliższe dni prezentuje się następująco.

Siejemy i sadzimy wszystkie rosliny w dniach: 13 - 25 III,

Najbardziej korzystne dni :
dla kwiatów i ziół kwitnących: 13 i 14 III,
dla warzyw liściowych: 15 i 16 III,
dla roślin wydających owoce: 17 i 18 III,
dla roślin korzeniowych: 28 i 29 III.

Ważne!
Nie zaleca się podlewania w dniach: 13 i 14; 21 i 22 oraz 30 i31 III.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

W temacie pomidorowym to ja jeszcze jestem ciemna jak tabaka w rogu :;230 Nawet nie wiedziałam, że są takie niskie odmiany. Chociaż to może i logiczne, że do gruntu, to powinny być takie niewysokie? Teraz będę już mądrzejsze i za rok może też sobie takie sprawię. Pod warunkiem oczywiście, że mi z nimi wyjdzie chociaż częściowo. Tyle, żebym chciała więcej ;:306
Dobrze, że wizyty u specjalistów już za wami, macie wolne głowy, można oddać się przyjemnościom ;:196
Może chociaż koniec tygodnia będzie bardziej sprzyjający pogodowo, czego Tobie i wszystkim życzę ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko! właśnie otrzymałam.Nie "dziękuję".Już posadziłam.Posiałam też pomidory.
Rano było nawet nie żle,ale teraz pada.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynka napisała kiedy dni wysiewu, to ja szybciutko do garażu, kilka pojemniczków nasionkami wypełnionych :heja
Pogoda ma się poprawić od niedzieli, oby wiatry poszły precz i nam pięknie słoneczko przyświeciło.
Dzisiaj o Tobie myślałam, trzeba mi roślinki przepikować, Lucynka by się przydało, ja takiej precyzji nie mam, a u Ciebie wszystko pięknie równiutko posadzone.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko toż to Ty masz już ogród w domu, takie te Twoje siewki wielkie ;:oj Dobrze czytać, że zdrówko wraca, a pogoda nie zachwyca więc na spokojnie.
U nas też gdyby nie ten wiatr to i to chłodzenie byłoby znośne. Już mam powyżej uszu tego wiatrzyska ;:223

Mojej Symaptii muszę pozawijać wkoło pergoli kilka cieńszych gałązek żeby lepiej kwitły.

W sklepach jest teraz tyle tego pokuszenia, że aż strach patrzeć nawet w tamtą stronę. Mnie wczoraj do rąk przykleiły się nie wiem jakim sposobem dwie paczuszki irysów niebieskich, bo a nóż widelec te z zeszłego roku się nie pokażą :lol:

Zdrówka i dobrej, bezwietrznej pogody życzę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cały dzień poświęciłam moim sieweczkom i rozsadom. Trochę pikowałam, a lwią część przesadzałam do większych pojemników, by rozrosły się w korzenie, bo np. celozje już chcą kwitnąć, a papryki zgłupiały do reszty i rosną jak wariaty.
Jutro jeszcze będę siać, a pojutrze nareszcie zajrzę do mamy, u której przez swoją chorobę prawie cały miesiąc nie byłam. Potem ma być coraz cieplej, wobec tego działka pójdzie w ruch, a właściwie to ja ruszę prace działkowe.

Celozja grzebieniasta.
Obrazek

Obrazek

Papryka.
Obrazek

Heliotropy pozbawione wierzchołków wzrostu chętnie rozrastają się na boki.
Obrazek

Wśród begonii ruch. Zwłaszcza w kaskadowych.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wreszcie pomidorki. Siane 08 III, wczoraj wieczorem jeszcze śladu nie było, a dzisiaj rano już las siewek się pokazał.
Obrazek

Iwonko1 - ja byłam ciemna przed rokiem, a po ubiegłorocznym doświadczeniu już znacznie pewniej się czuję. :tan U Ciebie będzie podobnie za rok. Teraz kibicuję, by eksperyment się powiódł i dał Ci mnóstwo radości. ;:333
Dziękuję za dobre słowa i życzenia pogodowe. ;:180 Barometr idzie na pogodę i w niedzielę u mnie może już być nawet 15*.
Tobie życzę równie ciepłej aury. ;:196

Danusiu [danuta z] - ojejku! Ja jeszcze nie wsadziłam, ale może ktoś jeszcze zechce cebulek szczawików, toteż trochę poczekam. ;:108
U nas trochę pokropiło rano, później słońce ozłacało świat.

Dorotko - ja dzisiaj głównie przesadzałam i pikowałam, siać będę jutro. Przeglądając pojemniczki z nasionkami przeraziłam się, ile tego jeszcze mam. ;:202
Z przyjemnością pomogłabym Ci pikować, tylko musiałabyś przeprowadzić się bliżej mnie. ;:306

Beatko [Bazyla] - jak byś widziała moje parapety ;:7 Są już tak zastawione i zielone, że M już tylko pyta: "Jak tam Twój ogród? Kwitnie?"
Spokojnie, Beatko, idą ciepłe dni i wiatry też sobie pójdą precz. Ruszymy na działki i do ogrodów, będzie się działo. ;:303
Ja to aż się boję po ziemię chodzić, by moje lepkie łapki znowu czego nie przygarnęły. ;:306
Pięknie dziękuję za dobre życzenia, które z całego ;:167 odwzajemniam. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko Ty już masz ogród w domu.Celozje zakwitną w domu.Będzie fajnie jak w ogrodzie botanicznym.
Niestety deszcz u nas leje ,potem wyjdzie słońce chwilę poświeci i znowu deszcz.Fajnie.Już dziś dwa razy zmokłam.
Te begonie to doniczkowe?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko szczawiki już u mnie ;:196 ;:196 ;:196 , kochana jesteś, dobrze, że mam Ciebie, no Twój kalenarz, to wiem, że jeszcze dziś trochę wysiewów muszę zrobić, więc znikam zaraz i do wysiewów start :tan
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

No proszę jaki wyrywny busz, już chce kwitnąć :D
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Kolejny raz podziwiam Lucynko Twoje sieweczki i rozsady :shock: Ja zwlekam jeszcze z każdym dniem.
Posadziłam na balkonie cebule lilii bo już się wyrywały jak pogoda będzie sprzyjająca wywiozę na działkę! :)
Byłam dzisiaj ale tylko chwilę bo M ;:65 szybko uznał,że nie ma tu jeszcze nic do roboty... ;:oj Parę fotek pstryknęłam i powrót.

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko wygląd Twoich sadzonek to rewelacja ;:215 chylę czoła ;:180 Ja taka uporządkowana nie jestem ;:223 ziemia nie kupiona, chęci odeszły, muszę się zabrać, tylko gdzie ja takie ilości umieszczę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko już jestem ... ależ u ciebie ruch na parapetach, wszystko rośnie w oczach. A ja dopiero na początku drogi... piszesz żeby 13-14 III nie podlewać a u mnie padało :oops: Może patyczki Ligustra to przeżyją, bo je wsadziłam prosto do gruntu w nadziei na żywopłot ... Pozdrowienia Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nie ma zmiłuj, maj musi nadejść wcześniej, bo inaczej rzeczywiście będziesz miała kwitnące parapety ;:oj :;230
Moje heliotropy nie są takie wyrywne, ale u mnie w mieszkaniu jest chłodno, to może dlatego? I pomidorki dopiero pokazują kolanka, ale najważniejsze, że są.
Pozdrowionka ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rano zapowiadała się brzydka deszczowa i oczywiście chmurzasta pogoda, ale szczęśliwie szybciutko wiatr przegonił chmury i do końca dnia świeciło słoneczko. Nawet pokusiłam się o mały spacerek, a później rozłożyłam akcesoria niezbędne do kolejnych wysiewów i dokończyłam siania w domu. Teraz już tylko takie nasiona mi zostały, które siać będę wprost do gruntu.
Wszystkie pomidory już mi wystartowały, tworząc las siewek. Odczekam jeszcze ze dwa dni i poprzerywam, zostawiając najsilniejsze.
Zbliżają się ciepłe dni i noce, wobec czego w sobotę wystawię na balkon pierwszy foliaczek i wszystkie śpieszące się sadzonki wyniosę z ciepłego mieszkania. W razie czego zawsze mogę im zapalić znicze. Zresztą by na moje IX piętro dotarł mróz, to na dole musiałoby być minimum -5.

Danusiu [danuta z] - nie pozwolę celozjom zakwitnąć, ;:124 wyniosę je na balkon, tyłeczki im się ochłodzą, to przystopują.
U mnie deszcz próbował padać, ale wiatr nie pozwolił i w sumie dzień był słoneczny.
Begonie kaskadowe są wyłącznie doniczkowe, bo one muszą mieć miejsce do zwieszania się w dół, natomiast pozostałe mogą rosnąć zarówno w doniczkach, jak też w gruncie. Kiedyś wsadziłam do gruntu, gdzie bardzo mocno się rozrosły i kwitły długo, obficie. ;:303

Iwonko0042 - cieszę się. :tan
Mam nadzieję, że już posiałaś, niech więc wszystko Ci kiełkuje i rośnie jak najpiękniej. ;:63

Natalko - no tak, śpieszy się niektórym roślinkom, ale ja je przystopuję, wyrzucając z ciepełka na balkon. ;:108

Maryniu - Dziękuję w imieniu.... ;:196
Ty masz tak pięknie i bogato zagospodarowaną działeczkę ;:215 , że jeżeli coś dosiejesz, to zapewne dopiero do gruntu.
Przejrzałam dzisiaj swoje cebule przechowywane na balkonie i aż się przeraziłam. Wszystkie już wypuszczają kły, nawet galtonie rwą się do życia. Na razie im nie pozwalam, ale ciężko będzie je utemperować.
Ja jeszcze działki nie odważyłam się odwiedzić, jeszcze coś mi w oskrzelach zalega, ale od niedzieli ma być znacznie cieplej, więc na pewno już nie usiedzę w domu. ;:224

Dorotko - dziękuję w imieniu sadzonek. ;:196 Trochę mnie martwią tym swoim tempem wzrostu, bo do maja jeszcze bardzo daleko. W tym roku wyjątkowo mi się wszystko udaje i oby tak dalej, szczególnie jak chodzi o pomidorki. ;:108
Spokojnie Dorotko, masz jeszcze czas, zdążysz, a jeśli nawet nie ze wszystkim, to przecież wiesz, że w życiu są sprawy ważne i ważniejsze. ;:167 Tym ważniejszym trzeba się poświęcić ;:167 ;:167 , ważne nie uciekną, poczekają. ;:303

Ewuniu - cieszę się, że Cię widzę! ;:138
Spokojnie, podlewanie dotyczy roślin w domu, na zewnątrz natura sama reguluje cykle. :lol:

Iwonko1 - spoko. Wyrzucę je na chłodny balkon, to się zastanowią, czy warto się tak śpieszyć. ;:306
U mnie parapety są nagrzane i nawet nie tyle przez umieszczone pod nimi grzejniki, ile przez słońce, którego od długiego już czasu nie brakuje. Okna wysoko, niczym nie osłonięte, południowe - wymarzone warunki dla siewek. ;:215
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Nie mam świeżutkich fotek, to może dziewanna...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”