Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Ewelinko u mnie też po deszczu wylazły ślimaki. Zaczęło się... ;:222
Aż się boję siać do gruntu cynie i aksamitki bo zawsze je ślimaki wpi.....
Tak myślę że chyba posieję je na dworze do skrzynek i postawię w bardziej ustronnym miejscu.
Na rabatę pójdą dopiero jak podrosną...
A co do nasadzeń na twojej rabacie, to na pewno będzie ładnie...kolorowo przede wszystkim... ;:108
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ewelinko u mnie leje i wieje i strasznie zimno, co gorsza już drugi dzień ;:223 nic nie da się robić bo woda stoi, więc chętnie wszystkim oddam

Rabata cudna i będzie się na niej działo :heja

Ja na studni puściłam płożącego iglaka i zastanawiam się co jeszcze...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
nie przejmuj się , jak to będzie wyglądało.
Będzie ślicznie i kolorowo. A to, że wielkości roślin Cię zaskoczą, to nie szkodzi.
Już w ubiegłym wieku jeden z ogrodników w Anglii wprowadził taki sposób sadzenia roślin,
żeby można było zajrzeć za tą większą roślinkę na przedzie i zobaczyć tą mniejszą za nią.
I jeszcze taka uwaga: jak podsypiesz korę na rabaty, to musisz dać więcej nawozu z azotem,
bo kora rozkładając się zabiera roślinom azot. Może korę zostawić pod iglaki ?
Podoba mi się Twoje obrzeże rabat z cegieł. To bardzo ładnie wygląda. ;:138 ;:138 ;:138

Miłej i pogodnej niedzieli ;:3
:wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

ewelkacha88 pisze: Znając życie znowu będą problemy z wysokością roślin ;:223 . Spoko, na szczęście zawsze można rośliny przesadzić ;:306 .
Ewelinko, ja tak mam od czasu, jak mam ogród. ;:196 :lol:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko...no u mnie akurat kora się nie sprawdziła, dałam sobie z nią spokój. ;:131 . Pozostawiłam tylko pod azaliami i RH. Może u ciebie się sprawdzi. ;:168 . U mnie także pada a działka samopas, nic nie mogę robić. :evil:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko ja przy obsadzaniu pierwszej rabaty miałam tak gęsto, że omal nie było ziemi widać wśród roślin, u ciebie to roslinki mają miejsca jak w apartamencie pięciogwiazdkowym ;:224 :wink:
Zeniu a czemu kora się nie sprawdziła?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Niedziela brzydka i deszczowa. W dodatku jest dość chłodno ;:222 no ale dzisiaj i tak nic w ogródku nie robię więc może padać i podlewać posadzone roślinki ;:224 . Zobaczcie jakiego gościa miałam dzisiaj :

Obrazek

Obrazek

Bardzo rzadko widuję tego ptaka więc musiałam go sfotografować. Zrobiłam duże zbliżenie bo nie chciałam go spłoszyć. Fotki nie są dobrej jakości ale wiadomo o jakiego ptaka chodzi ;:224 .

Olu ślimaki to normalnie są wredne tak samo jak nornice ;:222 . Ja też będę siała do gruntu cynie i aksamitki więc trzeba będzie jakoś je zabezpieczyć. Zobaczymy co z tego będzie bo moje parapetowe zasiewy są tragiczne ;:145 . Ciemny i bezsłoneczny marzec zrobił swoje . A może za mało się przyłożyłam ;:131 . Tak, liczę na kolory :heja .

Paulinko deszcz też jest potrzebny ale szkoda, że nie pada tylko w nocy ;:224 . Wtedy byłoby świetnie ;:215 . U mnie dzisiaj też pada i jest ponuro no ale trzeba przetrwać to . Mam nadzieję, że jak rośliny się rozrosną będzie w miarę ładnie . Z pewnością będą i zmiany bo to normalne ;:306 .

Krysiu ja ogólnie mam niewiele kory w ogrodzie. Mam je pod kulkowymi tujami i na rabacie hortensjowej. Ja mam ziemię z tych cięższych i muszę raz na jakiś czas ją wzruszyć dlatego kora mi w tym przeszkadza. Nie ukrywam też , że chyba wolę kupić więcej roślin niż wydawać pieniądze na korę :oops: . A co do wysokości roślin to z tym jest bardzo różnie. Niby pisze w sieci , że powinny mieć 50 a wyrosną mniejsze albo wyższe. Wiele zależy od miejsca gdzie rosną , od gleby i innych czynników. Ogród to ciągłe zmiany więc liczę się z kolejnymi przesadzaniami ;:306 . Obrzeża z cegły może i ładne ale z pewnością za jakiś czas cegła się zniszczy i wydłubywanie jej z ziemi będzie straszne ;:oj . No trudno, chciałam ją jakoś wykorzystać i wykorzystałam a jak padnie to pomyśle o innym obrzeżu. Właściwie to mi tez bardzo się podoba ;:224 .

Małgosiu ja pamiętam jak sadziłam moje pierwsze rośliny. Posadziłam z przodu rabaty nachyłka bo miał być niby taki niski a wyrósł mi chyba na metr ;:oj . Wszystko z tyłu zasłonił ;:306 . No a za nim miałam rozchodniki okazałe . Miały za mokro i nie chciały rosnąć. Potem edukowałam się i wszystko zmieniło miejscówkę. Z tymi wysokościami to tak jest niestety, zawsze jakaś niespodzianka ;:224 . Właściwie to na takiej rabacie na środku trawnika to nie przeszkadza tak bardzo bo zawsze z którejś strony widać daną roślinkę .

Zeniu ja nie chcę kory pod wszystkim. Pisałam już kiedyś, że mi też nie do końca kora się sprawdziła a poza tym za te pieniądze wolę kupić sobie do ogrodu jakieś rośliny. Chwasty tak czy siak rosną, nawet przez korę. Może trochę mniej ale i tak trzeba plewić. Ja korę mam tylko przy okrągłych tujach i na rabacie z hortensjami, bo zanim się rozrosną to pusto będzie. Pogoda faktycznie nie służy pracom w ogródku .

Małgosiu ja tam jeszcze coś dosadzę a i lilie wyjdą z ziemi ;:224 . Mam nadzieję, że ostatecznie nie będzie tam tak pusto .

Pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj... :wit wreszcie dotarłam do Ciebie...
Masz pięknie zrobione rabaty... takie jak lubię.. zakola, krągłości... będzie pięknie jak się wszystko rozrośnie i zakwitnie... podziwiam... ;:215
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ale fajnego gościa miałaś. Ja jeszcze nigdy nie widziałam go na żywo :D
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny dudek :D
Mój M widział je i u nas, ale mnie się nie przytrafiło jak dotąd.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko u mnie też niedziela bura i ponura, zimno jest strasznie. Prawie na zewnątrz nie byłam a na roślinki tylko szybciutko zerknęłam, czy wszystko ok.

Dudka ja nigdy z takiej odległości nie widziałam ;:185 Za to dzięcioły kochają mój stary orzech włoski i bardzo często się na nim goszczą.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ewelinko tyle przestrzeni masz,że az Ci zazdroszczę bo na wszystko jest miejsce. Uwielbiam przestrzeń więc gęste nasadzenia drzew czy krzewów nie urządzają mnie i musi być duży zielony dywan czyli trawnik a to oczko w głowie mojego męża. Kupiłam mu urządzenie do aeracji i wertykulacji ale wiosną z racji braku pogody nie udało się zrobić próby więc nadal ręczne grabienie itd. Podobają mi się grządki wysypane korą lub czymś podobnym ale podobnie jak u Ciebie ziemia ciężka i potrzebuje od czasu do czasu zruszenia. Leżąca na rabacie hortensjowej ciągle jest przesuwana w trakcie prac ... czyli niepotrzebny wydatek.
Skrzydlaty gość prawie królewski więc powinnaś być dumna bo u nas dawno takiego nie było .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewelinko...u mnie kora się nie sprawdziła bo nie wiem czemu ubywało jej. ;:oj Uciekała w ziemię. :;230 . Co roku dokupywałam i ciągle było mało. ;:108. U mnie także dziś deszczowo a czeka mnie wertykulacja trawnika. Nie zdążyliśmy przed deszczami a teraz trzeba będzie poczekać aż się osuszy. Tylko najpierw niech przestanie padać. ;:223
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko wspaniały gość, w moich okolicach nie bywają takie okazy ;:63 Jednak nie narzekam na brak ptaszków, które uwielbiam obserwować i fotografować, zresztą nie tylko ptaki :D
Życzę pogodnego tygodnia, bo pracy teraz jest najwięcej :uszy Ewelinko, a masz warzywnik?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, każdy dudek ma swój czubek, Twój gość też go posiada. ;:303 ;:303
Nie jest łatwo sfotografować ptaszka. One są bardzo ruchliwe, a Tobie się udało! ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”