To bylo tak.......cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To bylo tak.......cz 2

Post »

Mireczko widać moje pole im służy- zostawiałam zawsze kwiatostany po przekwitnięciu bo mi się bardzo podobają i zawsze wiosną usuwałam mnóstwo siewek - . W tym roku wszystkie ścięłam i miałam zamiar rozsypać na brzegu lasu ale oczywiście zapomniałam. Kilka siewek dałam bratowej ale nie wiem czy u niej przeżyją bo ma dobrą glebę :wink:

Tereniu - na pewno Tobie napiszę- jak tam maluchy -podrosły troszkę :?:

Gosiu - myślę że za kilka lat się rozłoży i będzie dobrze gdy zacznę przysypywać korą to otwory przy roślinach powiększę i powinno być ok( Tak robiłam w jednym narożniku i jest dobrze. Jedyny problem może być przy wykopywaniu - chociaż w tym roku przesadzałam hortensję i problemu nie było. Druga sprawa to to że nie zamierzam przesadzać :oops: :;230 wiem wiem głupoty gadam ;:306

Marysiu rozrosły się troszkę ?
To nie jest tak że nie chcę z Wami rozmawiać .Przez ostatnie trzy lata pracowałam po 7 godzin. Ten rok jest dla mnie okropny bo na początku pracy nie było a teraz jest sporo i pracuję po 10 godzin . W dodatku pracę mam na akord i pewnych rzeczy nie jestem w stanie przeskoczyć a pensja mniejsza niż trzy lata temu ,a gonić trzeba i jak przychodzę z pracy to sill już brak :roll:

Mariolka skąd ja to znam ;:306 Mnie osobiście żurawkomania i hostomania już przeszła ( tak myślę :;230 ) Lilii też nie chciałam i wiosną kupiłam ;:306 . Jakoś tak się ich naoglądałam przez zimę u Agnes że nie wytrzymałam . Dlatego bardzo się boję tej pory roku ;:224
Człowiek kupuje oczami a później dopiero myśli ;:223 tak miałam z hortensjami bukietowymi . Nawet nie wiem ile w tej chwili mam odmian . Teraz patrząc na nie nie widzę różnicy u koronkowych i stwierdziłam że nie potrzebnie je nabyłam, ;:223 , ale wiem że za pol roku znów mnie będą fascynować. Mam tylko nadzieję że już nie wymyślą żadnej spektakularnej odmiany ;:306

Agatko w dodatku jeszcze ma pączki ;:209 mam nadzieję że w przyszłym roku o tej porze będą jeszcze różyczki kwitły

Romciu - wypoczęta kobietko :wink: - na pewno będziesz miała cudne żurawki, a jak do mnie podjedziesz to sobie dobierzesz ;:306 .

Dziewczynki dzisiaj przyszły do mnie sadzoneczki winorośli - więc za chwilkę idę je do doniczki z ziemia przełożyć bo muszą do niedzieli wytrzymać. Mam nadzieje że za jakieś dwa trzy, latka będę sobie je podjadać, a zamówiłam białe ,różowe i ciemne (tych nie chciałam- to kolejny dowód na moją słabą silną wolę ;:306 ) A jeszcze jedno dostanę od Romci ale to już chyba się umówimy w przyszłym roku ponieważ w ten weekend zamykam sezon na działce . Pojadę dopiero w grudniu na wędzenie szyneczek i schabików :wit
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu jedna niestety odeszła (ta najmniejsza) a reszta różnie jedne pięknie rosną, a inne trochę gorzej, ale ja zauważyłam że z żurawkami już tak jest . Rok był trudny dla roślin. Ewciu życzę powodzenia w pracy i trzymaj się ;:168
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu to czekam na wiadomość ;:196
Maluchy już poszły spać , zrobiłam im kapturki z butelek , zrobię im jeszcze kopczyki , obłoże słomą i na to włókninę - myślę że dadzą radę ;:108
Zobaczymy wiosną :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewa, u Ciebie to wcale nie głupoty, bo jak widzę sadzisz w sposób przemyslany. Czyli przesadzanaia długo nie będzie.
Ja to sobie robię robotę co roku, bo nawet jak przesadzam to i tak zostawiam za mało miejsca,
Ale robie postepy
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

O matko Ewa, Twoja winorośl została w donicy na działce ,po co ja ją wykopałam ;:223
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ewo :wit
Za to żurawki lubię,że od wiosny do jesieni zmieniają się jak kameleony,, co jakiś czas inne ,ale zawsze piękne ;:108 ;:167
a tak swoją drogą to fajnie mieć w listopadzie jeszcze pięknie kwitnący clematisek ;:215
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Marysiu to prawda ta susza spowodowała ,ze kwiaty zaschnięte na hortensjach miałam już w sierpniu ;:174
Tereniu czy aby za bardzo im nie dogodzisz??? Byłam na działce i spojrzałam na znacznik i mam napisane na nim Warszawska Nike - ale coś mi się wydaje że NIke to raczej bardziej w czerwien wpada więc to chyba nie to- no chyba że niskie temperatury zmieniły kolor . Mam nadzieję że ktoś się wypowie w tym temacie
Oj Gosiu no nie wiem czy słuszniem piszesz - w Przyszłym roku mam tam zamiar jeszcze kilka igliczków wcisnąć zebu chociaż jesienią i zimą coś zielonego było :;230
Romciu - nic się nie stanie jak wiosna ją wezmę - w tym roku już na działkę się nie wybieram więc mogłaby się zmarnować :wink:
Aniu - no niby fajnie ale jak on zimę przeżyje skoro teraz zaczął kwitnienie?- Inne już bez liści , a temu coś się poplątało ;:306

Byłam na działeczce - sezon już zamknęłam - woda spuszczona, więc dla mnie może już spaść śnieg i nadejść mróz .

Przyszły sadzoneczki winorośli więc posadziłam i zakopczykowałam

Obrazek

Zjadłam 2 sztuki poziomki ;:306

Obrazek

Obrazek

Truskawka niestety nie zdąży się wybarwić

Obrazek

Większość borówek już bez liści, ale te co je jeszcze maja wyglądają cudnie

Obrazek

Obrazek

Ponieważ moja działka jest na piachach to podjęłam decyzję ze żadnych warzyw korzennych nie będę siała bo to się mija z celem .
Na trzy grządki buraczków zebrałam trzy sztuki, Te buraczki to mój największy zbiór z warzyw które wysiałam ( nie licząc pomidorów)więc możecie się domyślać jak to wyglądało. Ostatnim razem jak byłam na weekend wszystko "zaorałam" i przeniosłam tam truskawki.
Przyszły sezon zamierzam poświęcić iglakom i obrzeżom i raczej na tym poprzestanę- oczywiście jeszcze zakup kory mnie czeka więc chyba już zacznę kaskę odkładać bo 100 worków to chyba raczej mało będzie ;:131
Pozdrawiam. Ewa
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Ewa wreszcie jesteś ,tak tęskniłam za Tobą ,Fajnie że juz jesteś po pracach ogrodowych.My po drodze zabrałysmy do piwnicy dalie i koniec,Kwitną chryzantemy i to wszystko, ;:196 ;:196
;:138 ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu ;:196 Dziękuję że pamiętałaś - ale to nie jest Warszawska Nike ;:185 Warszawską Nike mam i wygląda inaczej .
to czekamy na wiosnę ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Jadziu witaj cieszę sie że wyjazd się udał
Tereniu też mi nie pasował na WN w takim razie albo ja pomieszałam znaczniki albo sprzedający pomylił odmianę . Listę zakupionych mam więc będę czekać na kwitnienia :wink:

Sezon działkowy zamknięty więc i watek ogrodowy czas zamknąć .
Mam nadzieje ze świeże rabaty zmienią się na tyle ,aby założyć wątek i Wam pokazać.
Na zamknięcie zostawię troszkę trawek- nie są to wielkie kępy ,bo wszystkie z tego roku
W przyszłym roku mam zamiar przesadzić kilka traw w jedno miejsce bo jakoś mi tak nie pasuje jak są porozrzucane ;:306 . Dokupię dosłownie kilka turzyc i zrobię ostatnie podejście pod trawę pampasową i mam nadzieje ze zostanie ze mną dłużej . Może gdybym zeszłej jesieni nie wykopała to by tą zimę przeżyła ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuje wszystkim za odwiedziny ,a moderatorów proszę o zamkniecie wątku :wit
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany