Lilie - uprawa - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.4

Post »

Mam do Was ogromną prośbę, jak wklejacie zdjęcia to piszcie proszę nad każdym nazwę odmiany jaką prezentujecie :)

Łatwiej nam będzie wtedy zbierać "chciejstwa" ;:333
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ankos7 pisze:Czy pisząc że masz - "kwitnący ogród od czerwca do mrozów" masz na myśli inne rośliny?
Ewie na pewno chodziło tylko i wyłącznie o lilie. :wink:
Są lilie kwitnące bardzo wcześnie: Lilia bulwkowata, następnie azjatki i Lilie białe, potem trąbki, OT, orientalne, LO, a na samym końcu - Lilie speciosum (wspaniałe). Więc jeśli się ma w swojej kolekcji wszystkie gatunki z pewnością można uznać, iż stwierdzenie Ewy jest słuszne ;)
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy praktykowaliście może "pędzenie" lilii w domu w doniczkach, tak by wcześniej zakwitły jak je przesadzimy do ogrodu?

Moglibyście podpowiedzić jak i kiedy to zrobić?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku posadziłam lilie do donic na początku marca i trzymałam w zimnym garażu. Gdy pojawiły się kiełki przeniosłam do widnego, ale nadal chłodnego pomieszczenia. Do gruntu posadziłam razem z bryłą korzeniową na początku maja (długo leżał śnieg). Zakwitły w normalnym terminie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Chyba trafiła mi się tygrysia zamiast azjatyckiej ma 90cm, ciekawe na jaki kolor zakwitnie ;:224
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Tygrysia to również azjatycka, a cebulki powietrzne mają nie tylko tygrysie,ale wiele
innych.
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p

Post »

To jednak dobrze mi się zdawało, tak myślałem że tygrysia to też azjatycka ale pewien nie byłem ;:14 . Miała być cordelia (azjatycka) ale myślę po tych kropkach na pączkach że to jednak nie ona, no i też ma te pączki zawieszone a cordelia ma skierowane ku górze ;:224
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adek13 piękny okaz o tej porze roku :) Zdradź proszę kiedy cebulę do doniczki wsadziłeś i gdzie trzymałeś przez zimę?

Ja tak właśnie zastanawiam się czy warto spróbować takiego domowego pędzenia, co by w maju już pięknie kwitły po przesadzeniu do ogrodu :heja
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p

Post »

Kupiłem jesienią nie wiedząc jeszcze wtedy jak wyglądają cebule trzymane w chłodni. Wsadziłem do ogrodu no i zaczęły rosnąć pod koniec listopada. Wykopałem i wziąłem je do domu żeby nie przemarzły. Są w domu w doniczkach na południowym parapecie gdzieś tak od końca listopada/początku grudnia. Niestety trzeba je doświetlać po zachodzie słońca( wtedy kiedy pojawią się pączki) bo w zimie jak wiadomo słońca mało, dzień krótki inaczej opadną nie zakwitnięte. Podlewam od czasu do czasu nawozem do roślin kwitnących. ;:333. Ta na zdjęciu miałaby 9 pączków ale za późno zorientowałem się, że dolega jej brak światła ;:124
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz przypadek sprawił, że teraz wiemy, że w domowych warunkach da radę :)

A ja zainteresowana tematem poszperałam nieco w necie i znalazłam bardzo ciekawy i przystępnie napisany artukuł o uprawie lilii w doniczkach :)

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2093

Jak tylko natrafię na jakąś dostawę cebul lilii to spróbuję takiej uprawy. Podobno przy spełnieniu wymaganych warunków azjatyckie lilie zakwitają po 60-90 dniach takiej uprawy :)

ps. Udało mi się wyszukać 2 część tego artykułu ( może sie komus przyda) :)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2167
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Co roku mi się zdarza, że napędzam się za wcześnie na zakupy- i w 2011 roku tak kupione wcześnie lilie zaczęły szybko w mojej piwnicy kiełkować- więc wsadziłam w doniczki- a ze tam ciemno przyniosłam do mieszkania i postawiłam przy balkonie- z dala od grzejnika. I tym sposobem miałam na Wielkanoc dodatkową ozdobę w domu- kwitnące pięknie lilie. /Nie dało się zatrzymać im wzrostu- nie mam takiego miejsca. / ;:306

Obrazek Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelo no ależ przecież one cudnie wyglądają :) I jak na warunki domowe, bez dodatkowego doświetlania i chemii skarlającej, to wcale Ci się nie powyciągały Brawo ! ;:138 I tyle pąków! Cudną miałaś ozdobę :)

Twoje zdjęcia tym bardziej zachęciły mnie do przeprowadzenia eksperymentu :) Ciekawa jestem tylko czy uda mi się dostać gdzieś cebule lilii karłowych... Pewnie będzie ciężko...

Jeśli wiecie, gdzie mogę teraz dostać dobre cebule tro proszę o krótkie info :wit
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Nelu na myśl mi nie przyszło, że w taki sposób można mieć piękne lilie na świę ta w domu, ile czasu trwało to podpędzanie?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Azjatyckim - gdzieś tak dwa miesiące od posadzenia do kwitnięcia :)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matemax stronę wczesniej zamieściłam linki do artykułów o pędzeniu lilii :wit
Po pracy lecę szukać cebul po sklepach :tan