Gossha gdzie można kupić coś takiego?gossha87 pisze:Ok tak też zrobię
Do kiedy trzymać je w domu?
Mam zamiar kupić takie coś, tylko bez półek:
http://www.diy.com/diy/jsp/bq/nav.jsp?a ... arch=false
a może coś innego mi doradzice?
Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pikowanie pomidorów
pozdrawiam, Anita
Z tego co wyczytałam to Gossha mieszka w Angli, ale podobną konstrukcję widziałam z tydzień temu w Leroy Merlin. Nie pamiętam, ale kosztowało to to chyba ok, 130 zł.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy łaziłam w Polsce w marcu po marketach z materiałami budowlanymi to też takie widziałam na działach ogrodniczych. Różnych kształtów, różnych wymiarów. Pewnie tego pełno tylko dobrze popatrzeć trzeba.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- NITKA
- 1000p

W mojej okolicy nie widziałam takiego piętrowego tunelu, a do okna balkonowego byłby idealny. Do najbliższego budowlanego z działem ogrodniczym mam 40 km. i jest to Obi. Chyba muszę wybyć w bardziej cywilizowane zakątki naszego kraju
Dzięki 
pozdrawiam, Anita
-
gossha87
- 10p - Początkujący

- Od: 28 lut 2011, o 16:06
dokladnie mieszkam w Anglii, ale tez mysle, że w Polsce w ogrodniczym, czy budowlanym, znajdziesz cos takiegoNITKA pisze:Gossha gdzie można kupić coś takiego?gossha87 pisze:Ok tak też zrobię
Do kiedy trzymać je w domu?
Mam zamiar kupić takie coś, tylko bez półek:
http://www.diy.com/diy/jsp/bq/nav.jsp?a ... arch=false
a może coś innego mi doradzice?
dobre do pomidorów, tylko bez półek?
-
PKasia
- 200p

- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Witam!
Tula- wielkie dzięki za wyjaśnienie ja jako pierwszy raz w tym roku musiałam zrozumieć i odróżnic własćie te liścienie od liści.
Ty mi to tak jasno wytłumaczyłaś że wreszcie zajażyłam różnicę, stokroć dzięki!!!
Właśnie o takiej składanej szklarence pisałam, nie umiem jeszcze wklejać zdjęć wiec chyba wcześniej się nie zrozumieliśmy. Nieważne- otóż ja właśnie mam taką na parapecie sprawdza się super jak jest zimno lub do samego zkiełkowania zamykasz folię a jak jest za ciepło otwierasz lub całkiem zdejmujesz, są 3 półki a mąż za pomocą rurek z pcv do wody (idealnie pasują taka sama średnica rurki) dorobił mi jeszcze na samej górze 4 półkę. No i teraz hit- takimi rurkami da się regulować również wysokość, odstęp między półkami, zastępując orginalne krótkie rurki, rurkami pcv takiej długości (w tym przypadku wysokości) jaką potrzebujemy!!!
Na prawdę polecam!!!
Moją kupiłam w Biedronce w ubiegłym roku normalna cena coś ok 60 zł, ja kupiłam póżniej, po sezonie na wyprzedaży i zapłaciłam uwaga 25 zł!!!!!!
W Kauflandzie i gazetkach Praktikera widziałam w tamtym roku takie ok 100 zł ale teraz....?
Tula- wielkie dzięki za wyjaśnienie ja jako pierwszy raz w tym roku musiałam zrozumieć i odróżnic własćie te liścienie od liści.
Ty mi to tak jasno wytłumaczyłaś że wreszcie zajażyłam różnicę, stokroć dzięki!!!
Właśnie o takiej składanej szklarence pisałam, nie umiem jeszcze wklejać zdjęć wiec chyba wcześniej się nie zrozumieliśmy. Nieważne- otóż ja właśnie mam taką na parapecie sprawdza się super jak jest zimno lub do samego zkiełkowania zamykasz folię a jak jest za ciepło otwierasz lub całkiem zdejmujesz, są 3 półki a mąż za pomocą rurek z pcv do wody (idealnie pasują taka sama średnica rurki) dorobił mi jeszcze na samej górze 4 półkę. No i teraz hit- takimi rurkami da się regulować również wysokość, odstęp między półkami, zastępując orginalne krótkie rurki, rurkami pcv takiej długości (w tym przypadku wysokości) jaką potrzebujemy!!!
Na prawdę polecam!!!
Moją kupiłam w Biedronce w ubiegłym roku normalna cena coś ok 60 zł, ja kupiłam póżniej, po sezonie na wyprzedaży i zapłaciłam uwaga 25 zł!!!!!!
W Kauflandzie i gazetkach Praktikera widziałam w tamtym roku takie ok 100 zł ale teraz....?
- Damroka
- 100p

- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, zazdroszczę Ci takich szerokich parapetów. Też mam te szklarenki zakupione w ub. roku i przytargałam je ostatnio do pokoju cała szczęśliwa, że za Twoim przykładem rozwiążę problem braku wolnych miejsc na parapetach. A tu lipa - zapomniałam już, jak szerokie są te szklarenki i niestety na parapecie nie mieszczą mi się
choć zabrakło naprawdę niewiele.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
PKasia
- 200p

Jedynie mój kuchenny parapet razem z blatem był na tyle szeroki że pomieścił tą szklarenkę. A jak zrobiłam sadzonką przeprowadzkę w chłodniejsze to też już pojawił się kłopot z wąskimi parapetami. Ale dla chcącego nic trudnego i dostawiłam tam mały stół na to belkę (by było na równo z parapetem) a co najważniejsze szklarenke, no i wuala....
ale skoro miejsca na stół brak to świetnie nadała by się też deska do prasowanie jest węższa i co za tym idzie mniej miejsca zajmuje no i taki parapet ok 20 cm + deska ok 30 cm = 50 cm czyli szklarenka. Gra naprawdę warta zachodu bo od 3 do 4 półek szerokości 70 cm na 50 cm i wielodoniczki po 2 na jedna półkę wchodzą, to razy 4 i sporo się mieści!!!!
ale skoro miejsca na stół brak to świetnie nadała by się też deska do prasowanie jest węższa i co za tym idzie mniej miejsca zajmuje no i taki parapet ok 20 cm + deska ok 30 cm = 50 cm czyli szklarenka. Gra naprawdę warta zachodu bo od 3 do 4 półek szerokości 70 cm na 50 cm i wielodoniczki po 2 na jedna półkę wchodzą, to razy 4 i sporo się mieści!!!!
- NITKA
- 1000p

Dziewczyny dzięki za informacje, może uda mi się cos takiego upolować. Na razie jestem , a raczej M jest na etapie docinania półek z płyty wiórowej na parapetowe piętra dla sadzonek. W tym roku naprawdę poszalałam z nasionami

pozdrawiam, Anita
-
PKasia
- 200p

To chyba skutki takiej ostrej i długiej zimy!!!! U mnie to samo stanowczo za dużo!!! 
- anutka_k
- 100p

- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Kontakt:
Ile potrzebują czasu pomidory na wykiełkowanie ? Kupiłam w nasiennym 1 paczuszkę i bardzo szybko mi wykiełkowały ale kupione na allegro już 2 tygodnie jak wysiane i nic .
Z tym że te z allegro nie pakowane fabrycznie tylko przez sprzedającego .
Z tym że te z allegro nie pakowane fabrycznie tylko przez sprzedającego .
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
-
PKasia
- 200p

Spokojnie normalnie od 7 do 14 dni ale ja też kupiłam na all... nie pakowane orginalnie i uspokajam, też dłużej kiełkowały a potem w mig wszystkie się na raz pokazały!
- anutka_k
- 100p

- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Kontakt:
No to mam nadzieję że mi też wykiełkuję , zależy mi akurat na tych odmianach 
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- rafik_ptp
- 100p

- Od: 5 mar 2011, o 09:36
Witam, jestem pierwszy raz na tym forum ale myślę ze mogę coś doradzić
14 dni na wschody pomidora to b. dużo a im dłużej wschodzi tym mniej wzejdzie, może podnieś temperaturę do 24C, a najlepiej odkryj jedno, dwa nasionka i sprawdź czy w ogóle zakiełkowały...
A co do pikowania to powinno się jak ma jeden liść właściwy (czyli łącznie trzy). Im młodsze rośliny się pikuje tym mniej odchorowują. A jeśli nie boicie się chemii jest super środek "PREVICUR" podlewasz zaraz po pikowaniu i żadna choroba nie bierze twojej rozsady
Pozdrawiam
14 dni na wschody pomidora to b. dużo a im dłużej wschodzi tym mniej wzejdzie, może podnieś temperaturę do 24C, a najlepiej odkryj jedno, dwa nasionka i sprawdź czy w ogóle zakiełkowały...
A co do pikowania to powinno się jak ma jeden liść właściwy (czyli łącznie trzy). Im młodsze rośliny się pikuje tym mniej odchorowują. A jeśli nie boicie się chemii jest super środek "PREVICUR" podlewasz zaraz po pikowaniu i żadna choroba nie bierze twojej rozsady
Pozdrawiam