Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pikowanie pomidorów

Post »

gossha87 pisze:Ok tak też zrobię
Do kiedy trzymać je w domu?
Mam zamiar kupić takie coś, tylko bez półek:
http://www.diy.com/diy/jsp/bq/nav.jsp?a ... arch=false
a może coś innego mi doradzice?
Gossha gdzie można kupić coś takiego? :wit
pozdrawiam, Anita
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tego co wyczytałam to Gossha mieszka w Angli, ale podobną konstrukcję widziałam z tydzień temu w Leroy Merlin. Nie pamiętam, ale kosztowało to to chyba ok, 130 zł.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Kiedy łaziłam w Polsce w marcu po marketach z materiałami budowlanymi to też takie widziałam na działach ogrodniczych. Różnych kształtów, różnych wymiarów. Pewnie tego pełno tylko dobrze popatrzeć trzeba.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

W mojej okolicy nie widziałam takiego piętrowego tunelu, a do okna balkonowego byłby idealny. Do najbliższego budowlanego z działem ogrodniczym mam 40 km. i jest to Obi. Chyba muszę wybyć w bardziej cywilizowane zakątki naszego kraju :wink: Dzięki :wit
pozdrawiam, Anita
gossha87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lut 2011, o 16:06

Post »

NITKA pisze:
gossha87 pisze:Ok tak też zrobię
Do kiedy trzymać je w domu?
Mam zamiar kupić takie coś, tylko bez półek:
http://www.diy.com/diy/jsp/bq/nav.jsp?a ... arch=false
a może coś innego mi doradzice?
Gossha gdzie można kupić coś takiego? :wit
dokladnie mieszkam w Anglii, ale tez mysle, że w Polsce w ogrodniczym, czy budowlanym, znajdziesz cos takiego
dobre do pomidorów, tylko bez półek?
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Witam!
Tula- wielkie dzięki za wyjaśnienie ja jako pierwszy raz w tym roku musiałam zrozumieć i odróżnic własćie te liścienie od liści.
Ty mi to tak jasno wytłumaczyłaś że wreszcie zajażyłam różnicę, stokroć dzięki!!! ;:196 ;:180

Właśnie o takiej składanej szklarence pisałam, nie umiem jeszcze wklejać zdjęć wiec chyba wcześniej się nie zrozumieliśmy. Nieważne- otóż ja właśnie mam taką na parapecie sprawdza się super jak jest zimno lub do samego zkiełkowania zamykasz folię a jak jest za ciepło otwierasz lub całkiem zdejmujesz, są 3 półki a mąż za pomocą rurek z pcv do wody (idealnie pasują taka sama średnica rurki) dorobił mi jeszcze na samej górze 4 półkę. No i teraz hit- takimi rurkami da się regulować również wysokość, odstęp między półkami, zastępując orginalne krótkie rurki, rurkami pcv takiej długości (w tym przypadku wysokości) jaką potrzebujemy!!!
Na prawdę polecam!!!
Moją kupiłam w Biedronce w ubiegłym roku normalna cena coś ok 60 zł, ja kupiłam póżniej, po sezonie na wyprzedaży i zapłaciłam uwaga 25 zł!!!!!!
W Kauflandzie i gazetkach Praktikera widziałam w tamtym roku takie ok 100 zł ale teraz....?
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, zazdroszczę Ci takich szerokich parapetów. Też mam te szklarenki zakupione w ub. roku i przytargałam je ostatnio do pokoju cała szczęśliwa, że za Twoim przykładem rozwiążę problem braku wolnych miejsc na parapetach. A tu lipa - zapomniałam już, jak szerokie są te szklarenki i niestety na parapecie nie mieszczą mi się :cry: choć zabrakło naprawdę niewiele.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
PKasia
200p
200p

Post »

Jedynie mój kuchenny parapet razem z blatem był na tyle szeroki że pomieścił tą szklarenkę. A jak zrobiłam sadzonką przeprowadzkę w chłodniejsze to też już pojawił się kłopot z wąskimi parapetami. Ale dla chcącego nic trudnego i dostawiłam tam mały stół na to belkę (by było na równo z parapetem) a co najważniejsze szklarenke, no i wuala....
ale skoro miejsca na stół brak to świetnie nadała by się też deska do prasowanie jest węższa i co za tym idzie mniej miejsca zajmuje no i taki parapet ok 20 cm + deska ok 30 cm = 50 cm czyli szklarenka. Gra naprawdę warta zachodu bo od 3 do 4 półek szerokości 70 cm na 50 cm i wielodoniczki po 2 na jedna półkę wchodzą, to razy 4 i sporo się mieści!!!! :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

;:138 Jak to się mówi? "Potrzeba matką wynalazków?" :lol:
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny dzięki za informacje, może uda mi się cos takiego upolować. Na razie jestem , a raczej M jest na etapie docinania półek z płyty wiórowej na parapetowe piętra dla sadzonek. W tym roku naprawdę poszalałam z nasionami :shock: :;230
pozdrawiam, Anita
PKasia
200p
200p

Post »

To chyba skutki takiej ostrej i długiej zimy!!!! U mnie to samo stanowczo za dużo!!! :wink:
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

Ile potrzebują czasu pomidory na wykiełkowanie ? Kupiłam w nasiennym 1 paczuszkę i bardzo szybko mi wykiełkowały ale kupione na allegro już 2 tygodnie jak wysiane i nic .
Z tym że te z allegro nie pakowane fabrycznie tylko przez sprzedającego . :?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
PKasia
200p
200p

Post »

Spokojnie normalnie od 7 do 14 dni ale ja też kupiłam na all... nie pakowane orginalnie i uspokajam, też dłużej kiełkowały a potem w mig wszystkie się na raz pokazały!
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

No to mam nadzieję że mi też wykiełkuję , zależy mi akurat na tych odmianach :)
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

Witam, jestem pierwszy raz na tym forum ale myślę ze mogę coś doradzić :wit
14 dni na wschody pomidora to b. dużo a im dłużej wschodzi tym mniej wzejdzie, może podnieś temperaturę do 24C, a najlepiej odkryj jedno, dwa nasionka i sprawdź czy w ogóle zakiełkowały...
A co do pikowania to powinno się jak ma jeden liść właściwy (czyli łącznie trzy). Im młodsze rośliny się pikuje tym mniej odchorowują. A jeśli nie boicie się chemii jest super środek "PREVICUR" podlewasz zaraz po pikowaniu i żadna choroba nie bierze twojej rozsady :wink:
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”