Co by tu ugotować, czyli kuchnia w pytaniach...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co by tu ugotować, czyli kuchnia w pytaniach...

Post »

Przyszła wiosna, pomidorki coraz smaczniejsze, przydałoby się zacząć robić jakieś wiosenne, kolorowe obiadki. ;:108 Macie jakieś wypróbowane sałatki, makarony lub inne cosie o "lżejszej konsystencji", którymi możnaby się zajadać w nadchodzące upalne dni? :wink:
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podbijam wątek. :D

Po 9 miesiącach radosnego koegzystowania "teściowie" opuszczają nasze/swoje skromne progi i zobowiazali nas, biedne żuczki, do wyprawienia pożegnalnego grilla. Za typowym grillem nie przepadam, "teściowa" również, bo ociekająca tłuszczem kiełbacha to nic wykwintnego, zwłaszcza w ciepły, wiosenny dzień. :roll: Prosiłabym o jakieś pomysły na grillowe przekąski, typu cukinie/papryczki/ziemniaczki/pierdoły, żeby było smacznie, kolorowo, niebanalnie i żeby pasowało do piwka. :D Myślałam też o jakim mięsiwie dla chłopaków, może żeberka? Wiem, że ludziska się nimi zajadają, ale sama nigdy nie jadłam. Czym przyprawić (zwykła grillowa mieszanka?) i ile czasu robić (tak mniej więcej, żeby nie okazało się, że nas noc zastanie, a one jeszcze niegotowe :wink: )? Wszystkie pomysły przyjmę z rozkoszą i pocałowaniem ręki. :wit

I jeszcze jedno: czy zdażyło się komuś, żeby lasagne zatraciła smak beszamelu? ;:24 Wczoraj tak miałam, powodem mogło być zbyt długie pieczenie (zamiast po 40 min wyłączyłam chyba po 90, bo mi się zapomniało :oops: ) albo za dużo sosu pomidorowego, który zagłuszył jego smak... Jak myślicie?
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam dziś po raz pierwszy w życiu kawałek mięsa z królika. Nie znam się zupełnie na przyrządzaniu takiego specjału, czy ktoś ma doświadczenie i może się podzielić sprawdzonym i niezbyt skomplikowanym przepisem? Będę wdzięczna :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Jeśli to młody, hodowlany królik, to postępujesz z nim jak z indykiem.
Jeśli strzelony, dziki, lub stary, to przede wszystkim musisz go skruszyć, czyli namoczyć ze 2 - 3 dni w occie, lub mocno zakwasić winem. Królik lubi ziele angielskie, laur, cebule, pieprz - dużo.
Wujek Google da Ci kupę przepisów.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, dzięki. Hodowlany z pewnością, bo marketowy, ale ja i tak przemrożę, bo zawsze tak robię. Jakąś potrawkę sporządzę, chyba najlepiej w koperku :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Ja na króliczym mięsku zawsze robię rosół, dodaję tłustą porcję z kurczaka , curry i mam taki rosół jak z kury. a smak niepowtarzalny, oczywiście nie chwalę się z czego jest ten rosół, bo nie wszyscy jedzą mięsko z królika.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoim też nie zamierzam ujawniać, co zjedzą :wink:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i zjedli i chwalili :) Przyprawiłam skromnie, podsmażyłam na masełku i udusiłam z kieliszeczkiem białego wina, małą marchewką, listkiem i zielem angielskim. Bardzo dobry.
Pozdrawiam - BabajAGA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”