wysadzam.,przykrywam, okopuję w kilku miejscach aby jej nie zwiało i ..zapominam aż do odkrycia. Jak jest bardzo zimno to jeszcze dłużej trzymam pod włókniną - zabezpiecza przed chłodem i co najważniejsze ogranicza parowanie i przesychanie gleby, więc sadzonki mają się bardzo dobrze. Oczywiście doskonale są podlewane w razie deszczu, a w razie gradobicia włóknina ochrania liście. Ważne - włókninę nakładamy luźno, bez naciągania - tak jak namiocik.Jak mi się uda załączę zdjęcia moich dyń.
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Tila 
wysadzam.,przykrywam, okopuję w kilku miejscach aby jej nie zwiało i ..zapominam aż do odkrycia. Jak jest bardzo zimno to jeszcze dłużej trzymam pod włókniną - zabezpiecza przed chłodem i co najważniejsze ogranicza parowanie i przesychanie gleby, więc sadzonki mają się bardzo dobrze. Oczywiście doskonale są podlewane w razie deszczu, a w razie gradobicia włóknina ochrania liście. Ważne - włókninę nakładamy luźno, bez naciągania - tak jak namiocik.Jak mi się uda załączę zdjęcia moich dyń.
Niniejszym oświadczam,iż ostatnia Tonda Padana została zjedzona. No cóż teraz to już tylko cukinie mogą mi umilić oczekiwanie na nowe dynie. 
Forumowiczka Kasia...;)
- tila
- 100p

- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O kochani dzięki
, to załozę włókninę. Tak zrobię , dzięki . A pięć szadzonek wystarczy
Ile z nich będzie dyń
(ale ja głupiutka ) Anica wrzucaj foty 
Pozdrawiam Monika
-
frant
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm.. z pięciu sadzonek ile dyń? Pojęcia nie mam , więc sie wypowiem
. To może zależeć przede wszystkim od odmiany , zagęszczenia , warunków uprawy np.pogody itd. Ja szacuje ,że ze dwie sztuki powinno być ...
Ktoś na forum zalecał kiełkowanie nasion na gazie! - moim zdaniem absolutnie nie! Kiełkowanie tylko na ligninie! Bywa,że nagle coś nam wypada i nie mieliśmy czasu na przesadzenie skiełkowanych nasion - kły im tymczasem rosną i wrastają w ligninę. Z dobrze podlanej ligniny leciutko wyciągniemy nasiona nie tylko z dużym kłem, ale nawet czasami z wiązką korzonków bez żadnych uszkodzeń, nic się nie stanie jak przesadzimy nawet z kawałkiem ligniny. Natomiast jak wrośnie kiełek w gazę to już na bank jest po nim - nie wydostaniemy nasiona bez uszkodzenia kiełka.

moje dynie c.d.

moje dynie c.d.
Anica, niezła kolekcja:)Proszę powiedz mi co to za odmiana na Twoim zdjęciu- jasna z zielonymi smugami, podobna do Sweet dumpling tylko większa,
pozdrawiam
pozdrawiam
Forumowiczka Kasia...;)
- tila
- 100p

Dwie sztuki?Wysiałam dynię olbrzymią bambino ,ktoś powiedział,ze szału nie będzie.( miałam nadzieję ze więcej)To co polecacie?frant pisze:Hmm.. z pięciu sadzonek ile dyń? Ja szacuje ,że ze dwie sztuki powinno być ...
Pozdrawiam Monika
-
frant

Tila , sorki , bo nieprecyzyjnie sie wyraziłem
, " dwie sztuki powinny być" , ale z JEDNEJ rośliny , taki ostrożny wariant przyjąłem .. Ale jeśli stworzysz dobre warunki , i rok będzie ciepły-wilgotny to dużo więcej . W literaturze i opisach rzadko podają ile owoców z rośliny , bo to możesz regulować poprzez cięcie , wielkośc też będzie rózna .. Podawane jest plonowanie z metra kw. , waha sie od 4 do 10 kg. Tak więc dynie należą do ścisłej czołowki wśród warzyw
.
- tila
- 100p

frant tak tez myślałam ze dwie na jednej sadzonce, ale liczyłam ze z pięć na jednym będzie . No własnie co z tym cięciem
Ktoś pisał ,ze trzeci pęd urywa... i nie wiem co dalej.
Pozdrawiam Monika
-
frant

No jeśli wszystko bedzie dobrze to pewnie urosnie i 5 ! Widzialem u kolegi kiedyś dynie i zawiązków miała naprawde sporo , ale zawiązała nie za dużo . Bo nie podlewał i nic nie zasilał
, to skąd roślina miała sily brać ? Czytalem ,ze dynie dobrze jest przyciąć za 6-7 liściem , wtedy sie rozkrzewi - wypuści pędy boczne a na nich owoce .. W sumie podobnie jak melon ( za 3-4 liściem przycinam )... Anica ! Ależ wypasione zbiory
, opisz co za odmiany uprawiasz... Taką ilością dyń można wykarmić całą jednostke wojskową
!
Wg mnie ilość owoców zależy od odmiany, od warunków i od tego jak duże chcemy mieć dynie.
pozdrawiam
pozdrawiam
Forumowiczka Kasia...;)
Sorki, nie odpisywalam bo mam uszkodzenie na kablu i nie mam netu.W tym roku mam 35 odmian, w tym 7 odmian F1.
Napisze jak będę miala internet. pozdrawiam
Napisze jak będę miala internet. pozdrawiam
Anica, dynie masz wspaniałe
. Patrzę z tęsknotą, bo do sezony dyniowego tyle jeszcze czasu...
A u mnie wzeszła, o dziwo, ambar, którą już spisałam na straty. Posiałam ją trzy tygodnie temu, nie było mnie dwa tygodnie w domu, wszystko podlewała siostra, więc nie wiedziałam, jak roślinki się mają. Dziś wróciłam i widzę, że w ambar ma korzenie (jest w przezroczystym kubeczku). Żadna z dyń nie wychodziła z ziemi tak długo.
A u mnie wzeszła, o dziwo, ambar, którą już spisałam na straty. Posiałam ją trzy tygodnie temu, nie było mnie dwa tygodnie w domu, wszystko podlewała siostra, więc nie wiedziałam, jak roślinki się mają. Dziś wróciłam i widzę, że w ambar ma korzenie (jest w przezroczystym kubeczku). Żadna z dyń nie wychodziła z ziemi tak długo.