Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anica
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Tila :-)
wysadzam.,przykrywam, okopuję w kilku miejscach aby jej nie zwiało i ..zapominam aż do odkrycia. Jak jest bardzo zimno to jeszcze dłużej trzymam pod włókniną - zabezpiecza przed chłodem i co najważniejsze ogranicza parowanie i przesychanie gleby, więc sadzonki mają się bardzo dobrze. Oczywiście doskonale są podlewane w razie deszczu, a w razie gradobicia włóknina ochrania liście. Ważne - włókninę nakładamy luźno, bez naciągania - tak jak namiocik.Jak mi się uda załączę zdjęcia moich dyń.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Niniejszym oświadczam,iż ostatnia Tonda Padana została zjedzona. No cóż teraz to już tylko cukinie mogą mi umilić oczekiwanie na nowe dynie. :wink:
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O kochani dzięki :) , to załozę włókninę. Tak zrobię , dzięki . A pięć szadzonek wystarczy :?: Ile z nich będzie dyń :?: (ale ja głupiutka ) Anica wrzucaj foty :wit
Pozdrawiam Monika
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Hmm.. z pięciu sadzonek ile dyń? Pojęcia nie mam , więc sie wypowiem :wink: . To może zależeć przede wszystkim od odmiany , zagęszczenia , warunków uprawy np.pogody itd. Ja szacuje ,że ze dwie sztuki powinno być ...
Awatar użytkownika
anica
50p
50p

Post »

To zależy od odmiany i jej czasu wegetacji (np. 90 lub 100,bywają odmiany 120-dniowe ) -ile dni od wysiania do owocowania, wielkości owoców, od przebiegu pogody itp. Zwykle im większe owoce tym mniej na krzaku
Obrazek

moje dynie
Awatar użytkownika
anica
50p
50p

Post »

Ktoś na forum zalecał kiełkowanie nasion na gazie! - moim zdaniem absolutnie nie! Kiełkowanie tylko na ligninie! Bywa,że nagle coś nam wypada i nie mieliśmy czasu na przesadzenie skiełkowanych nasion - kły im tymczasem rosną i wrastają w ligninę. Z dobrze podlanej ligniny leciutko wyciągniemy nasiona nie tylko z dużym kłem, ale nawet czasami z wiązką korzonków bez żadnych uszkodzeń, nic się nie stanie jak przesadzimy nawet z kawałkiem ligniny. Natomiast jak wrośnie kiełek w gazę to już na bank jest po nim - nie wydostaniemy nasiona bez uszkodzenia kiełka.
Obrazek
moje dynie c.d.:-)
caterina
200p
200p

Post »

Anica, niezła kolekcja:)Proszę powiedz mi co to za odmiana na Twoim zdjęciu- jasna z zielonymi smugami, podobna do Sweet dumpling tylko większa,
pozdrawiam
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
tila
100p
100p

Post »

frant pisze:Hmm.. z pięciu sadzonek ile dyń? Ja szacuje ,że ze dwie sztuki powinno być ...
Dwie sztuki?Wysiałam dynię olbrzymią bambino ,ktoś powiedział,ze szału nie będzie.( miałam nadzieję ze więcej)To co polecacie?
Pozdrawiam Monika
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tila , sorki , bo nieprecyzyjnie sie wyraziłem :oops: , " dwie sztuki powinny być" , ale z JEDNEJ rośliny , taki ostrożny wariant przyjąłem .. Ale jeśli stworzysz dobre warunki , i rok będzie ciepły-wilgotny to dużo więcej . W literaturze i opisach rzadko podają ile owoców z rośliny , bo to możesz regulować poprzez cięcie , wielkośc też będzie rózna .. Podawane jest plonowanie z metra kw. , waha sie od 4 do 10 kg. Tak więc dynie należą do ścisłej czołowki wśród warzyw :wink: .
Awatar użytkownika
tila
100p
100p

Post »

frant tak tez myślałam ze dwie na jednej sadzonce, ale liczyłam ze z pięć na jednym będzie . No własnie co z tym cięciem :?: Ktoś pisał ,ze trzeci pęd urywa... i nie wiem co dalej.
Pozdrawiam Monika
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jeśli wszystko bedzie dobrze to pewnie urosnie i 5 ! Widzialem u kolegi kiedyś dynie i zawiązków miała naprawde sporo , ale zawiązała nie za dużo . Bo nie podlewał i nic nie zasilał :( , to skąd roślina miała sily brać ? Czytalem ,ze dynie dobrze jest przyciąć za 6-7 liściem , wtedy sie rozkrzewi - wypuści pędy boczne a na nich owoce .. W sumie podobnie jak melon ( za 3-4 liściem przycinam )... Anica ! Ależ wypasione zbiory :shock: , opisz co za odmiany uprawiasz... Taką ilością dyń można wykarmić całą jednostke wojskową :lol: !
caterina
200p
200p

Post »

Wg mnie ilość owoców zależy od odmiany, od warunków i od tego jak duże chcemy mieć dynie.
pozdrawiam
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
anica
50p
50p

Post »

Sorki, nie odpisywalam bo mam uszkodzenie na kablu i nie mam netu.W tym roku mam 35 odmian, w tym 7 odmian F1.
Napisze jak będę miala internet. pozdrawiam
caterina
200p
200p

Post »

Anica, cierpliwie poczekamy... :D
pozdrawiam
Forumowiczka Kasia...;)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Anica, dynie masz wspaniałe ;:63 . Patrzę z tęsknotą, bo do sezony dyniowego tyle jeszcze czasu...
A u mnie wzeszła, o dziwo, ambar, którą już spisałam na straty. Posiałam ją trzy tygodnie temu, nie było mnie dwa tygodnie w domu, wszystko podlewała siostra, więc nie wiedziałam, jak roślinki się mają. Dziś wróciłam i widzę, że w ambar ma korzenie (jest w przezroczystym kubeczku). Żadna z dyń nie wychodziła z ziemi tak długo.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”