Marysiu - mar33 dziękuję, też tak uważam.
Florianie - Florian Silesia dziękuję w imieniu kosaćców. Akurat te, o których wspomniałeś, kwitną u mnie po raz pierwszy. W ubiegłym roku przeniosłam kilka kosaćców, bo rosły w półcieniu i nie kwitły. Teraz podziękowały kwiatami.
Halinko - hala67 a jaka tam ze mnie dobra ogrodniczka. W tym roku iryski bardzo się starają. Na Twoje pytanie odpowiem tak, rosną niedaleko siebie dwa iryski nn, z różnych źródeł, bardzo podobne do siebie. Umieściłam je na oddzielnych zdjęciach, bo jeden z nich ma lekki fiolecik na górnych płatkach. Ale to pewnie ta sama odmiana, bo bródki mają identyczne.
Marysiu - Maska Twoje kosaćce bardzo przezorne i dobrze, bo moim dzisiejszy przymrozek zaszkodził. Zresztą nie tylko im, zmarzło wiele roślin.
Jurku - Lokutus ja też nie mam kosiarki, a alejkę przed działką trzeba teraz sobie kosić we własnym zakresie i niestety muszę za koszenie płacić. Moja glina ma odczyn zasadowy, pod rośliny kwaśnolubne mieszam ją z torfem wysokim i piaskiem.
Iryski ładnie kwitły do wczoraj, bo dzisiejszej nocy wszystkie rozkwitnięte skosił przymrozek.
Ewuniu - ewaros a wyobraź sobie, że ja też kilka razy zaglądałam do Ciebie, bo zainteresowały mnie rowki do rozprowadzania deszczówki. Poza tym masz pieski i kotki, a to moi ulubieńcy.
Bardzo dziękuję za oddany głos w konkursie, gratulacje i pochwałę zdjęć, ale to nie moja, a aparatu zasługa.
Tak się złożyło, że wszystkie koty jakie dotychczas miałam i te domowe i działkowe, były czarne. Dasza też czarnula.
Miło mi, że moje fotki zainspirują Cię do wyboru cebulek kwiatowych.
Małgosiu - clem3 iryski niestety uszkodził nocny przymrozek, ale mam nadzieję, że nowe pąki się otworzą.
Zawilcem też jestem zachwycona, ma małe, ale urocze kwiatuszki.
Pokażę zdjęcia wykonane przed przymrozkiem, który uszkodził sporo roślin.
piwonia delikatna
tulipan zielonokwiatowy 'Groeland'
tulipan zielonokwiatowy 'Spring Green'
tulipan nn
narcyz poeticus 'Actaea'
floks Douglasa
floks wdzięczny 'Variegata'
lak wonny
obiela wielkokwiatowa
pełnik ogrodowy
szafirek błękitny 'Bling Bling'
dąbrówka rozłogowa 'Metalica Crispa'