Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba "z nas" zrezygnowała ... :(
Szkoda ... :cry:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jestem , jestem !!! Nie zrezygnowałam z FORUM (no jakże !) ale ... muszę po kolei :

Najpierw wydałam za mąż córkę , a kto ma to już " za sobą" wie , ile trzeba starań i czasu , by wszystko zaplanować , przygotować i dopiąć na ostatni guzik.Pominę kwestię remontu mieszkania, koniecznych niekończących się zakupów i przeprowadzki.Ważne,że wszystko przebiegło pomyślnie , a ja zyskałam tytuł TEŚCIOWEJ :D

Potem wyjechałam na dość długo i dość daleko - no i "uciekło" mi w ten sposób całe tegoroczne lato , ale nie żałuję , bowiem wspaniale odpoczęłam , zregenerowałam siły , odwiedziłam starych znajomych i ulubione zakątki , oraz zobaczyłam wiele nowych ,pięknych, niezwykłych miejsc...

Niestety , wszystko , co dobre ,kiedyś się kończy. Wróciłam więc do domu i ... momentalnie wpadłam w wir ! Dom, praca , zapuszczony mocno ogród, zaległe wizyty , zaległe , odkładane od dawna sprawy zawodowe, rodzinne i zdrowotne... Mimo ,że często siadam do komputera , na forum nie było dotąd czasu :( Teraz pomalutku wychodzę na prostą , więc zerknęłam do kilku ulubionych ogrodów (tyle zmian!!!) i ze zdumieniem zobaczyłam , że także u mnie było wielu gości :) :) :)
Obiecuję poodpowiadać kolejne na wszystkie zadane mi pytania . Wezmę się za to niebawem. Słowo.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ufff, odetchnełam z ulgą, że wszystko w porządku... a na aktualnosci i zaległości na Forum będziesz miała za chwilę więcej czasu... niektórzy zaczynają tu straszyć szybką zimą, to i czasu więcej będzie...
Fajnie, że już jesteś ;:168
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Toskania. Region Włoch , do którego wracam , odkrywając za każdym razem coś nowego.Trudno wybrać z masy zdjęć... pokażę więc kilka na chybił- trafił. Dawno już przekonałam się ,że nie jestem miłośniczką przewodnikowego zwiedzania wielkich miast - wolę miasteczka , wioski, podglądanie przyrody, krajobrazów , roślin , miejscowych zwyczajów... "Kulnęliśmy" na miejscu ponad 3 tyś km. ,więc odwiedzane tereny były mimo wszystko dość zróżnicowane - wybrzeże, Alpy Appuańskie , Etruria, Chianti, winnice i gaje oliwne, morze, góry, miasta , wioski , miasteczka, a także słodkie lenistwo z lampką wina i posiłkiem w miłym towarzystwie, lub nieśpieszna lektura przy akompaniamencie wszechobecnych cykad . I zapachy , i słońce ... i upał (32 - 38st !!!) Uwielbiam to :) :) :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to widzę,że pięknie spędziłaś czas,ale czekam na fotki z ogrodu ;:80 :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Wspaniałe zdjęcia. Gdybym miała wybrać najładniejsze to nie umiałabym.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Po prostu przepięknie......
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No tak - nie pisałam nic od ... bagatela - końca czerwca(!). Pora więc nadrobić zaległości. Bardzo dziękuję wszystkim za miłe wpisy i ciekawe spostrzeżenia.

Tarasem i różami , które podziwialiście na zdjęciach z czerwca , niewiele się w tym roku nacieszyłam. Trochę mi żal , ale - coś za coś... Urlop planowany na wrzesień zamienił się w wyjazd lipcowo- sierpniu. Za to był długi i bardzo udany :) Teraz pozostaje mi cieszyć się ładnymi , choć już krótkimi dniami wczesnej jesieni. Niebawem pokażę zdjęcia mojego ogrodu w jesiennej szacie , choć nie mam ich wiele.
Teraz kilka odpowiedzi:
grazynarosa22 pisze:Ewelinko-powiedz mi czy ta róża rozkłada jeszcze płatki? bo taka jak teraz jest śliczna....i gdyby tak zostało to może się skuszę....jak podasz nazwę :lol: :wink:

Obrazek
Grażynko - to "Leonardo da Vinci"

asia 0809 - Leon (Leonardo da Vinci), o którego pytałaś , nie zimuje na tarasie(cgyba by mu to nie posłużyło zważywszy ,że mieszka w dużej donicy) , lecz w zacisznym kątku przy skrytce ogrodowej. Na zime jest odpowiednio opatulony i ubrany w agrowłókninę. W tym roku też tak będzie.

Cynamon - bluszcz HEDERA - doskonale znosi u mnie upały tym bardziej ,że przecież rośnie pod koronami sosen, a więc w półcieniu. Dla tego bluszczu istotne jest , by miał " wilgotne nogi" , czyli mógł pobierać wystarczającą ilość wody z podłoża. Groźniejsze niż słońce ( za którym nie przepada) i upał jest dla niego przesuszenie.
Kocina pisze:
Nie pamiętam już jakimi ścieżkami dotarłam do Twojego ogrodu, ale przejrzenie całego wątku zajęło mi tydzień. To jedno z takich miejsc, gdzie warto nie tylko zerkać na fotki, ale też czytać. Zachwyciłam się kompozycjami, cudna hortensja pnąca (zawsze jej wypatruję i czekam aż moja będzie TAKA). Trawnik obłędny - serdecznie dziękuję za wskazówki, co robić, by czuł się dobrze i wyglądał pięknie.
Zaskoczył mnie podagrycznik, bo u mnie po dwóch latach ostrej walki wreszcie nieco się poddał - jeszcze próbuje tam i ówdzie, ale dzięki temu zdradza mi siedzibę wroga i zostaje bezlitośnie wyrwany z korzeniami. Choćby nie wiem jak cudną odmianę wyhodowano - a Twój jest naprawdę ładny - nie posadzę podagrycznika NIGDY! Kojarzy mi się jedynie z mordowaniem, plewieniem, wyrywaniem i niszczeniem. Miałam łąkę podagrycznikową... Teraz wreszcie mam łąkę trawiastą :)
Będę często zaglądać - jak zobaczysz podeptaną trawę, to znaczy że byłam ja, leżałam, gwizdałam, machałam stopą i się zachwycałam. Masz wspaniały ogród! ;:138 ;:180
Kocinko :) Miło ,że mój trawnik może Ci posłużyć do rekreacji - śladów zadeptania jak dotąd nie dostrzegłam :) Zaglądaj więc , ile razy przyjdzie Ci na to ochota. Ech , byłaś u mnie przez cały tydzień ??? No , to mi pochlebia bardzo ... żeby tyle czasu zmitrężyć nad moim małym kawałkiem zieleni...
Hortensja wyrośnie , ani się nie obejrzysz ; ona tak ma , że najpierw się sezon lub dwa aklimatyzuje , a potem...szaleje i przyrasta 0,5- 1m. rocznie !Z reguły też w 3 roku zakwita.
O PODAGRYCZNIKU pisałam ,że trzeba rozsądnie wybierać dla niego miejsce , tak , by nie miał możliwości nadmiernie się rozrastać . To ładna i niewymagająca bylina , ale trzeba nad nią panować i bezlitośnie usuwać wszystkie kłącza w miejscach niepożądanych .
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

nigella pisze:Ewelino, wpadłam by się pożegnać...szkoda, że Cię nie zastałam :lol: Wiele miłego spotkało mnie w Twoim ogrodzie.
Z przyjemnością będę Cię odwiedzała. z niecierpliwością oczekuje na Twój powrót z wakacji? Może niebawem?
Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:
Jak to : "pożegnać" ??? Dlaczego ??? Czy ktoś mi może wytłumaczyć , co się stało z wątkiem Nigelli ??? Szukałam i faktycznie go nie ma. :(
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma wątku Nigelli ,dlaczego ? ale ona nas "podgląda" spacerując po ogrodach :P :P
Ewelino-wydawałam córkę i wiem ile to czasu pochłania .No i wakacje miałaś boskie :shock: zdjęcia jak z widokówek które przysyłała mi córka.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Jak dobrze, że jesteś z powrotem :lol: zniknęłaś tak niespodzianie... super wakacje za Tobą, wspomnienia, zdjęcia... ech :wink: teraz czekam z (nie)cierpliwością na zdjęcia z ogrodu :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Ewelinko widzisz to samo co ja :D Przypuszczam ,że również uwieczniłabym te widoki co na twoich zdjęciach.Wspaniałe miejsca zwiedziłaś,poza utartym szlakiem turystycznym-to co lubię.Poznaje sie w ten sposób najlepiej kulturę i ludzi odwiedzanego kraju :D
Gratulacje z powodu tytułu Teściowej i z pewnościa złamiesz wszelkie stereotypy na ten temat :wink:
Twój urzekający ogród pewnie bardzo sie zmienił?Czekam z utęsknieniem na foteczki :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tamaryszek pisze:Ewelino,
przejrzałam cały Twój wątek od początku, obejrzałam wszystkie zdjęcia i dołączam do grona wielbicieli Twojego ogrodu !
- Jest piękny o każdej porze roku !
- Elegancki, perfekcyjnie zadbany i pełen harmonii.
- Detale niezwykle wysmakowane
- Skalniak wyjątkowy - te płaskie kamienie... niesamowite rojniki, rośliny jakoś tak "ładnie podane"
- Klimatyczne drzewa porośnięte bluszczem i hortensją
I w tym wszystkim urocza i mądra ogrodniczka...

I jeszcze kilka "zachwytów", ale połączonych z pytaniami :
- śliczna psianka jaśminowa (ta nazwa...) - czy możesz napisać czy ładnie Ci rośnie?
- wspaniałe róże, bez śladu jakiejkolwiek choroby, jak je pielęgnujesz (rosną też w gruncie przecież )?
- piękne te omszałe głazy...czy same tak zarosły czy smarowałaś je jogurtem?
- zaciekawiła mnie subtelna ismena- nie wygląda,że w doniczce posadziłaś ją co 20 cm, a może tyle gałązek wyrosło z jednej cebuli? Czy posadziłaś ją w kwietniu do doniczki i zostawiłaś na dworze ?

Mam nadzieję , że miło spędzasz czas na urlopie , ale niedługo do nas wrócisz !
Czytam , czytam i puchnę ... z dumy... pokraśniałam :oops: i miło mi się zrobiło na duszy... Pierwszy fragment Twojego wpisu oprawię sobie w ramkę - będzie jak znalazł na poprawienie nastroju w jesienno- zimowe , smutne dni ! Dziękuję.

Teraz odpowiedzi :

- PSIANKA JAŚMINOWA ładnie wygląda i silnie się rozrasta . W ubiegłym roku kwitła średnio obficie , ale za to aż do przymrozków jesiennych , więc byłam z niej zadowolona. Białe , skupione po kilka kwiateczki ładnie pachniały. W tym roku mam sadzonki od tego samego producenta. W czerwcu zaczęła kwitnąć, w lipcu i sierpniu mnie nie było , więc nie widziałam .Teraz nie kwitnie , natomiast liście są niezbyt ładne , żółtawe , niektóre już opadają . Tak więc nie wiem - czy to kwestia przypadku, mniej słonecznego lata, czy może niedostatecznej pielęgnacji ? I nie potrafię doradzić , czy warto ją uprawiać...

- Róże bez śladu choroby ? To chyba tylko na zdjęciach tak wygląda. Naprawdę róże nie są moją najmocniejszą stroną i ciągle coś je dopada - jak nie mszyce , to czarna plamistość... pryskam , nawożę , podlewam... z różnym skutkiem.

- Głazy, o które pytasz , same w ciągu kilku lat "omszały". Ja mam cienisty ogród, a to sprzyja mchom. Bardzo mi się to zresztą podoba, dodaje kamieniom "patyny". Można wywołać taki efekt smarując powierzchnie kamieni , ceramicznych garnków czy stopni jogurtem naturalnym - żywe kultury bakterii w nim zawarte przyspieszają cały proces. Ja nie musiałam się jednak do tego uciekać ...

- ISMENA - BŁONCZATKA kwitła od poł.czerwca . W donicy posadzonych było 8 cebul, mniej więcej co 20cm. Z każdej wyrósł 1 lub 2 pędy kwiatowe. Teraz stopniowo zamiera , a cebule niebawem trzeba będzie wyjąć z ziemi i przechować do przyszłego roku... To niezwykła roślina i bardzo ją lubię :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

mme33, gohna, Aszka - witajcie ! Zdjęcia z ogrodu będą niebawem .
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Witaj na forum, mnie także długo nie było. :D
Chętnie obejrzę obiecane fotki.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj Alinko :) Widziałam już Twoją cudnej urody Wnusię ! Zaglądałam bowiem raz po raz do Ciebie ;:27
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”