Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam ponownie! :)

Najnowszy żółto- bordowy falek jednak nie zrzuca kwiatów, choć tak śmiesznie zwisają w dół- ale widać tak po prostu wyrosły. A myślałam, że klapnął bo zmarzł... ;)
W sobotę otworzył trzeciego kwiatka ;:138 :

Obrazek

Ogólnie jest dobrze, wszystkie moje pędy mają już pąki (albo zaczątki) i, jak na razie, pąki trzymają się zdrowo- a znowu mamy za sobą 2 ciemne, ponure tygodnie, dopiero wczoraj błysnęło przez chwilę słonko. Niestety, pędy rosną wolno; myślałam, że pootwierają mi się na święta, a tu minie pewnie jeszcze dobry miesiąc zanim to nastąpi...

Kasiu, witaj u mnie, miło mi, ze zechciałaś przejrzeć wszystko od początku :) Rzeczywiście coś tam się jeszcze od czasu do czasu pojawia mimo ciasnoty, ale każdy nowy nabytek to już dla nie samej duże zaskoczenie :shock: :D A ten biały, o którym piszesz, ma kolejny identyczny pęd- znów 9 pąków, znów się ładnie przewiesza:

Obrazek

Tylko tym razem ma bonus w postaci dodatkowego odbicia z kilkoma pąkami na starym pędzie ;:138 Właściwie odbicia są 2, tylko jedno zahamowało wzrost- może ruszy na wiosnę..?

Aaa, przecież ja znów mam nowy nabytek..! :D Dostałam od Asi-Haim (widziałyśmy się w piątek u niej na kawce ;) ) keiki od Dendrobium Firebird- wylądowało u mnie w akwarium, muszę obfocić, to się pochwalę. Cieszę się z niego, to moje 1wsze dendrobium :heja
Swoją drogą, to moje maleńkie akwarium o wym. 15x32cm okazuje się być dużo bardziej pojemne niż się spodziewałam- wciąż są jakieś "luzy"... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uu, przykro :( Mogło je przewiać, temperatury teraz niskie, koło zera...
Ja do przedwczoraj trzymałam jednego z pąkami w kuchni, a mocno tam wietrzę, przy temperaturze 5 stopni potrafiłam wietrzyć nawet 20-30 minut i nic się nie działo (przy zerze to już raczej tylko rozszczelniam na krótko), no ale to też pewnie kwestia różnicy temperatur- w mojej kuchni w ogóle jest chłodno, więc roślinki przyzwyczajone.
Nie wiem jak u Ciebie, najgorzej pewnie jeśli się grzeje i nagle taka zmiana...
Ech, szkoda :(
Chyba musisz kupić sobie coś kwitnącego na pocieszenie ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ten w ciapki jest taki śliczny... Bardzo bym takiego chciała. Mam innego żółtego w ciapki, ale kupiłam przelany i mało prawdopodobne, by przeżył. Jak kupowałam, to korzonki wydawały się ładne, kiedyś przesadzałam, a było tylko parę długich, do tego zgnitych przy roślinie. Mi się jeszcze nie zdarzyło przelać storczyka,został przelany zanim do mnie trafił, ale bardzo mi go szkoda, bo jest woskowy.

A ten w pąkach ma dużo pąków... To biały? Też mam białego i jemu też się zawsze pędy zwieszają. Czy twój też ma takie wybujałe pędziki? (tzn. długie na 70-80 cm, bo mój takie ma).
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Dusia, biały, a pędzik ma raczej "w normie" , jakieś 50-60cm.

No to się chwal Celinko!!! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
katris
50p
50p
Od: 26 sie 2009, o 00:17

Post »

Ale będzie piękny biały, trzymam kciuki aby wszystkie pąki rozwinął. Ja mam też takiego zwieszającego się, ale on ma taką podpórkę wygiętą, więc ?na siłę? był potraktowany i dlatego tym większy mój zachwyt że Twój sam tak pięknie zakwitł.
Pozdrowionka :) Katarzyna
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Aguś :wit
Przyszłam popodziwiać Twoje pędziki, śliczne są i ciesze się razem z Tobą, że pączki nie opadły ;:138
Mam nadzieję, że niedługo zobaczę Te Twoje cuda a jak ładnie się uśmiechnę do M. to może w piątek :tan
Jedzie akurat na wykłady do Gdańska i będzie wracał wieczorkiem, więc mógłby nas odebrać ;)
Ale muszę jeszczego przekonac do tego pomysłu ;)
Pozdrawiam cieplutko ;:196

P.S. Dzisiaj zrobiliśmy z Oskarkiem pierniczki z Twojego przepisu, możesz zobaczyć w moim wątku efekty, faktycznie one są pyszne i mięciutkie ;:63
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, czasem wystarczy dość nisko podpiąć pędzik- poniżej pierwszych pąków i wtedy pęd się przewiesza, choć niestety sporo storczyków ciągnie uparcie dalej do góry, nawet mimo braku podparcia.

Asiu, fajnie, jakby się udało z piątkiem i fajnie, że pierniczki Wam wyszły- ciekawa jestem Oskarkowych wytworów ;)
U mnie, tak jak Ci pisałam, kwiaty lecą- codziennie zbieram po kilka, głównie te z wakacyjnych kwitnień, ale zaczyna też przekwitać Miltonidium Rosy Sunset, po zaledwie 3 tygodniach :/ Może obraziło się za zmianę miejsca- przywiozłam go przecież w pąkach od Mamy. Za to jeden z białych zrobił mi niespodziankę i otwiera się już dzisiaj ;) Ten tydzień byłby optymalny na wizytę- jest jeszcze trochę tych starszych, i już pojawiają się nowe kwiaty :)

Byłam już u Ciebie obejrzeć pierniczki, ale jeszcze nie ma zdjęć, pewnie je jeszcze obrabiasz. Zajrzę rano :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No trochę jeszcze im brakuje, ale jak widać- nie jest źle ;)

U mnie teraz sezon na białe storczyki :) Od późnej wiosny miałam niemal wyłacznie różowo- bordowo-fioletowe, za to teraz jeden za drugim otwierają się białe.

Ten już trochę kwitnie, ale nie pokazywałam go jeszcze- mam go od wiosny, od razu po przekwitnięciu odbił na wszystkich 3 przyciętych pędach i dlatego chyba jakoś nie mam wrażenia, żeby to był mój sukces hodowlany, i nie chwalę się nim ;) Ma w sumie 12 kwiatów i pąków:

Obrazek

Z tego dla odmiany strasznie jestem dumna- we wrześniu 2008 kupiłam go na allegro, przyszedł marny i cały klapnięty, z jakimś grzybkiem, z wiotkimi liśćmi, zaczął tracić korzenie... Rok temu dopiero odrastały mu korzenie, choć już w grudniu i styczniu wypuścił odgałęzienia i kwitł, tym razem ma i odgałęzienie i nowy pędzik, w sumie 9 pąków. Muszę kiedyś pokazać jaką masę ma teraz korzeni, zwłaszcza fantastyczne powietrzne (które uwielbiam w storczykach)! :D Właśnie dzisiaj rozwinął się 1-wszy kwiat- bardzo lubię tego storczyka, jest taki "inny", b. delikatny :) :

Obrazek

Tu jeszcze rzut na akwarium- widać keiki od Dendrobium Firebird od Asi-Haim. U Asi miało chłodno i sucho- typowy zimowy spoczynek, u mnie niestety stoi w cieple (18-20 st.), więc lekko podlałam. Ale myślę, że da radę ;) :

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aguś, przyszłam obejrzeć Twoje białaski, prześliczne są ;:167
Takie delikatne a zarazem dostojne ;:108
Keiki na pewno da radę, w lecie dasz na balkon i potem pięknie Ci zakwitnie ;)
Ja mam w chłodzie, bo chciałabym mieć kwitnące dwa razy :roll: , mam nadzieję, że się uda :)
Z tym spotkaniem w piątek, jeszcze nie wiem jak będzie, Oskar od wczoraj ma katar, chyba się przeziębił.
Ale w czwartek(jutro ;)) dam jeszcze znać co i jak, może się uda :uszy

Pozdrawiam cieplutko Kochana :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agnieszko, przepiękny nowy nabytek, podoba mi się taki woskowy z dużą ilością żółtego, u mojej "mućki" przeważa bordo, a takiego jak Twój poszukiwałam bezskutecznie przez dłuuugi czas :roll: a co do zwieszających się kwiatów to chyba taki ich urok, są dość ciężkie, może to dlatego :roll: w każdym razie u mojego woskowego jest to samo :wink:
Super wygląda ten przewieszający się pęd na białym, jak otworzy wszystkie pączki to dopiero będzie widok :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, chwilę mnie nie było u Ciebie, a tu tyle pięknych fotek! Ja przynajmniej na forum mogę popatrzeć na kwitnące storczyki, bo u mnie to normalnie posucha (kwitną dwa!)
Białe Phal. są śliczne, ja nie kupiłam żadnego, a sumie mam ich ze 4, bo tak mi zakwitły niespodzianki z przeceny. I bardzo się z tego cieszę, bo białe mają w sobie niesamowity urok :)

Ostatni Phal. nabyty z dreszczykiem jest śliczny (choć jego historia też ciekawa), gdybym tylko miała jeszcze miejsce na parapetach...
Niech Ci długo kwitnie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, jak dzisiaj ma się Oskarek? Daj znać, bo ja już żyję wizją jak jedziemy jutro szukać przekwitniętych sabotków albo cattlei i nie mogę się od niej opędzić... :D

Celinko, trzymamy! ;) Twoje też w cieple stoi?

Asiu, a ja chyba wolałabym więcej bordowego, a na pewno większe plamki... No ale jak się trafia na taki okaz, to się nie wybrzydza, tylko łapie i szybko ucieka! :D
Z tymi kwiatami to możesz mieć rację, że po prostu ciężkie (tyle wosku... ;) )- u mnie tak rosną jeszcze kwiaty Pink Panther- wszystkie do dołu- i jeśli roślina nie stoi wyżej, niewiele widać :/

Grażynko, dla odmiany od tła wolałabym coś kolorowego, no ale narzekać nie będę i na białe ;) Stęskniłam się za ich widokiem..!

Kamilko, mimo wszystko życzę Ci takiego- może kiedyś, gdzieś, jakoś go jeszcze wciśniesz :D
Białych też mam kilka, i chociaż człowiek trafia na coraz wymyślniejsze kształty, wzory i kolory kwiatów, białe to jednak podstawa, i zawsze, "zmęczona" wzorami, wracam z ulgą i zachwytem do białych. Tak, jak wszyscy podkreślają, ich niewinna, dostojna czystość nie ma sobie równych :)

Marzy mi się jeszcze bledziutki żółty, taki "czysty" cytrynek... [I sto pięćdziesiąt innych oczywiście...]
A dziś otwiera mi się kwiatek żółto-czerwonej miniaturki :) I dwa razy słonko błysnęło :) Dobry dzień, znaczy się! ;:138
Miłego dzionka wszystkim!!
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Tak moje też w cieple stoi i chyba nie za bardzo mu się podoba bo zaczyna mu jeden liść żółknąc :(
Agnieszka Co.
100p
100p
Od: 16 lut 2009, o 11:54

Post »

Przeglądnęłam Twoje ostatnie kwitnienia i zakupy i sobie podziwiam. Cudny ten pomarańczowy nakrapiany i łaciaty z Tesco. Pocieszę Cię, że moje miltonidium też juz przekwitło, więc swojemu raczej nie zaszkodziłaś transportem -te 3 tygodnie to dla nich chyba standard.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po świętach. Odpowiadam dopiero teraz na wcześniejsze posty, no ale- święta, wiadomo, brak czasu ;)

Celinko, u mojego dendrobium też kilka listków zżółkło, już odpadły, zostały tylko 2 zielone, ale nie martwi mnie to; z tego co wiem, u nobile to normalne, mogą potracić liście i zakwitnąć nawet na "łysych" psb. 3 dni temu zauważyłam na tych moich jakieś wypustki, na pewno dwie, ale chyba i trzecia będzie :) Strasznie jestem ciekawa co to może być u takiego maluszka :D

Agnieszko
, dzięki :) U mojej Mamy to miltonidium kwitnie zawsze bite 4 tygodnie, więc trochę mnie zmartwiło, że u mnie krócej, no ale skoro i u Ciebie tak krótko- może tak bywa, może to inne warunki...

Asiu, szkoda, że usunęłaś kartkę- widzę, że w niektórych wątkach jeszcze jest, była śliczna :) Mimo to, dziękuję pięknie za życzonka! :)

Celinko, Hanusiu, dziękuję Wam również ;:196

A teraz co u mnie nowego... Moje roślinki zrobiły mi jednak prezent na święta i do wigilii rozkwitło ich aż 5 :shock:

Tak było jeszcze 2 dni przed- pąki cambrii:

Obrazek

Tak dzień przed:

Obrazek

Tu już pełnia rozkwitu. Ładna ta moja cambria! ;) I pachnie na cały pokój:

Obrazek

Biały przewieszony, dalej splątany z drugim białym- tak sobie razem stoją na oknie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten rozwinął mi się na nowym pędzie, ale wciąż jeszcze kwitnie na starym, tak, że jest to tylko kontynuacja:

Obrazek

I niezawodna miniaturka- to już jej trzecie kwitnienie od lutego 2009r, tym razem będzie na dwóch pędach:

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”