Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zanna pisze:[...]Jak wstawiać cytaty z innych wątków? Podpowiedzcie!
Ja robię w następujący sposób:
najpierw robię cytuj w miejscu w ktorym jest text, ktory chcę zacytować.
Jak otworzy się okno odpowiedzi z cytatem, to zaznaczam wszystko, kopiuję do schowka, i idę do wątku, w którym chcę umieścić cytat,
W tym wątku robię odpowiedz i wklejam zawartość schowka.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu czas wstać bo piękna wiosna na dworze
Piszę teraz rano bo zauważyłam że po popołudniu i wieczorem jestem taka zmęczona że mam problem ze skupieniem się nad odpowiedziami na posty ,chyba się Aniu starzeję
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Tyle wrzosów ,szooooooooook .Czeka cię mnóstwo pracy ,ale efekty będą powalające .
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - gdzie Ty jesteś - sadzisz wrzosy ????
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu jak wrócisz z Ostaszewa to daj znać czy coś ciekawego wyłożyli ja byłam w Biedronce i nic nie było.Jutro wybieram się do Ostaszewa
Genia
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Bernadetto, jeszcze nie sadzę wrzosów, ale wszelakiej ogrodowej roboty u mnie dostatek. Dziś do południa byliśmy na ogrodowych zakupach, a po południu walczyliśmy z kolejnym kawałkiem ogrodu. Umacnialiśmy coś, co rok temu obsadziłam, w nadziei, że rośliny same powstrzymają spływ piasku. Dziś wszystkie rośliny (na szczęście niewiele, same skalniczki) wykopałam, mąż nataszczył kamieni i umocniliśmy ten fragment porządnie. Oboje ledwie się ruszamy :)

Geniu, w Ostaszewie robiłam głównie zakupy z wyposażenia. Z roślin zauważyłam, że wyłożyli róże i chyba jeszcze zeszłoroczne powojniki i pojedyncze sztuki innych roślin, takich jak trzmieliny szczepione. Oprócz tego czynny już ogród zewnętrzny, gdzie jest trochę bylin (mało) i dużo iglaków.
My kupiliśmy: ręczny opryskiwacz ciśnieniowy Marolex (taki mi na razie wystarczy), beczkę 60l (do tego co większość :) ), dwa worki kwaśnego torfu, widły porządne, książkę "Ochrona roślin ozdobnych", dwie multidoniczki z podstawkami, Mildex do wrzosów, Asahi SL, stymulator do kompostu, wapno i kilka bylin: gęsiówkę, żagwin, rozchodnik okazały i skalnicę. O rety, jak napisałam, to widzę, że zaszaleliśmy nieźle :) Ale to same absolutnie niezbędne rzeczy ;)

Melduję również zainteresowanym, że na razie po dwóch nocach z temperaturą po -5 stopni wrzosy mają się dobrze.

Fatalnie natomiast wygląda hebe pod domem, ma parę zielonych gałązek, ale większość jest uschniętych zupełnie brązowych. Nie wiem czy je przyciąć do ziemi, czy z tych zielonych gałązek zrobić sadzonki, a temtego się z bólem serca pozbyć ? Także ognik sadzony we wrześniu ma wszystkie liście brązowe, ale może sobie jakoś poradzi? Pięknie za to przezimowały laurowiśnie we włókninie i rododendron pod sosonowymi gałązkami.

I moje cebulki ruszyły na całego, krokusów wyszło już bardzo dużo, ale jeszcze są maciupkie, cebulica też wychodzi. Tylko tych nieszczęsnych przebiśniegów nie widać...
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu naprawdę zaszalałaś ale jak ja jeżdżę to tak samo jest .Pojadę pooglądać a zazwyczaj na oglądaniu się nie kończy.
Dziś moje krokusy były pozamykane
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to widzę, że praca już wre na całego.
Ależ będzie pięknie.
Mnie też bardzo się podoba zestawienie zieleni i odcieni różu i fioletu.
Powojnikowi wokół korzeni możesz ułożyć kilka kamyków, lub podsadzić rozchodnikiem.
Ladnie to wygląda. Możesz też wsadzić bodziszek, ma podobne wymagania i rośnie na każdej glebie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to Aniu zaszalałaś z zakupami .. ale - cieszą takie zakupy bardzo
Czekam na fotki z twojego pięknego ogrodu :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Wspaniałe nabytki Aniu! Jak to wszystko się zaaklimatyzuje, rozrośnie...Coś pięknego!
Ja na szczęście nie mam auta, więc na Ostaszewo skazana jestem wyłącznie, gdy jadę z Przyjaciółką...
Mieliście sporo pracy z kamlotami...Jak skończycie, dacie fotkę Waszego działa, mam nadzieję?
Jestem bardzo ciekawa jak będzie Wasz ogród wyglądał latem...
Nasionka już przygotowane są dla Ciebie!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu ,ale mamy brzydka pogodę.Dziś to nawet synek pewnie nie pójdzie do ogrodu.
Ja zaraz wyruszam na łowy po sklepach ogrodniczych .Jak wrócę to powiem czy udało mi się coś ciekawego kupić.
Genia
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zanna pisze:"Długo myślałam nad tą Destined to see, na zdjęciach, które oglądałam wyglądała o niebo lepiej niż na Twoim opakowaniu, po prostu piękna, ale w końcu na razie inna wygrała."

Cytuję Ciebie z wątku Babopielki :lol: . Szkoda Aniu, że go nie wybrałaś. Widziałaś zdjęcia w wątku Rainstada? Cudo!!!
Jak wstawiać cytaty z innych wątków? Podpowiedzcie!
Aniu, wiem, że jest piękna, ale musiałam sobie powiedzieć nie w pewnym momencie :) W przyszłym roku też będę robić zakupy :)
agape pisze:Witaj Aniu!
A masz już opryskiwacz do tego oprysku wrzosików?
Już mam, taki ręczny Marolox Master 1500. W ogóle to te opryski spędzają mi sen z oczu. O wrzosy już się tak nie martwię, dziś Jol_ka odebrała swoją część i przy okazji podzieliła się ze mną środkiem, który polecał pan Wolski, Sarfunem 500 SC.
Bardziej martwi mnie kondycja innych moich roślin. Po wtępnym przeczytaniu książki, którą wczoraj zakupiłam, zdiagnozowałam moje goździki jako chore, bodajże mają alternariozę (choroba grzybowa) i to bardzo zaawansowaną (praktycznie wszystkie stare liście :( ). Piszą, żeby palić liście porażone lub usuwać całe rośliny, a tak ładnie były już rozrośnięte :( Z jednej strony więc nie chcę chemii, bo boję się skutków, z drugiej martwię się, czy bez tego moje rośliny nie powypadają. Jutro popryskam te goździki wyciągiem sporządzonym wg przepisu Grażynki kogry, z czosnku i szałwii, ale wątpię czy im pomoże...
kogra pisze:(...)
Powojnikowi wokół korzeni możesz ułożyć kilka kamyków, lub podsadzić rozchodnikiem.
Ladnie to wygląda. Możesz też wsadzić bodziszek, ma podobne wymagania i rośnie na każdej glebie.
Grażynko, dziękuję za pomysł z bodziszkiem. Bardzo mi się on podoba, a jakoś nie przyszedł mi do głowy :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, Bernadetko, Agnieszko, Jolu, bardzo dziękuję za odwiedziny. Zakupy spore, bo już część rzeczy od dawna była zaplanowana do zakupienia (opryskiwacz, beczka, widły), a wiadomo, że zawsze w sklepie jeszcze coś człowieka skusi. Wolę jeździć z mężem, jakoś przy nim łatwiej mi się oprzeć pokusom :)

Przepraszam, że jakoś tak trochę po macoszemu traktuję mój wątek, ale chłonę teraz wszystko o ochronie roślin, o ekologicznych i chemicznych środkach, skuteczności, zagrożeniach, no i oczywiście wszystko o wrzosach.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

ja tez wokól powojników posadziłam bodziszek, on sie ładnie rozrasta, wyglada super, a po zakupy masz racje dobrze iść z obstawą, :D
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Aniu praca u Ciebie wrze aż Ci zazdroszczę.Zerknij na P.W.
Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”