Słów kilka o zdjęciach:
- tło jednolite, kolor jest sprawą drugorzędną (większość zdjęć obecnie robię na tle jasnej ściany); ciemne tło wychodzi kiedy używa się lampy błyskowej - obiekt z pierwszego planu jest dobrze oświetlony, plan dalszy jest ciemny
- manualnie ustawiam przesłonę - od jej ustawienia zależy głębia ostrości, czyli to, jak duża część fotografowanego obiektu będzie ostra
- ustawienie czasu przy użyciu lampy błyskowej w zasadzie nie sprawia problemu - robię zdjęcia na 1/80 s, taka wartość zapewnia wystarczająco dużo światła zastanego, żeby zmiękczyć obraz
- autofocus mam ustawiony jednopunktowo, jest to bardziej precyzyjne i lepiej odpowiada moim potrzebom, przy ustawieniu wielopunktowym pojawiają się problemy przy obiektach bardziej przestrzennych bądź małych - poszczególne obszary autofocus'a "widzą" różne odległości i zdjęcia wychodzą nieostre, bądź wyostrzone nie tam, gdzie by się chciało; ręcznego ustawiania ostrości używam sporadycznie, najczęściej przy złym oświetleniu, gdy automat głupieje
- i sprawa w mojej ocenie najistotniejsza - rozproszenie światła lampy błyskowej. Ja używam własnoręcznie zrobionego dyfuzora (jest dobrą i niskokosztową

alternatywą zewnętrznych lamp błyskowych). Rozproszenie światła zmiękcza cienie, ładniej doświetla fotografowany obiekt i znacznie zmniejsza ryzyko "przepalenia"; światło nie jest takie ostre i nie powoduje takich mocnych kontrastów i cieni, które "spłaszczają" zdjęcie i generalnie obniżają jego urodę - w mojej ocenie w każdym razie.
Rzadko obrabiam zdjęcia, zwykle jedynie umieszczam na nich podpis.
A tak czy inaczej - najważniejszy jest dobry pomysł i staranność w jego realizacji

Nawet zmiana perspektywy zdjęcia poziomo/pionowo sprawia, że zdjęcia się różnią

Poniżej przykład (fotki zrobione dzisiaj), zdjęcia na tle jasnej ściany, praktycznie z tego samego punktu (bez statywu, z ręki), różnica w ustawieniu aparatu i, co za tym idzie, kierunku, z którego pada światło. I widać różnicę.
I to już koniec przydługawych wywodów

Mam nadzieję, że komuś pomogą powyższe informacje.
Mąż M.