Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny jest, przypomina mojego "mikołajka" ale Twój kształt kwiatów ma inny, płatki są bardziej podłużne :wink:
No i kolor taki sam na wszystkich płatkach, a u mnie taki kameleon trochę, od bordo po fiolet :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

o i znów piękne zdjęcia pięknego kwiatu

jak się dorobię lustrzanki to mam nadzieję, że też się nauczę tak cykać :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Magdo, u Ciebie niezmiennie :roll: można pisać to samo: piękne kwiaty i piękne zdjęcia :D Bardzo lubię woskowe i grube kwiaty, a kolor Twojego bordowego też jest wyjątkowy ;:15
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu, pokazujesz takie cudności ,że mnie tu skręcać zaczyna, a na wystawy do wiosny trzeba czekać.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Anussko - sprawdzałam wczoraj i nie pachniał. Ale może nie ta godzina, albo słoneczko na niego nie padało. Będę się jeszcze wwąchiwać :wink:

Jeanne - Twój "mikołajek" rzeczywiście podobny do mojego, choć górne płatki ma bardziej rozbielone :D

Mała_MI - bardzo chcielibyśmy lustrzankę :wink: (pewnie kiedyś w przyszłości....). Bardzo miłe to, co piszesz :oops:

Mambo, Reniu - dziękuję za odwiedziny :D Niestety sporo z ostatnio pokazywanych to powtórki, bo nowe albo za młode, inne znów nie chcą współpracować choć wydają się pełnoletnie :wink: A do wystaw niestety troszkę jeszcze przyjdzie poczekać.. :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Madziu, niestety do wystaw trzeba jeszcze trochę poczakać, a ja już nie mogę się doczekać ;:169 Oby do wiosny ;:224
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

madzik pisze: Mała_MI - bardzo chcielibyśmy lustrzankę :wink: (pewnie kiedyś w przyszłości....). Bardzo miłe to, co piszesz :oops:

zrobiło się małe OT ;) czyli rozumiem, że robisz te zdjęcia na manualnych ustawieniach kompaktu ?

kurczę moje "fotograficzne" książki bratu pożyczyłam, i teraz nie mam jak zerknąć. możesz mi napisać więcej jak się do tego zabrać.
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mala_MI pisze:
madzik pisze: Mała_MI - bardzo chcielibyśmy lustrzankę :wink: (pewnie kiedyś w przyszłości....). Bardzo miłe to, co piszesz :oops:

zrobiło się małe OT ;) czyli rozumiem, że robisz te zdjęcia na manualnych ustawieniach kompaktu ?

kurczę moje "fotograficzne" książki bratu pożyczyłam, i teraz nie mam jak zerknąć. możesz mi napisać więcej jak się do tego zabrać.
Mala_MI - ja sama robię bardzo przeciętne zdjęcia na automacie :oops: . Zdjęcia na "manualu" pstryka M. Jak przyjdzie to napisze Ci co i jak - wiem, że czytywał jakieś forum fotograficzne i dzięki temu też wzbogacił wiedzę (stamtąd był pomysł zrobionego własnoręcznie gadżetu pod nazwą "dyfuzor", który pięknie doświetla obiekt a jednocześnie rozprasza światło - tak mi się przynajmniej wydaje....).
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słów kilka o zdjęciach:
- tło jednolite, kolor jest sprawą drugorzędną (większość zdjęć obecnie robię na tle jasnej ściany); ciemne tło wychodzi kiedy używa się lampy błyskowej - obiekt z pierwszego planu jest dobrze oświetlony, plan dalszy jest ciemny
- manualnie ustawiam przesłonę - od jej ustawienia zależy głębia ostrości, czyli to, jak duża część fotografowanego obiektu będzie ostra
- ustawienie czasu przy użyciu lampy błyskowej w zasadzie nie sprawia problemu - robię zdjęcia na 1/80 s, taka wartość zapewnia wystarczająco dużo światła zastanego, żeby zmiękczyć obraz
- autofocus mam ustawiony jednopunktowo, jest to bardziej precyzyjne i lepiej odpowiada moim potrzebom, przy ustawieniu wielopunktowym pojawiają się problemy przy obiektach bardziej przestrzennych bądź małych - poszczególne obszary autofocus'a "widzą" różne odległości i zdjęcia wychodzą nieostre, bądź wyostrzone nie tam, gdzie by się chciało; ręcznego ustawiania ostrości używam sporadycznie, najczęściej przy złym oświetleniu, gdy automat głupieje
- i sprawa w mojej ocenie najistotniejsza - rozproszenie światła lampy błyskowej. Ja używam własnoręcznie zrobionego dyfuzora (jest dobrą i niskokosztową :) alternatywą zewnętrznych lamp błyskowych). Rozproszenie światła zmiękcza cienie, ładniej doświetla fotografowany obiekt i znacznie zmniejsza ryzyko "przepalenia"; światło nie jest takie ostre i nie powoduje takich mocnych kontrastów i cieni, które "spłaszczają" zdjęcie i generalnie obniżają jego urodę - w mojej ocenie w każdym razie.
Rzadko obrabiam zdjęcia, zwykle jedynie umieszczam na nich podpis.
A tak czy inaczej - najważniejszy jest dobry pomysł i staranność w jego realizacji :) Nawet zmiana perspektywy zdjęcia poziomo/pionowo sprawia, że zdjęcia się różnią :) Poniżej przykład (fotki zrobione dzisiaj), zdjęcia na tle jasnej ściany, praktycznie z tego samego punktu (bez statywu, z ręki), różnica w ustawieniu aparatu i, co za tym idzie, kierunku, z którego pada światło. I widać różnicę.
I to już koniec przydługawych wywodów :) Mam nadzieję, że komuś pomogą powyższe informacje.
Mąż M.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mężu M, bardzo dziękuję za 'wywody"
wczoraj próbowałam coś tam działać na manualu. wyszły lepsze zdjęcia niż z automatu (rzeczywiste kolory kwiatu, wyraźne), ale tło też się łapało w kolorze (właśnie jasna ściana). będę próbować dalej :)
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Gratuluję wspaniałych efektów uprawowych i zdjęciowych, szczególnie u botanicznych phalaenops'ów i udanej reanimacji ;:138, mnie jakoś fotografowanie nie pociąga jeszcze....niestety dla forum
Wprawiam się w reanimacji cattleya'i (Blc "Alma kee), większość korzeni usunęłam zostawiając 2 resztki powietrznych, teraz już pokazały się nowe 3 korzonki...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Wspaniała lekcja fotografowania ! A czarne tło w Waszych zdjęciach Madziu, to już chyba "znak firmowy" :wink:
Przeglądnęłam kilka stron wstecz i znów powody do gratulacji :!: Szczególnie za wyprowadzenie biedactwa z jednym liściem. Widzę, ze wsadziłaś go z tymi nowymi korzonkami do sphagnum. Ja też wolę do reanimacji bardziej mech torfowca , niż keramzyt. Mimo, że wymaga zwiększonej czujności w utrzmaniu właściwej wilgoci.

A biały falenopsis z przeceny, NIESAMOWITY. Chętnie bym Ci go porwała ;:175 !
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario Tereso - dziękuję za miłe słowa i życzę Ci powodzenia w reanimacji cattlei :D

Joanno - ciemne tło podoba mi się w "portretach", ale bardzo lubię też oglądać zdjęcia storczyków na parapetach, półeczkach, stolikach itd - generalnie w ich "naturalnym" :wink: środowisku. Czasem zupełnie przypadkiem można podpatrzeć u kogoś jakieś ciekawe rozwiązanie, np. w kwestii upychania większej ilości roślin... :lol:
Mój zdechlaczek z jednym listkiem te korzonki wypuścił właśnie w sphagnum (inne podłoża się nie sprawdziły)- od jakiegoś czasu tylko jego używam do reanimacji roślin kompletnie bez korzeni. W lecie kupiłam Zygopetalum ze wszystkimi zgniłymi korzonkami (stwierdziałam, że za 2,99 mogę się podjąć takiego wyzwania - od razu było widać utopioną zawartość doniczki...). Wsadziłam w sphagnum, od czasu do czasu je zraszałam i....wychodzą dwa malutkie przyrościki i nowe korzonki :heja (choć w międzyczasie wycięłam podgniwającą starą psb).
Za to sam keramzyt świetnie się sprawdził w przypadku skrzydłokwiata. Przeczytałam kiedyś wątek Teresy600 o hydroponice i postanowiłam spróbować. Wprawdzie to tylko takie pseudo - hydro, bo bez wskaźnika poziomu wody, ale roślina jest 2 x taka, jak przed przesadzeniem....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Madziu,
masz mnóstwo cudowności (włącznie z mężem ;) ), ale doskonale o tym wiesz, więc ja o czym innym: masz wyjątkowe szczęście do niespodzianek - każda z nich ma naprawdę (!) piekny kolor! Dzięki przeczytaniu Twojego wątku nabrałam jeszcze większej ochoty na niespodzianki. Na razie mam tylko jedną i to w reanimacji, wcześniej bałam się że trafię na kolory, jakich nie lubię czyli głównie te najpopularniejsze różowe, ale widzę, że nie jest to reguła... :) W weekend pędzę do obi, może akurat będą jakieś tanie przekwitnięte... ;)

A Tobie, cóż, gratuluję odwagi, dobrej ręki i tak dalej. Sama wiesz- podpisuję się po prostu pod kilkoma losowo wybranymi wcześniejszymi postami, u Ciebie wszystkie to zachwyty ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Agnieszko za takie miłe słowa :oops: Mąż zrobił tak samo, jak mu pokazałam co o nim napisałaś :lol: - i chyba będzie będzie mi ten wpis wygrzebywał dla przypomnienia, jeśli kiedyś będę miała akurat odmienne zdanie :wink:
Co do niespodzianek - oczywiście, jest ryzyko, że trafi się na drugiego takiego samego lub w niezbyt pożądanym przez nas kolorze, ale ryzyko finansowe niewielkie (jeśli hurtem się nie kupuje :lol: ). Zawsze później można komuś podarować taką powtórkę ;D Ja na początku w zasadzie kupowałam wszystkie w miarę zdrowo wyglądające rośliny (nie było ich zbyt wiele, a i na przecenione duużo trudniej było trafić - nie to, co teraz - 2 , 3 piętrowe regały..).
Jednak w miarę ubywania miejsca na parapetach troszkę się opamiętałam i starałam się brać storczyki, które mają chociaż usychające kwiatki, żeby nie zdublować koloru. Póki co - sprawdziło się - powtórek nie było. Została mi jeszcze tylko jedna Phalaenopsis niespodzianka, bardzo uparta zresztą :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”