Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój wiejski świat

Post »

Witam serdecznie!
Dzień bez deszczu chociaż dosyć mokry ;:222 Ja niestety pół dnia straciłam czekając na listonosza, bo niestety już mnie w ogrodzie nie szukają tylko wsadzają awizo ;:222 Do ogrodu wyszłam dopiero po 15, ale udało mi się skosić trawę również poza ogrodzeniem wokół warzywnika Obrazek

Elu muszę sprawdzić jak to z liliami, ale kiedyś tam rosło kilka lilii, które przepadły :wink: Jesienią dostałam od sympatycznej dziewczyny na naszym FO, która rzadko się pojawia ale bywa ;:333 wysłała mi ogromne dwie cebule i dlatego tak wspaniale zakwitły ;:215 Ja miałam jeszcze rok temu taką lilię, a w tym już nie wyszła ;:202 Więc mam nagrodę.
Widziałam, jeżówka śliczna i jak Ci nie żal dzielić to poproszę Obrazek , ale koniecznie poszukaj coś u mnie Obrazek

Jadziu jeżówka nie lubi ścisłej gliny, raz posadziłam w miejscu kamienistym i rosła przepięknie i podkusiło mnie ja przesadzić...straciłam ;:222 Teraz posadziłam tez w takich kamykach i zobaczymy?
Rudbekie miały być jednoroczne ale przetrwały zimę i wspaniale się rozrosły.
Liliowiec jest taki jak na zdjęciu

Obrazek

Basiu ja jednak myślę, że one nie biorą się znikąd Obrazek może przetrwa mała cebulka, a duża zgnije i po dwóch latach lilia zakwita podczas gdy o starej cebuli zapomnieliśmy ;:306 Rudbekia jest z nasion, nie wiem czy nasiona powtarzają cechy ale mogę Ci posłać Obrazek

Lidziu to jest któraś z rzędu próba posadzenia jeżówki u mnie i tak jak pisze Jadzi wiem, że dobrze czują się w kamienistej glebie. Czy tym razem też się uda je zatrzymać? zobaczymy :roll: Do tej pory staram się zatrzymać jedynie tylko takie odmiany. Spróbuję pozbierać nasiona miłka, tak to malutki kwiatuszek ale jego czerwień jest tak wyrazista, że trudno go przeoczyć. Pysznogłówka nie wiem czego odeszła może trzeba ja odnawiać, a ja jedynie wykopywałam pojawiające się siewki czy odnogi. To mam już drugą ofertę ;:180 Lidziu ogród jest na tyle zadbany na ile siły pozwalają, bo jest dużo pracy przy nim i nie wszystko udaje się opanować. Niestety mimo ciągłego zarzekania się powstają coraz to nowe rabatki ;:306
U mnie też jest mokro ale nie aż tak ;:185 jednak przydałoby się trochę ciepła, nie koniecznie wielkiego upału ale słońca i temperatury powyżej 20 st.
Lidziu pisałam u Ciebie o komelinie, dostałam nasiona z takim opisem i wysiałam (podpisane). Dwa lata są tylko takie listeczki :wink:

Obrazek

Ewuniu wyszło mi parę maleńkich sadzonek cynii i tak bardzo się cieszę, że narastają i tworzy się coraz większa kępa ;:167 Lilia tak wspaniała jak ofiarodawczyni ;:215

Lucynko podlało roślinki ekonomicznie, bo siąpiło dwa dni prawie. Lilie pojawiły się nowe, a piegowate jeszcze nie kwitną, chociaż pąki już nabierają kolorów Obrazek
Wyższej temperatury i słońca pragnie i ogród i ja ;:3 ...MY ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu na pewno jeżówki nie lubią zwięzłej gleby i to jest przyczyna niepowadzenia. Może teraz mi się uda? zobaczę!
Pytałaś mnie kiedyś czy mam możliwość nabycia zrębków i chyba nie odpowiedziałam, więc teraz odpowiadam ...nie mam ;:185 To chyba nie do końca jest niespodzianka. W tym miejscu rosła kiedyś ogromna kępa lilii, żółte siały się na potęgę...aż zniknęły ;:130

Bea pewnie też masz glebę gliniastą Obrazek Rozluźnij glebę żwirkiem i może będzie lepiej. Koleusa od kogoś dostałam i takich prezentów miałam kilka, ale tylko ten trwa ;:333

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrej nocy!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ta lilia , którą nie wiesz skąd się wzięła. to lilia Nymph , tez ja mam. piękna dama :D
Lilie , jeżówki,, masz bardzo ładne.
A ten liliowiec catherine,,, to ja bardzo lubię,śliczna klasyka ;:167
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Sądząc po wyglądzie liści, to nie jest komelina. Jak uda mi się dzisiaj zrobić zdjęcie liści, to zobaczysz różnicę.
Zapomniałam ostatnio pochwalić śliczny goździk z siewu i dorodny koleus.
U mnie znów zanosi się na deszcz, a ciemno jak w nocy.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, wszystko teraz pięknie kwitnie. Przepadła mi w lilia Lankon, Twoja kwitnie? Może na przyszły rok odbije? Zobaczymy ;)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :wit

Nie zaglądałam na forum, troszkę się rozchorowałam. Niby zwykłe przeziębienie, ale zmogło mnie. Jestem na zwolnieniu, zdrowie wraca. :D
Miałam dużo czytania u Ciebie w wątku i u Małgosi.
Dziękuję Ci za pamięć o mnie i pozdrowienia. ;:180 ;:180
Pytałaś u Małgosi , czy kwiat na zdjęciu to cynia czy nagietek? To cynia, sama nawet zrobiłam sadzonki . ;:108

Obrazek

Miłego dnia życzę. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Śliczne lilie ;:138
Sporo mi w tym roku ich poginęło, ale może się odrodzą, chociaż chyba nie bo cebulki pogniły.
Natomiast zastanawiałam się skąd mam coraz więcej pomarańczowych lilii, chociaż takowych nie kupowałam.
Już wiem, czerwone po kilku latach zmieniają się w pomarańczowe.
Winogrono wspaniale obrodziło ;:215
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit :wit :wit
Bardzo proszę o "wsadzenie"dla mnie patyczka róży Remy Martin -do ziemi-oczywiście ;:108 ;:306
Wspaniałego dnia ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam pięknie ;:180

Aniu potwierdzasz, bo Ela już ją nazwała :D Ty masz dużo pięknych lilii ;:333 Tak! Ty wiesz że ja te klasyczne liliowce najbardziej lubię :D ślicznie się rozrastają i są zupełnie bezobsługowe Obrazek

Lidziu i u mnie pogoda nieciekawa i siąpi co jakiś czas...jak w Irlandii ;:306 Już jestem pewna że to nie komelina, a z nasionami to była pomyłka, zdarza się że o czymś innym się myśli a co innego pisze ;:306 Nie wiem co to i poczekam jak zakwitnie ale komelinę to chyba też mam i muszę zrobić zdjęcia jak zakwitnie :D Goździk jednoroczny z nasion Obrazek

Justynko w jednym miejscu moja Lancon też się nie pokazała a w drugim z paru gałązek została jedna :? Po kwitnieniu wykopię i zobaczę jak wygląda cebula :wink:

Beatko duzo zdrowia życzę, pogoda jest tak zmienna, że łatwo o przeziębienie ;:168
Cynia niesamowita, taka nietypowa ;:333
Serdecznie Cię pozdrawiam i uważaj na siebie ;:196

Ewuniu to jedną zagadkę nam wyjaśniłaś, bo dziewczyny zastanawiały się czy lilie zmieniają kolor :wink:
Wiele cebul znika, bo chorują, coś je zjada albo po prostu jest im za mokro. Cebule lilii potrzebują dobrego drenażu.
Nie wiem czy to dobry rok dla winorośli czy też sadząc różne rodzaje mamy wreszcie zapylacze, bo winogrona też ich potrzebują ;:333

Elu jeden już siedzi od dwóch dni ciiii!
Miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wróciłam Marysiu i biegam po Waszych ogrodach, bo swój jutro dopiero zobaczę :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Kochana Iwonko ;:196 cieszę się i jutro proszę nie rzucaj się na chwasty ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu ;:196 ;:196 ;:196 no oczywiście, że nie będę, Adasia jak by co zagonię :wit a i z rana synuś przyjedzie to może pokosi trawę ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko kochają Cię facety ;:167 ale wiem, że zasłużyłaś sobie na to ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu dzisiaj przyłożyłam swoja fotkę do Twojego liliowca i wychodzi ,że to ten sam tylko ,że mój młodzieniaszek .Chyba go jednak podpiszę imieniem Twojego ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu niby to samo pokazujesz ,ale jakoś inaczej wygląda ;:306
Śliczne lilie ;:333
Pozdrawiam Alicja
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu :wit upatrzyłam u Ciebie kilka pięknych okazów Massari jest cudowna wysoka?, liliowiec Catherine piękny, to taki jasny fiolecik?. U mnie liliowce prawie wszystkie żółte w odcieniach, jak słońce świeci dają nieźle po oczach ;:306 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”