Witam serdecznie!
Dzień bez deszczu chociaż dosyć mokry

Ja niestety pół dnia straciłam czekając na listonosza, bo niestety już mnie w ogrodzie nie szukają tylko wsadzają awizo

Do ogrodu wyszłam dopiero po 15, ale udało mi się skosić trawę również poza ogrodzeniem wokół warzywnika
Elu muszę sprawdzić jak to z liliami, ale kiedyś tam rosło kilka lilii, które przepadły

Jesienią dostałam od sympatycznej dziewczyny na naszym FO, która rzadko się pojawia ale bywa

wysłała mi ogromne dwie cebule i dlatego tak wspaniale zakwitły

Ja miałam jeszcze rok temu taką lilię, a w tym już nie wyszła

Więc mam nagrodę.
Widziałam, jeżówka śliczna i jak Ci nie żal dzielić to poproszę

, ale koniecznie poszukaj coś u mnie
Jadziu jeżówka nie lubi ścisłej gliny, raz posadziłam w miejscu kamienistym i rosła przepięknie i podkusiło mnie ja przesadzić...straciłam

Teraz posadziłam tez w takich kamykach i zobaczymy?
Rudbekie miały być jednoroczne ale przetrwały zimę i wspaniale się rozrosły.
Liliowiec jest taki jak na zdjęciu
Basiu ja jednak myślę, że one nie biorą się znikąd

może przetrwa mała cebulka, a duża zgnije i po dwóch latach lilia zakwita podczas gdy o starej cebuli zapomnieliśmy

Rudbekia jest z nasion, nie wiem czy nasiona powtarzają cechy ale mogę Ci posłać
Lidziu to jest któraś z rzędu próba posadzenia jeżówki u mnie i tak jak pisze Jadzi wiem, że dobrze czują się w kamienistej glebie. Czy tym razem też się uda je zatrzymać? zobaczymy

Do tej pory staram się zatrzymać jedynie tylko takie odmiany. Spróbuję pozbierać nasiona miłka, tak to malutki kwiatuszek ale jego czerwień jest tak wyrazista, że trudno go przeoczyć. Pysznogłówka nie wiem czego odeszła może trzeba ja odnawiać, a ja jedynie wykopywałam pojawiające się siewki czy odnogi. To mam już drugą ofertę

Lidziu ogród jest na tyle zadbany na ile siły pozwalają, bo jest dużo pracy przy nim i nie wszystko udaje się opanować. Niestety mimo ciągłego zarzekania się powstają coraz to nowe rabatki
U mnie też jest mokro ale nie aż tak

jednak przydałoby się trochę ciepła, nie koniecznie wielkiego upału ale słońca i temperatury powyżej 20 st.
Lidziu pisałam u Ciebie o komelinie, dostałam nasiona z takim opisem i wysiałam (podpisane). Dwa lata są tylko takie listeczki
Ewuniu wyszło mi parę maleńkich sadzonek cynii i tak bardzo się cieszę, że narastają i tworzy się coraz większa kępa

Lilia tak wspaniała jak ofiarodawczyni
Lucynko podlało roślinki ekonomicznie, bo siąpiło dwa dni prawie. Lilie pojawiły się nowe, a piegowate jeszcze nie kwitną, chociaż pąki już nabierają kolorów

Wyższej temperatury i słońca pragnie i ogród i ja

...MY
Małgosiu na pewno jeżówki nie lubią zwięzłej gleby i to jest przyczyna niepowadzenia. Może teraz mi się uda? zobaczę!
Pytałaś mnie kiedyś czy mam możliwość nabycia zrębków i chyba nie odpowiedziałam, więc teraz odpowiadam ...nie mam

To chyba nie do końca jest niespodzianka. W tym miejscu rosła kiedyś ogromna kępa lilii, żółte siały się na potęgę...aż zniknęły
Bea pewnie też masz glebę gliniastą

Rozluźnij glebę żwirkiem i może będzie lepiej. Koleusa od kogoś dostałam i takich prezentów miałam kilka, ale tylko ten trwa
Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrej nocy!