Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!!
- tesia39
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!!
Gratuluję smoczków

- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
I ja przyszłam pogratulować
Niebawem zobaczymy je w pełnej krasie
Jeszcze nie mam takiej hojki i tym bardziej nie mogę się doczekać tych interesujących kwiatuszków
Jeszcze nie mam takiej hojki i tym bardziej nie mogę się doczekać tych interesujących kwiatuszków
- UlaL

- Od: 27 cze 2013, o 23:30
I ja gratuluję pierwszego kwitnienia hoi. Przyznam, że dopiero na tym forum dowiedziałam się o tak licznych i pięknych odmianach tych roślin.
Basiu, ja mam jedną hoję (pewnie tę pospolitą odmianę) już chyba ponad 15 lat i ona mi jeszcze nigdy nie zakwitła, to porażka. Już ją właściwie przeznaczyłam na skasowanie, ale dam jej jeszcze jedną szanse i dlatego proszę o poradę co zrobić aby pokazała swoje kwitnienie. Stoi w pokoju z oknem na wschód i południe, latem ma gorąco, a zimą zimno, bo ten pokój to kwatera dla doniczkowych. Przyznam, że jej ostatnio nie dokarmiałam, tylko woda.
Chcę Cię też poinformować, że jeśli nadal chcesz to mam dla Ciebie Epiphyllum o czerwonych kwiatach, jest to już duży egzemplarz, który już kwitnie, ale nie da się tego wysłać, bo zbyt wielki.
Pozdrawiam, Ula
Basiu, ja mam jedną hoję (pewnie tę pospolitą odmianę) już chyba ponad 15 lat i ona mi jeszcze nigdy nie zakwitła, to porażka. Już ją właściwie przeznaczyłam na skasowanie, ale dam jej jeszcze jedną szanse i dlatego proszę o poradę co zrobić aby pokazała swoje kwitnienie. Stoi w pokoju z oknem na wschód i południe, latem ma gorąco, a zimą zimno, bo ten pokój to kwatera dla doniczkowych. Przyznam, że jej ostatnio nie dokarmiałam, tylko woda.
Chcę Cię też poinformować, że jeśli nadal chcesz to mam dla Ciebie Epiphyllum o czerwonych kwiatach, jest to już duży egzemplarz, który już kwitnie, ale nie da się tego wysłać, bo zbyt wielki.
Pozdrawiam, Ula
- baasik

- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kingo od pierwszego wejścia na forum bardzo chciałam ją mieć, jest u mnie od września, nie sądziłam, że tak szybko zakwitnie
Szymek to z radości taka gupawka
Madusia, Niunia, Tesia dzięki
Lulka witam Cię i zapraszam - siadaj wygodnie, zaraz będzie kawka
Grudniki po kwitnieniu przechodzą okres spoczynku - u mnie stoją na północnym parapecie i poza lekkim podlewaniem się nimi nie interesuję. Na miesiąc przed kwitnieniem powiny znaleźć się w chłodniejszym miejscu aż do chwili, gdy zaczną pojawiać się pąki.
Co do szczegółów technicznych mojego oz - znajdziesz je tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
E-babciu to mocno zaraźliwa hoja Multiflora
LeNa a ja mam ja od września i już zaraz zakwitnie
Ulka ja też przed wejściem na to forum miałam tylko jedną hoję
- była to carnosa (pewnie i Ty ja masz) i nie miałam pojęcia, że jest ich aż tyle i że są takie ładne.
Moja carnosa kwitnie - z tego co wiem to potrzebuje bardzo jasnego miejsca ale bez bezpośrednich promieni słonecznych, luźne podłoże, bo nie lubi przelewania. Latem lubi mieć ciepło a zimą chłodno (ok. 15 stopni) i razej sucho. Podobno jednym ze sposobów zachęcenia rośliny do kwitnienia jest przetrzymywanie jej w okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny w warunkach prawie suchych. Ja właściwie nie dokarmiam, najwyżej raz do roku jakieś pałeczki.
Wygląda na to, że Epipphyllum będzie kolejnym powodem aby Cię odwiedzić
więc proszę, przetrzymaj je dla mnie 
Szymek to z radości taka gupawka
Madusia, Niunia, Tesia dzięki
Lulka witam Cię i zapraszam - siadaj wygodnie, zaraz będzie kawka
nie bardzo wiem o co chodzi...Pierwszy raz widzę eszka w żółtym kolorze z nakrapianymi listami. Ja posiadam odmianę żółto pomarańczowa i zwisajaca czerwona...
Grudniki po kwitnieniu przechodzą okres spoczynku - u mnie stoją na północnym parapecie i poza lekkim podlewaniem się nimi nie interesuję. Na miesiąc przed kwitnieniem powiny znaleźć się w chłodniejszym miejscu aż do chwili, gdy zaczną pojawiać się pąki.
Co do szczegółów technicznych mojego oz - znajdziesz je tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
E-babciu to mocno zaraźliwa hoja Multiflora
LeNa a ja mam ja od września i już zaraz zakwitnie
Ulka ja też przed wejściem na to forum miałam tylko jedną hoję
Moja carnosa kwitnie - z tego co wiem to potrzebuje bardzo jasnego miejsca ale bez bezpośrednich promieni słonecznych, luźne podłoże, bo nie lubi przelewania. Latem lubi mieć ciepło a zimą chłodno (ok. 15 stopni) i razej sucho. Podobno jednym ze sposobów zachęcenia rośliny do kwitnienia jest przetrzymywanie jej w okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny w warunkach prawie suchych. Ja właściwie nie dokarmiam, najwyżej raz do roku jakieś pałeczki.
Wygląda na to, że Epipphyllum będzie kolejnym powodem aby Cię odwiedzić
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- UlaL

- Od: 27 cze 2013, o 23:30
No to Basiu wizyta zaklepana
, a do tego czasu to może nam się lista powiększy.
Miłego dnia (u nas 5 cm. śniegu)
Pozdrawiam, Ula
Miłego dnia (u nas 5 cm. śniegu)
Pozdrawiam, Ula
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hoykę mam 1-dną i niestety też nie kwitnie
Mam ja od wiosny-zrobiła dwa okrążenia na"kole"i cisza-listki ma piekne,zielone,ale kwiatkiem sie nie chwali.Podlewałam latem codziennie -sama wodą,wodą z nawozem do kwitnących,do liściastych-na przemian.Teraz rzadziej wodą po skorupkach jaj.Stoi blisko wschodniego okna.Może podpowiesz Basiu lub ktoś jeszcze co robię nie tak

Przybiegłam pogratulować kwitnienia multiflorki i czekam z niecierpliwością, aż się otworzą cudne strzałeczki jej;).
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
_aeschynantus_, czyli Aeschynanthus. Sorki za zadrobnienie. Widziałam u Ciebie na wcześniejszych zdjęciach w żółtym kolorku.
Dziękuję za linka, zaraz będę wertować
Dziękuję za linka, zaraz będę wertować
- crazydaisy

- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Basiu, ja wiem, ze będę ja miala, nawet cos slyszalam, ze juz sie ukorzenila. Podobaja mi sie kwiatki multiflory i fakt, ze ona taka maniaczka kwitnienia.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
- baasik

Ulka chciałabym, ale zobaczymy jak to będzie
U mnie (pod Poznaniem) tylko szron na razie.
Buszmen nie wiedziałam, że tyle nektaru wytwarza
Moja na razie malutka, to kłopotu nie będzie
Asmo specem od hoji to ja nie jestem, ale podaj nazwę odmiany, to może ktoś mądrzejszy coś podopowie.
Filigranowa też sie nie mogę doczekać, strasznie to długo trwa
Lulka zdrobnienie bardzo milutkie ale wprowadziło mnie w błąd, bo to mój jedyny "_aeschynantus_" (aeschynanthus marmoratus) a kwiatki właściwie są prawie zielone
Kingo no to teraz grzecznie zaczekaj
Mam trochę "zielonych" fotek z podróży i tak się zastanawiam, czy Was zainteresują

U mnie (pod Poznaniem) tylko szron na razie.
Buszmen nie wiedziałam, że tyle nektaru wytwarza
Asmo specem od hoji to ja nie jestem, ale podaj nazwę odmiany, to może ktoś mądrzejszy coś podopowie.
Filigranowa też sie nie mogę doczekać, strasznie to długo trwa
Lulka zdrobnienie bardzo milutkie ale wprowadziło mnie w błąd, bo to mój jedyny "_aeschynantus_" (aeschynanthus marmoratus) a kwiatki właściwie są prawie zielone
Kingo no to teraz grzecznie zaczekaj
Mam trochę "zielonych" fotek z podróży i tak się zastanawiam, czy Was zainteresują
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
- koniczynka

- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Jaka śliczna multiflora 
- baasik

Koniczynko
- dla Ciebie
No to może na początek to, co wielu z nas zna i nawet posiada
- ale z oczywistych względów zazwyczaj w znacznie mniejszych rozmiarach
Storczyki na drzewach

i na lotnisku

Kuflik - Callistemon citrinus

Wilczomlecz lśniacy - Euphorbia millii

Adenium

Amarylis

Dzięki Fraszko
No to może na początek to, co wielu z nas zna i nawet posiada
Storczyki na drzewach

i na lotnisku

Kuflik - Callistemon citrinus

Wilczomlecz lśniacy - Euphorbia millii

Adenium

Amarylis

Dzięki Fraszko
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Basiu, śliczne zdjęcia. W naturalnych warunkach kwaity wyglądają jak eksplodujący wulkan i są przynajmniej 4x większe niż u nas
Ależ mi trzeba takich kolorków i słonka