Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

A polubić norniczek nie łaska :?: To takie miłe stworzonka ;:306.

:wit Jagoda
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

A widzisz Jagi, a ja właśnie norniczki bardzo lubię! :) Są urocze z tymi maleńkimi uszkami i potrafią się zaprzyjaźnić z ludźmi, tak jak pokazują Walenciakowie w 'Opowieści o norniczce'. Tylko nieczęsto te małe gryzonie mają taką możliwość ;:173 Faktem jest, że norniczki zjadające całe zastępy cebulek potrafią uprzykrzyć komuś prace, ale nie ich wina. Ptaki dokarmiamy, to skąd taka norniczka ma wiedzieć, że cebulki nie są specjalnie dla niej zostawione? :wink:
Ale właśnie dlatego, żeby im zasugerować, że coś nie jest dla nich, mimo olbrzymiej do nich sympatii, stosujemy omawiane wyżej sposoby ;:170
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Ot, obrończynie norniczek się znalazły ;:124

Zapraszam do mnie, gdzie nie tylko te małe paskudy jedzą wszystkie cebule łącznie z cebulami czosnków i koron. Mam nawet gdzieś zdjęcie cebul czosnkowych pogryzionych przez nornice. Nie, całych nie zjadły, ale skutecznie pogryzły dookoła.

Z cebulami jednak nie jest największy problem. Zawsze można posadzić w koszykach czy wiadrach.
Gorsze jest to, że Nornice ryją korytarze dosyć płytko pod roślinami i potem ni z tego ni z owego rośliny wiosną zaczynają usychać. Dlaczego? Bo roślina rośnie 'w powietrzu" i korzenie nie maja jak pobierać składników. Tak straciłam w zeszłym roku dwie róże (i jeszcze kilka innych roślin), zanim odkryłam co się stało. Teraz staram się zakopywać wszystkie korytarze (przy wiosennych porządkach), które znajdę oczywiście, ale pod korą nie jestem w stanie odkryć wszystkich i zastanawiam się jakie rośliny stracę w tym roku.

Nie przekonacie mnie do polubienia nornic. I nie wierzę, że lubiłybyście je nadal tak samo, jeśli straciłybyście tyle roślin co ja.
Co wcale nie znaczy, że zamierzam je truć czy coś takiego - nie, to absolutnie nie wchodzi w rachubę.
Zgadzam się z Wami, że to żywe stworzonka i mają prawo do życia. To oczywiste

Ufff....Marysiu przepraszam za panoszenie się u Ciebie. ;:180

A Was moje drogie serdecznie pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JagiS pisze:A polubić norniczek nie łaska :?: To takie miłe stworzonka ;:306.

:wit Jagoda
Jeśli o mnie chodzi ,to niestety nie łaska ;:306 ;:306 ;:306 Jagódko! :wit
Serdecznie pozdrawiam Danuta
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Och Ty, w życiu, Danusiu :!:
Ja nie wiem, może przez to, że lubię wszystkie myszowate, one w zamian zachowują się u mnie przyzwoicie, choć oczywiście występują ;:306. Może zasada wzajemności ;:224.
Daffo, tak myślałam - ponarzekasz, ale krzywdy nie zrobisz :;230 .
A propos, czym zajmuje się Luśka, że myszowatych nie goni :?: A Czesiunio :?:
Ojej, Marysia da nam pater noster za to gadanie ;:218.

Buzaki i buziaki - Jagoda
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Żadnego pater noster Jagódko nie będzie ;:173

Kocham Was Wszystkie szalenie i z radością przyzwalam na wszelkiego rodzaju dysputy, nawet te o miłości do norniczek ;:306 A Luśka i Czesiunio, pewnie jak moje, wolą spać na kanapie, zamiast myszowate gonić ! To koty z charakterem i byle nornica ich z kanapy nie wygoni ;:306

Ewo majowa ja jeszcze nic nie ruszyłam u siebie, więc i tak jesteś lepsza o te przycięte powojniki ;:219 Gwarantuję Ci jednak, że już za chwilę, to całe, wszechobecne białe, odejdzie w niebyt, a my ruszymy ochoczo do przycinania, grabienia, kopania, plewienia i.... bólu w plecach ;:306

Beatko ;:196 dzięki za miłe słowa, a słonko to priorytet. Ono jest motorem naszego działania i dobrego samopoczucia. Sczególnie zimą bardzo za nim tęsknimy, więc forum i letnie zdjęcia są jak najlepsze lekarstwo :D

Ewciu Constancjo ;:196 Jesteś Wielka ;:180 Wianek bardzo adekwatny do pogody i pełen czaru ;:173

Agatko bardzo lubię powojniki w wersji roślin okrywowych. Z grupy Integrifolia mam dużo Arabelli / ok.40 sztuk/ a także Alionushkę.
Emilię Plater już zauważyłaś, ale jeszcze z grupy Atragene białe 'White Swan' pomiędzy różową the Fairy i w innym miejscu małe błękitne dzwoneczki Hani, a także obok biało obrzeżonej krzewuszki i róży Tuscany, Monety. Te które wymieniłam, sprawują się u mnie doskonale ;:333

Wanduś nie tylko nasiałaś, ale widziałam, że kaktusy Ci pięknie kwitną ;:oj Za chwilkę będziemy mogły delektować się delikatnymi, seledynowymi listkami brzóz i pierwszymi nieśmiałymi mordkami wiosennych kwiatków :heja

Agnieszko ;:196 dzięki
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, odpowiem dalej za chwilę, bo mam od paru dni kłopot z internetem. Przepraszam ;:145 Może coś uda się poprawić, zięć potrafi czynić cuda, więc w Nim cała moja nadzieja ;:209
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie najdłuższe korytarze nornic powstały na rabacie z czarnym bzem :? Osobiście nic do norniczek nie mam, ale koty pogoniły je z ogrodu.
Słońce mam od rana i humor zauważalnie lepszy. Jednak nie zamierzam nic robić-cały dzień sobie przebimbam-do wiosny coraz bliżej :D
Dopiero w tym sezonie zamówiłam sobie Arabellę :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Marysiu, stworzyłaś ogród moich marzeń.
Ma wszystko co najbardziej lubię: róże, trawy, szałwie, lawendy i wszystkie byliny.
Fajnie, że opisałas trawki. Kupuję ich trochę w tym roku i przyda mi się Twoja wiedza.
Będę starała się często Cię odwiedzać
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani, już jestem ! Zięć reanimował mojego laptopa i przywrócił internet :heja Miejmy nadzieję, że na dłużej ;:209

Asiu, Danusiu, Jagodo, Pacynko i Ewo bardzo spodobała mi się Wasza debata o myszatych ;:162

Muszę przyznać, ze mam podobne odczucia względem tych bożych stworzonek . Trochę jak św. Franciszek, posypałabym im okruszków na przedwiośniu, gdy głodują, ale tez pogoniła miotłą, gdy wyżerają mi najładniejsze cebule z rabat ;:134 I jak tu żyć w takim rozdarciu emocjonalnym ;:219

Muszę z przykrością przyznać, że wszystkie proponowane przez Was metody i co najmniej setkę innych przećwiczyłam, bawiąc się z nimi w kotka i myszkę. Z tym, że myszki jak do tej pory, górą :;230 Chrupią ze smakiem koronę cesarską i wszystkie inne delikatesy...

Największe szkody miałam po zastosowaniu osławionej agrotkaniny :evil: Zbyt grube ściółkowanie jesienią daje podobne efekty. Wszystkie gryzonie z całej działki i okolicy pchają się na potęgę w tak luksusowe, zimowe leże. Po prostu kategoria lux ... ;:306

Natomiast nie zauważyłam, Danusiu, by trawy miały jakikolwiek wpływ na ilość myszatych . Zdecydowanie nie widzę związku ;:185

Koszyczki na cebule bardzo wskazane i oczywiście coroczne wykopywanie. Ja zafundowałam sobie, nie koszyczki i nie wiaderka, ale czarne, plastikowe skrzynki po pieczarkach w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Doskonałe wielkością i co ważne za darmo. Bardzo polecam, bo się doskonale sprawdzają ;:224

Pacynko, czy miałaś na myśli słynną 'Sagę pierwotnej puszczy' Bożeny i Jana Walencików ? To doskonały fabularyzowany cykl dokumentalny, pokazujący życie dziesięciu zwierząt w Puszczy Białowieskiej. Między innymi bohaterami są : wilk, łasice, bobry, jelenie i popielice. Wspaniały obraz przyrody, pełen artystycznego wyczucia i ogromnej znajomości puszczańskiego życia. Dla mnie prawdziwy majstersztyk ! Oglądałam delektując się każdym odcinkiem z wielką przyjemnością.

Tak więc Kochane, pozostaje nam rzeczywiście chyba tylko polubić, te małe, wszędobylskie stworzonka. Chociaż muszę przyznać, że z domku wyprosiliśmy je definitywnie, włączając na czas zimowy elektryczne odstraszacze - działają skutecznie ! Już nie muszę wiosną wymiatać z wszystkich zakamarków, tych małych, czarnych, obrzydliwych... no wiecie czego... ;:219

Pacynko, moje tawuły urosły szybko i jeżeli chcesz kupić większą ilość bardzo radzę te mniejsze, tańsze. Natomiast jeżeli zależy Ci na szybkim efekcie i chcesz kupić tylko dwa, trzy krzaczki, to kupuj od razu większe. Zaraz postaram się pokazać zdjęcia .

Gosiu Margo witam serdecznie miłego gościa i dziękuję za wszystkie tak bardzo pochlebne słowa pod adresem ogrodu :oops: Tworzymy go od niedawna i jest jeszcze tak bardzo niedoskonały. Zapraszam, przybywaj i rozgość się wygodnie :D
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mufko, ja mam dokładnie tak samo z myszowatymi. Mogłabym nawet podkarmić. Ale nie cebulkami na rabatkach :wink: W radio TOK FM jest taka audycja 'Wierzę w zwierzę', gdzie Sumińska opowiadała, że w kuchennej szufladzie zadomowiła się u niej myszka z małymi, więc ona je dokarmiała i się z nimi zaprzyjaźniła :D
Zgadzam się, że Walenciakowie tworzą naprawdę wspaniałe fabularyzowane filmy z niezwykłymi obrazami puszczy. Ja oglądałam 'Sagę prastarej puszczy' z wilkiem, norniczką, żubrem, krukiem, mrówką, bobrami, sóweczkami ... O popielicy i jeleniach nie widziałam. Ale opowieść o norniczce, wilku i sóweczkach chyba jakoś najbardziej mnie urzekły :)

Coś jeszcze miało odstraszać myszki zapachem... Nie wrotycz przypadkiem?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3

Pacynko dla Ciebie tawuły. Zdjęcia nie są najlepsze, ale nie znalazłam innych :?
'Golden Princess' jest grupa ok.12 krzaczków, zaś 'Goldflame' tylko sześć, które otaczają właz do dziękuję z wodą, maskując dekiel.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziękuję Mufeczko! ;:168 "Golden Princess' wydaje mi się wdzięczniejsza jednak niż 'Goldflame', prawda? Jest jednolita i weselsza dzięki temu. Tak mi się wydaje.
A czy ja mogę Cię jeszcze pomęczyć? Na 6tej str. wątku masz pokazane trawy, które określone zostały jako mopy. Później na kolejnych fotkach są takie jakby uschnięte trawy, pewnie na jesieni. Czy to te same? Jak one się nazywają? Pisałaś, ze Ci wymarzły...

Poszperałam trochę. Czy to turzyca czy trawa? Znalazłam turzycę w odmianie 'The Beatles' :wink: Nawet podobna :wink:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bry, przeczytaj Kochana, jest sporo na forum na temat tych traw. To turzyce nowozelandzkie. Ja sadziłam ich sporo, bo bardzo efektowne, ale pomimo mojej przepuszczalnej ziemi i bez problemowego, pięknego wzrostu, wszystkie mi w końcu wymarzły. Można wykopywać i zimować w piwnicy, ale taka masochistka, to ja już nie jestem ;:185 Wystarczą mi dalie i cebulowe do wykopania, a róże do okopania ;:219
Warto spróbować, bo piękne - może będziesz miała więcej szczęścia i u Ciebie nie wymarzną. Czego z całego ;:167 życzę.

http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=706849

Tawuła japońska Golden Princess bardzo ładna, niewielka i posadzona w pełnym słońcu cały sezon złota. Ostatnie zdjęcie jest zrobione bardzo późną jesienią, gdy część liści już opadła lub zbrązowiała.

Z małych tawuł do 50 cm mam jeszcze ładną Crispa. Liście głęboko powcinane, faliste, jasnozielone.Młode przyrosty czerwonawe. Kwiaty w kolorze różowym. Ciemniejsze niż u Golden Princess. Zdjęć niestety nie mam :(
Z małych ciekawa jest też Walbuma, ale nie posiadam. Rośnie też do 50 cm i szeroko, nawet do 1m. Młode liście pomarańczowe, starsze żółtawe.
Goldflame jest wyższa i nowe przyrosty bardziej miedziano pomarańczowe, starsze zielonożółte.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

'Taka masochistka to Ty już nie jesteś. Może masochistka, ale taka to już nie' ;>
Czyli jednak turzyce. No świetne są, rzeczywiście! I faktycznie sporo o nich piszą. A ja zamiast najpierw poszperać męczę Ciebie... ;:173
Opis tawułek jak zwykle skrupulatny :) Właśnie w 'Golden Princess' podoba mi się brak tych czerwonawych przyrostów.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”