Pomidory z nasion od Kozuli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli

Post »

Ciekawostka....nr 119, na jednym krzaku pomidory malinowe, czyli takie jak powinny byc, a na drugim zolto/pomaranczowe i zupelnie inny smak :roll: Zawieszki trzymaja sie dzielnie, wiec nie moze byc mowy o pomyleniu krzakow.

Obrazek Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rybka istnieje podejrzenie że pomidor mniejszy z prawej strony może mieć "Wertycyliozę pomidora " ,tak tylko przypuszczam, jak myślisz.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Eeee, to chyba nie wertycylioza, Beatka nie pisze, że więdną jej wierzchołki i dolne liście przebarwiają sie na żółto- pomarańczowy kolor, myślę, że się rozszczepił na ojca i matkę.
Rybko, próbowałaś, smaczny?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoglogowalam, poczytalam i polecialam do szklarni. Na krzaku nie ma zadnych niepokojacych objawow, liscie zdrowe, nie zwiedniete i zieloniutkie. Ten kolor to pewnie w wyniku jakiegos skrzyzowania, ale to pewnie wieczorkiem wyjasni Kozula.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisalysmy w tym samym czasie :D Probowalam, niestety ten pomaranczowy nie smakuje mi, ma bardzo duzo galaretki i twarda skore, a ten malinowy smaczny ale nie ma pestek ;:223 . Caly czas grzebie tez namietnie w Cherokee Purple bo ten nam najbardziej smakuje, no i jest szybki, ale wszystkie nasiona puste, a na krzaku zostaly tylko dwa pomidory :(
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Beatko, sprawdzę w pudełku na działce, jakie nasionka mi zostały od Kozuli (od Idy). Nie wszystkie odmiany były posiane, brakuje miejsca. Na część zebrowatych- to uprosiłyśmy sąsiadkę by u siebie posadziła. Teraz chodzi po sąsiadach i chwali się tymi zebrowatymi a nam dała tylko jednego do spróbowania - zołza jedna :evil: . Cherokee miałyśmy na działce, ale się już skończył a na drugi rok siostra już wybrała jakie chce odmiany. Preferuje Dyno i malinowe- nasionka mam z tych odmian wydłubane, więc gdyby tam było jeszcze parę nasionek Cherokee to Ci wyślę, już wiem gdzie :D .
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 A sasiadce juz nic nie dawaj :twisted:
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

megagroniasty rzeczywiście robi duże wrażenie
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli hormonizuje pomidory betoksonem ,to raczej nasion nie będzie ,ale za to bardziej mięsisty i wcześniej dojrzewa ,może tak było i są dlatego kłopoty z nasionami.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Odnośnie nasion - czy ktoś będzie chciał białą koktailówkę Snow White? Bo nie wiem czy dłubać więcej.
Ciekawe czy mój Cheeroke też będzie bez nasion - na razie owoce są zielone. Ale jestem pod wrażeniem tego pomidora - po wiosennym zalaniu ogródka zostały piętnasto centymetrowe patyki bez liści, z których odbiły piekne krzaki obsypane owocami.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kontra chętnie się uśmiechne po białą koktajlówkę :D Mam nasiona cytrynka ( bardzo słodki!!),mega groniastego i "fiutki".Moge podesłac na wymianę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Rybko , z tym 119 to chyba pomyliłam sama , jeśli jest wysoki . Ten żółty (rzeczywiście jest niesmaczny) to oczywiście nie choroba , a niechciane rozszczepienie cech . Masz czwarte pokolenie , więc w piątym były by już same malinowe jeśli znajdziesz w owocach nasiona . Nr 119 i ten który rośnie u Ciebie wywodzą się od tych samych rodziców , ale 119 była bardzo wczesna i samokończąca . Muszę jesienią dobrze pogrzebać w nasionach , może je jeszcze gdzieś mam .
Do megagroniastego musi być przepis na pomidorki w galarecie , ponieważ to idealna odmiana do tego celu . Podam jutro .

Pozdrawiam , kozula .
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

kontra pisze:Odnośnie nasion - czy ktoś będzie chciał białą koktailówkę Snow White? Bo nie wiem czy dłubać więcej.
Ciekawe czy mój Cheeroke też będzie bez nasion - na razie owoce są zielone. Ale jestem pod wrażeniem tego pomidora - po wiosennym zalaniu ogródka zostały piętnasto centymetrowe patyki bez liści, z których odbiły piekne krzaki obsypane owocami.
Jestem chętna na nasionka :D
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Kozulko co robić?
Mam Nr 100. Ożarowski Złoty x ( Beeforange Ff x Orange Straw.)
Wszystkie są średniej wielkości, żółte i wydłużone z wyraźnym szpicem. Dobre, mało galaretki. Na jednym krzaku wyrósł mi na trzecim gronie wielki żółty pomidor w typie malinówki. Czy to może być pozostałość po Beeforange i czy mam brać z niego nasiona?
Jeszcze jeden - urwałam pięknie wybarwioną i wielką czekoladową malinówkę. Zostawiłam ją na nasiona i okazało się że w środku jest zielona :shock: -w smaku całkiem całkiem. Co to mogło być za cudo?
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Kontra i Grażyna Widera uśmiecham się :) po białą koktajlówkę, megagroniastego i "fiutki" cokolwiek to znaczy ;:112 ;:112
Pozdrawiam Dana :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”