Figa na działce, w donicy cz.2
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Figa na działce, w donicy cz.2
Witam.
U mnie w tamtym roku taki maincrop to były jedyne figi jakie zjadłem.One normalnie dojrzały i smak był OK tylko nie urosły już większe.Zwyczajna breba mi zmarzła.
U mnie w tamtym roku taki maincrop to były jedyne figi jakie zjadłem.One normalnie dojrzały i smak był OK tylko nie urosły już większe.Zwyczajna breba mi zmarzła.
Witam, jestem Adam.
- tomekb1
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na moich w tym roku mnóstwo breby. Teraz tylko uchronić to wszystko przed przymrozkami
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Witajcie.
Próbuję ukorzenić kilka różnych fig przywiezionych tydzień temu z Chorwacji i na dwóch z 6 pojawiła się taka jakby wata. Zdjęcia poniżej. Figi miały już liście, niektóre nawet owoce. Listki zmarniały więc je poobcinałem ale widać, że powoli rosną nowe. Początkowo trzymałem wilgotność na 90%, teraz już powoli zmniejszam na 70-80%, temperatura około 25C. Czy to jakiś grzyb czy to któryś gatunek wytwarza coś takiego?

[Edit]
Po dokładnym przyjrzeniu się zobaczyłem, że coś łazi po roślinie. Znalazłem, że to wełnowce. Musiały przyjechać w formie uśpionej. Zaraz leci roztwór neem.
Próbuję ukorzenić kilka różnych fig przywiezionych tydzień temu z Chorwacji i na dwóch z 6 pojawiła się taka jakby wata. Zdjęcia poniżej. Figi miały już liście, niektóre nawet owoce. Listki zmarniały więc je poobcinałem ale widać, że powoli rosną nowe. Początkowo trzymałem wilgotność na 90%, teraz już powoli zmniejszam na 70-80%, temperatura około 25C. Czy to jakiś grzyb czy to któryś gatunek wytwarza coś takiego?

[Edit]
Po dokładnym przyjrzeniu się zobaczyłem, że coś łazi po roślinie. Znalazłem, że to wełnowce. Musiały przyjechać w formie uśpionej. Zaraz leci roztwór neem.
- tomekb1
Noce cały czas zimne. Na tę co była zwiekszylem ilość ogrzewaczy pod agrowłókniną. Wbrew prognozom nie była aż taka zimna. Pozostaje czekać na ocieplenie.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
U mnie też dużo maleńkich owoców (pewnie breby - pierwszy raz aż tyle). Jak dotąd przymrozki im nie zaszkodziły. Tylko mnie martwi czy i ile będzie main cropów. W ubiegłym roku zebrałem dużo 1 listopada. Były przepyszne.
Czy ilość breb ma wpływ na owocowanie main cropów?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- tomekb1
Andrzej u mnie w tej chwili wybija main crop. Nie zauważyłem jakiegoś wpływu ilości breby na ilość main crop. Przynajmniej u mnie nie ma żadnych zależności.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek