Może ktoś coś napiszeCzy liścienie arbuza Janosika mają taki żółtawy kolor, a pierwszy liść jest mizerny, czy to kwestia niedopowiedniej ilości światła. Soją na oknie razem z melonami (Seledyn i Bosman) i te wyglądają dużo lepiej.
Kawon ( arbuz ) - część 3
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
Verbali
- 200p

- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem co jest tego przyczyną bezpośrednią ale mogą miec o wiele mniej światła niż melony, są przelane i zaczynają gnić... Wystaw je na parapet na dworze;). Winno pomóc.
-
pawel-krasnik
- 50p

- Od: 1 mar 2012, o 08:33
Może mi ktoś napisać w jakich odległościach od siebie sadzić następujące arbuzy:
- żółty
- Janosik
- Sugar Baby
- żółty
- Janosik
- Sugar Baby
- Zakazany owoc
- 10p - Początkujący

- Od: 17 maja 2012, o 19:57
- Kontakt:
Proszę o odpowiedź ( nie wiem może jakiegoś fachowca ) co to za choroba. Jak z nią walczyć ?Zakazany owoc pisze:Ja mam dwie odmiany arbuza : bingo i sugar baby.
Zasadziłem je koło 10 kwietnia. Połowa powschodziła, a druga połowa usychaWłasnie dlaczego tak się dzieje ?
Krzaczki arbuzów wygrzewają się na parapecie. Podlewam je co drugi dzień.
A jedyny zabieg jaki zrobiłem to zmiana stanowiska tych które się rozwinęły na bardziej słoneczne.
Dzisiaj obciąłem nożyczkami z kilkanaście uschniętych listków.
Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.
Czy gdy przesadzę arbuzy na pole to przeniosę tą chorobę ?artur1968 pisze:Choroba grzybowa. Ale ja nie potrafię jej nazwać.Zakazany owoc pisze:Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.
Miałem to rok temu. Ale wtedy stały w domu na parapecie. W tym roku są w szklarni - i nie ma śladu tego problemu. Nie stosowałem jeszcze żadnej ochrony ŚOR.
Pytam ponieważ mam kilkadziesiąt krzaczków arbuzów i one powoli usychają
Blog o znajomości regulaminu FO.
Ja w tym roku posiałem moje w doniczkach pod fiolą. Odmiany: Bingo,Rosario,Sugar Baby,złoto Wolicy i Janosik i wszystkie wyglądają niemal identycznieABan pisze:Może ktoś coś napiszeCzy liścienie arbuza Janosika mają taki żółtawy kolor, a pierwszy liść jest mizerny, czy to kwestia niedopowiedniej ilości światła. Soją na oknie razem z melonami (Seledyn i Bosman) i te wyglądają dużo lepiej..
Zakazany owoc pisze:Proszę o odpowiedź ( nie wiem może jakiegoś fachowca ) co to za choroba. Jak z nią walczyć ?Zakazany owoc pisze:Ja mam dwie odmiany arbuza : bingo i sugar baby.
Zasadziłem je koło 10 kwietnia. Połowa powschodziła, a druga połowa usychaWłasnie dlaczego tak się dzieje ?
Krzaczki arbuzów wygrzewają się na parapecie. Podlewam je co drugi dzień.
A jedyny zabieg jaki zrobiłem to zmiana stanowiska tych które się rozwinęły na bardziej słoneczne.
Dzisiaj obciąłem nożyczkami z kilkanaście uschniętych listków.
Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.Czy gdy przesadzę arbuzy na pole to przeniosę tą chorobę ?artur1968 pisze:Choroba grzybowa. Ale ja nie potrafię jej nazwać.Zakazany owoc pisze:Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.
Miałem to rok temu. Ale wtedy stały w domu na parapecie. W tym roku są w szklarni - i nie ma śladu tego problemu. Nie stosowałem jeszcze żadnej ochrony ŚOR.
Pytam ponieważ mam kilkadziesiąt krzaczków arbuzów i one powoli usychają
http://gcrec.ifas.ufl.edu/watermelons/d ... seases.htm Tu masz stronę z chorobami arbuzów może coś znajdziesz
-
johnywawa
- 200p

- Od: 23 sty 2011, o 17:00
W temacie melonów pytałem o dokładnie ta sama chorobę. Arbuzy mi poki co rosną ładnie, ale melony wszystkie po kolei padają na to. liście robią sie z zielonych żółtawe, blade i od brzegów brązowe. Zwijaja do środka i zamierają....
Opis choroby nie pasuje raczej do mączniaka ani do niczego co znam.
Opis choroby nie pasuje raczej do mączniaka ani do niczego co znam.
-
Drako
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Świetnie, dziś oficjalnie mam 0 arbuzów. 
Ostatni Sugar Baby zrobił się brązowy i zgnił, a Złoto Wolicy ledwie zipie. Na szczęście miałem kilka podkiełkowywanych nasion, wsadziłem je w ziemię a potem do zbudowanego dziś z ciemnozielonej skrzynki i folii "Arbuzy-do-kiełkowania-zmuszaczo-inatora", który powędrował na słoneczny balkon.
Nadal mam cichą nadzieję, że doczekam się arbuzów, bo melony jak na razie rosną pięknie. tfu tfu
Ostatni Sugar Baby zrobił się brązowy i zgnił, a Złoto Wolicy ledwie zipie. Na szczęście miałem kilka podkiełkowywanych nasion, wsadziłem je w ziemię a potem do zbudowanego dziś z ciemnozielonej skrzynki i folii "Arbuzy-do-kiełkowania-zmuszaczo-inatora", który powędrował na słoneczny balkon.
Strona już nie działa. :/Heliot pisze:http://gcrec.ifas.ufl.edu/watermelons/d ... seases.htm Tu masz stronę z chorobami arbuzów może coś znajdziesz
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drako
Co Ty mówisz
?! Serio.? Ciekawe, co mogło być powodem..
U mnie rosną bez większego problemu
Co Ty mówisz
U mnie rosną bez większego problemu
-
johnywawa
- 200p

- Od: 23 sty 2011, o 17:00
U mnie te choroby sie pojawily gdy wystawilem sadzonki na balkon. Te co jeszcze sa na parapecie w domu to sa zdrowe co ciekawe.
- piotrek7725
- 200p

- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drako bracie nie łam się będę mieć nadmiar sadzonek arbuza i melona chętnie się z Tobą podzielę tylko luknij na moją lokalizację jak masz blisko to podjedź 
WGL. Jak ktoś jest mniej więcej w mojej lokalizacji to mogę oddać kilkadziesiąt sztuk melona/arbuza tylko odmian arbuza mam koło 10 a melona koło 20 dlatego z każdej odmiany pojedyńcze sztuki ale w sumie trochę ich będzie
WGL. Jak ktoś jest mniej więcej w mojej lokalizacji to mogę oddać kilkadziesiąt sztuk melona/arbuza tylko odmian arbuza mam koło 10 a melona koło 20 dlatego z każdej odmiany pojedyńcze sztuki ale w sumie trochę ich będzie
-
Drako
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Marcoo, podejrzewam jakiś grzyb. Na szczęście Złoto wygląda teraz na tylko oklapnięte, chociaż dla tak młodej rośliny (dopiero wypuszcza liście właściwe) nawet przegranie może się źle skończyć. Mam nadzieję, że dzięki mojemu wynalazkowi uda się nadrobić stratę.
Piotrku, dzięki za propozycję, ale do Wielunia mam kawałek drogi... ^^;
Piotrku, dzięki za propozycję, ale do Wielunia mam kawałek drogi... ^^;
-
Bury86
- 50p

- Od: 16 maja 2012, o 21:07
a moje arbuziki jedne większe jedne mniejsze dalej czekają do wysiania do gruntu miało to nastąpić w ten weekend ale zapowiadają burze więc jeszcze poczekam po co je narażać na zbędny stres 
- piotrek7725
- 200p

- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałem dzisiaj wysadzać kupiłem kawałek czarnej agro więc trochę sztuk dam na agro. miałem dzisiaj wszystko sadzić ale najpierw wziąłem się za pomidorki, jutro skończę sadzenie pomidorków później papryczki i dopiero arbuzy melony i inne dyniowate zobaczymy ile miejsca będzie 
- Prazyn
- 200p

- Od: 30 lip 2012, o 16:31
A moje właśnie dziś poszły do gruntu i zobaczymy jak sobie poradzą. 
Karol
Ja dziś też zacząłem sezon i kupiłem kilka sztuk