Może ktoś coś napiszeCzy liścienie arbuza Janosika mają taki żółtawy kolor, a pierwszy liść jest mizerny, czy to kwestia niedopowiedniej ilości światła. Soją na oknie razem z melonami (Seledyn i Bosman) i te wyglądają dużo lepiej.

Może ktoś coś napiszeCzy liścienie arbuza Janosika mają taki żółtawy kolor, a pierwszy liść jest mizerny, czy to kwestia niedopowiedniej ilości światła. Soją na oknie razem z melonami (Seledyn i Bosman) i te wyglądają dużo lepiej.
Proszę o odpowiedź ( nie wiem może jakiegoś fachowca ) co to za choroba. Jak z nią walczyć ?Zakazany owoc pisze:Ja mam dwie odmiany arbuza : bingo i sugar baby.
Zasadziłem je koło 10 kwietnia. Połowa powschodziła, a druga połowa usychaWłasnie dlaczego tak się dzieje ?
Krzaczki arbuzów wygrzewają się na parapecie. Podlewam je co drugi dzień.
A jedyny zabieg jaki zrobiłem to zmiana stanowiska tych które się rozwinęły na bardziej słoneczne.
Dzisiaj obciąłem nożyczkami z kilkanaście uschniętych listków.
Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.
Czy gdy przesadzę arbuzy na pole to przeniosę tą chorobę ?artur1968 pisze:Choroba grzybowa. Ale ja nie potrafię jej nazwać.Zakazany owoc pisze:Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.
Miałem to rok temu. Ale wtedy stały w domu na parapecie. W tym roku są w szklarni - i nie ma śladu tego problemu. Nie stosowałem jeszcze żadnej ochrony ŚOR.
Ja w tym roku posiałem moje w doniczkach pod fiolą. Odmiany: Bingo,Rosario,Sugar Baby,złoto Wolicy i Janosik i wszystkie wyglądają niemal identycznieABan pisze:Może ktoś coś napiszeCzy liścienie arbuza Janosika mają taki żółtawy kolor, a pierwszy liść jest mizerny, czy to kwestia niedopowiedniej ilości światła. Soją na oknie razem z melonami (Seledyn i Bosman) i te wyglądają dużo lepiej..
Zakazany owoc pisze:Proszę o odpowiedź ( nie wiem może jakiegoś fachowca ) co to za choroba. Jak z nią walczyć ?Zakazany owoc pisze:Ja mam dwie odmiany arbuza : bingo i sugar baby.
Zasadziłem je koło 10 kwietnia. Połowa powschodziła, a druga połowa usychaWłasnie dlaczego tak się dzieje ?
Krzaczki arbuzów wygrzewają się na parapecie. Podlewam je co drugi dzień.
A jedyny zabieg jaki zrobiłem to zmiana stanowiska tych które się rozwinęły na bardziej słoneczne.
Dzisiaj obciąłem nożyczkami z kilkanaście uschniętych listków.
Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.Czy gdy przesadzę arbuzy na pole to przeniosę tą chorobę ?artur1968 pisze:Choroba grzybowa. Ale ja nie potrafię jej nazwać.Zakazany owoc pisze:Rośliny usychają jakby na brzegach ( lub od brzegów listków do środka ), ta część uschnięta jest zielona lub lekko brązowa.
Miałem to rok temu. Ale wtedy stały w domu na parapecie. W tym roku są w szklarni - i nie ma śladu tego problemu. Nie stosowałem jeszcze żadnej ochrony ŚOR.
Pytam ponieważ mam kilkadziesiąt krzaczków arbuzów i one powoli usychają
Strona już nie działa. :/Heliot pisze:http://gcrec.ifas.ufl.edu/watermelons/d ... seases.htm Tu masz stronę z chorobami arbuzów może coś znajdziesz